Доступність посилання

ТОП новини

«Чотирилапі» на службі: що вміють поліцейські собаки?


Хан – німецька вівчарка з кінологічного центру Національної поліції в Луганській області
Хан – німецька вівчарка з кінологічного центру Національної поліції в Луганській області

Хто такі ці люди у дрес-костюмах, на яких тренують службових собак? Та хто більше втомлюється, йдучи по сліду – пес чи його тренер? З такими запитаннями Радіо Донбас.Реалії звернулися до кінологів Національної поліції з Луганщини та Донеччини. У 2016 році у Луганській та Донецькій областях кінологи були вимушені з «нуля»​ розпочинати свою роботу: будувати центри, тренувати собак, шукати працівників. А тепер вони можуть похизуватися не лише рівнем роботи, але й першими перемогами –​ тандем із Луганської області посів друге місце в «слідовій»​ на ІІІ чемпіонаті України з багатоборства серед кінологів.

Хан – німецька вівчарка з Луганської області. Йому 2,5 роки, і це його другий чемпіонат. Якщо минулого року додому Хан повернувся без нагород, то цього разу його виступом кінолог Іван Пєстов пишається – другий на «слідовій». У цьому завданні пес має знайти на маршруті всі заховані предмети. Хоча господар чекав, що собака свій максимум зможе показати ще і на «виборці»: у дерев’яних ящиках ховають речі, а «чотирилапий» має знайти, кому вони належать.

Кінолог Іван Пестов та Хан
Кінолог Іван Пестов та Хан

Луганський кінолог Іван Пєстов вже вигравав чемпіонат, щоправда, ще до війни і з іншим собакою – дев’ятирічним Реєм, німецькою вівчаркою. Вони запам'яталися як «королі смуги перешкод». Каже, порівнювати своїх двох напарників не може, вони різні: за характером, улюбленими дисциплінами та набутим досвідом.

«Рей до свого «золота» вже був дійсно «аксакалом». За плечима було стільки чемпіонатів і перемог. А Хан ще молодий. Йому потрібно повчитися. Це лише його другий турнір. Будемо працювати, і впевнений, що в нас ще все попереду. Результати покажемо далі тільки кращі», – каже Іван Пєстов.

Цього року на смузі перешкод із Ханом кінолог із Луганщини набрав 45 балів із 50-ти. Це непоганий результат, проте потрібно було швидше долати дистанцію. Пєстов сміється: собака ні до чого, провина лише на ньому.

Хан
Хан

«200 метрів кінолог долає разом зі собакою. Це смуга перешкод, тобто різні бар’єри, «мишоловки», гірки. І час зараховується не за собакою, а за командою. Тож господар повернеться додому і буде підтягувати фізичну форму, щоб повернутися до своєї швидкості, яка була з п’ять років тому», – каже він.

Хан вівчарка хоча й велика, проте, як виявилося, не грізна. На затриманні порушника – собака має зупинити людину зі зброєю – більше на нього гавкав, ніж кусав. Кінологи пояснюють: багато в чому поведінка собаки залежить саме від «фігуранта» – людини, яка грає роль порушника.

Степан Єрьоменко – провідний спеціаліст кінологічного центру поліції Донецької області – зазвичай грає «фігуранта». Каже, роль – дуже відповідальна, а головне – чесна, бо проти своїх собак виходити не можна, а отже ніхто нікому не підіграє.

«Фігурант – це стан душі. Дуже подобається ця робота. Адреналін. Від тебе багато чого залежить: ти можеш як допомогти собаці, так і навпаки – нашкодити. Це ходьба по лезу ножа. Відповідально, але дуже цікаво», – каже Степан Єрьоменко.

Степан Єрьоменко в ролі фігуранта
Степан Єрьоменко в ролі фігуранта

Представляли Донецьку область цього разу молоді кінологи та собаки, каже Степан Єрьоменко. І хоча повернулися без нагород, особисті перемоги мають.

«Зазвичай у нас дуже проблематична дисципліна – взяти слід, – каже він. – У цьому році набрали 100 балів, це максимум. Тож завершили неприємну тенденцію і задовольнили особисті амбіції».

Донеччина цього року була представлена молодими собаками
Донеччина цього року була представлена молодими собаками

Зараз кінологи Донеччини працюють із молодими собаками, щоб наступного року показати кращі результати: обіцяють голосно заявити про кінологічні центри зі східних регіонів України.

XS
SM
MD
LG