Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: помер російський співак Йосип Кобзон


Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Спочатку коротко:

  • Геращенко розповіла, що має тривожну інформацію про погіршення стану здоров’я Балуха, Сенцова та інших.
  • Помер російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон, повідомила помічниця його дружини російським державним агентствам. Йому було 80 років.
  • «Укрзалізниця» відкрила продаж квитків на «поїзд чотирьох столиць».
  • Нацрада винесла попередження каналу Newsone «за пропаганду держави-агресора» – Костинський.

Як закінчувалася «дружба народів»

Президент України Петро Порошенко пропонує розірвати договір «Про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією», що «з вини Москви вже давно став анахронізмом». У відповідь речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що «двосторонні відносини України і Росії уже і так перебувають у ситуації, «яку важко чимось зіпсувати». Що ж залишилося від «дружби і співробітництва» з укладеного у 1997 році договору?

Дані про журналістів на фронті

Склад українських знімальних груп, які працюють на лінії фронту, період їхнього перебування, номери телефонів та марки автівок: всі ці дані станом на кінець серпня отримали підтримувані Росією сепаратисти угруповання «​ЛНР»​. Сепаратисти стверджують, що ці дані їм нібито надав офіцер ЗСУ. Самим журналістам, чиї дані злили бойовикам, телефонують сепаратисти і місцеві жителі та звинувачують у підготовці до підриву об’єктів інфраструктури на лінії зіткнення. В командному центрі ЗСУ та у штабі Операції об’єднаних сил на Донбасі обіцяють провести перевірки, виявити винних у зливі інформації та подбати про додаткову безпеку журналістів у зоні конфлікту. Експерти ж говорять про елементарне недотримання штабом ООС вимог інформаційної безпеки. Хто і чому «злив» дані про журналістів на фронті – в матеріалі нашого журналіста.

«Ми були тут»

Вони здебільшого не відривають обличчя, але й не тікають від українських реалій: добровольці і мобілізовані, волонтери і парамедики з середовища ЛГБТ стали учасниками проекту «Ми були тут» фотохудожника Антона Шебетка. У четвер у столичному арт-просторі Izone відривається однойменна виставка, що об’єднає фото- та відео-інсталяції, а також інтерв’ю колишнього бійця добровольчого батальйону, який після участі у проекті вирішив зробити камінг-аут. Автор проекту Антон Шебетко розповів Радіо Свобода, як усе відбувалось. Ми також пропонуємо переглянути відео з виставки.

Антон Шебетко
Антон Шебетко

Як не платити тричі

Близько двох мільярдів гривень щомісяця батьки здають на потреби школи, зазначила голова громадської організації «Батьки SOS» Олена Бондаренко. При цьому, за даними Transparency International Україна, 19,6% зданих коштів йде невідомо на що. Іноді ж батьки здають кошти на те, на що держава вже надала гроші, каже заступник керівника проекту USAID UK aid та Фонду Євразія «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» Леся Чміль. Моніторинговий проект DOZORRO розробив для батьків спеціальну інструкцію, як перевірити на що школа витрачає кошти, та чи не платять батьки тричі за одне й те саме.

Український правопис

Докорінна реформа українського правопису давно на часі. З кожним днем потреба стає все гострішою, бо запущені ще в 1930-х роках механізми, покликані зросійщити українську мову, підірвати її зсередини, продовжують діяти через 27 років після падіння московько-совєтської імперії. Величезна маса мовців глибоко засвоїла накинуті нам русифікаторські норми, що руйнують мову, роблять її незручною, неповороткою, неконкурентною в добу інформаційного вибуху. Пропонуємо почитати кілька посутніх зауваг щодо нового проєкту українського правопису від професора Колумбійського університету, українського мовознавця Юрія Шевчука.

«Томатіна-2018»

В іспанському містечку Буньйоль, що поблизу Валенсії, тривають традиційні «помідорні бої». Розпочинаючи з останньої серпневої середи тут у помідорних баталіях знищують тонни помідорів. Цілий тиждень життя цього міста-десятитисячника фокусується навколо «Томатіни». Сюди приїжджають багато туристів, щоб також дати один одному «на горіхи» помідорами. Фестиваль включає у себе музичні номери, ярмарок, парад, танці та салют, а розпочинається він конкурсом із приготування паельї – страви з рису та морепродуктів. Радіо Свобода зібрало кілька цікавих фотографій з фестивалю.

Перші події «Томатіни» починаються близько 10-ї ранку. Тонни помідорів прибувають на центральну площу Плаза-дель-Пуебла із сусіднього автономного округу Естремадура, де вони дешевші
Перші події «Томатіни» починаються близько 10-ї ранку. Тонни помідорів прибувають на центральну площу Плаза-дель-Пуебла із сусіднього автономного округу Естремадура, де вони дешевші

Що ще варто знати?

Нехай Ваші бої будуть лише «помідорними»!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG