Доступність посилання

ТОП новини

Путін замісь «гречки». Як Медведчук може використати кума на виборах


Політик та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук, виступив з декількома заявами на каналі «112 Україна». Чи можна вважати, що він пропонує проросійський вектор руху країни? Про це журналістка російської служби Радіо Свобода Олена Рикроцева поговрила з російськиим політиком Олександром Гнездиловим,журналістом російської «Нової газети» Павлом Канигіним, та українською медіаекспертом Наталією Лигачовою.

Чи може в Україні перемогти проросійський політик, проросійськи орієнтований? Спровокував нас на ці питання Віктор Медведчук, який відомий під псевдонімом «кум Путіна».

Росія весь час робила ставку на взаємодію з тими чи іншими олігархічними групами, а не з більш лояльною до Росії частиною українського суспільства
Олександр Гнездилов

Олександр Гнездилов: Я б відповів на це запитання в двох планах, в стратегічному і тактичному. У стратегічному плані найбільша проблема полягає в тому, що проросійському політику на Україні в останні 25 років було з'явитися дуже важко. Тому що Росія весь час робила ставку на взаємодію з тими чи іншими олігархічними групами, ми можемо згадати Януковича, ми можемо подивитися на того ж самого Медведчука, а не з більш лояльною до Росії частиною українського суспільства. В кінцевому рахунку всі ці олігархічні групи працювали на себе, працювали на свої «золоті батони», а справжнім голосом російськомовного населення України або населення сходу України, просто тієї частини населення України, яка хотіла б дружити з Росією, вони по-справжньому не були. Ті існуючі у нас дуже тісні гуманітарні, культурні, економічні та інші зв'язки не підтримувалися належним чином. Я згадаю свої навіть не студентські, а Абітурієнтські роки, коли я вступав до ГІТІС на режисерський факультет, там була дуже талановита дівчина-абітурієнтка з Одеси. Її хотіли взяти, але у неї не було грошей, щоб платити за освіту, а безкоштовно навчатися в російському вузі вона не могла. У Казахстана, наприклад, з Росією є угода про таке навчання, а українські політики в той період, навіть Янукович, якого чомусь традиційно називають проросійським, коли він був президентом, такої угоди не підписували. Тому в реальності ті інтереси російськомовного населення України, які об'єктивно існували, цими самими олігархічними групами насправді не підтримувалися протягом усіх останніх років.

– Оскільки головною темою нашої розмови є Віктор Медведчук, тому що велику заклопотаність в українському суспільстві викликала його гучна поява в ефірі 112-го каналу, і перша чутка, яка пройшла, що він просто купив цей канал для того, щоб проводити на ньому свою політику. Потім трохи заспокоїли колеги, сказавши, що він орендував цей канал до виборів, вливши в нього якісь інвестиції, щоб отримати трибуну для своїх виступів перед президентськими виборами. Наталя, чи псправді ми повинні чекати якихось змін в політиці 112-го каналу саме тому, що він зараз перебуває в оренді у певних політичних сил?

Ми зараз буквально кожен день бачимо безліч цитат Медведчука. Можна порівняти, що за весь 2017 рік Віктора Медведчука на 112-му каналі згадували 20 разів, а за період двох місяців цього року 26 разів
Наталія Лигачова

Наталія Лигачова: Ці зміни вже відбулися, вони відбуваються буквально на наших очах. Є різні думки з приводу того, чи куплений канал, називаються навіть конкретні суми, або це лише оренда, але редакційна політика різко змінилася з кінця весни цього року. Ми зараз буквально кожен день бачимо безліч цитат Медведчука. Можна порівняти, що за весь 2017 рік Віктора Медведчука на 112-му каналі згадували 20 разів, а за період двох місяців цього року 26 разів. Це програмне інтерв'ю, яке дуже багатьох вразило, дуже активно обговорюють, цьому сприяв скандал, що нібито з фільму про відомого українського поета, відомого дисидента Стуса була вирізана сцена з художнім зображенням ролі Медведчука в процесі над ним за радянських часів. Також підлила масла у вогонь участь в популярному шоу на іншому каналі «Один плюс один» дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко. Цей канал завжди вважається досить проукраїнським, він активно висвітлював події на Майдані, підтримуючи відкрито активістів. Участь саме на цьому каналі дружини кума Путіна, а кум Путіна – це не псевдонім, реально Медведчук є кумом Путіна, збудило теж дуже багатьох в Україні. Насправді у всіх українців, не тільки російськомовних українців було, завжди буде бажання дружити з Росією, з російським народом в тому випадку, якщо Росія не буде проводити проімперську політику, якщо це буде союз на рівних, якщо припиниться окупація Криму, події на Донбасі. Тобто ніхто з українських громадян не виявляє ворожості до російського народу, просто нас ділять політики.

– Не те щоб ворожнеча, але принаймні колосальна образа і здивування існують. Спочатку треба, щоб один народ пробачив інший за все, що було зроблено з його мовчазної або немовчазної згоди. Давайте подивимося, що це за людина Медведчук, чому саме він опинився на мінських переговорах, чому саме він брав участь у справі визволення з російського полону Надії Савченко, зустрічаючись з Володимиром Путіним. Подивимося його коротку історію. Ваші враження від розмов з Віктором Медведчуком?

Медведчук сказав, що не займаються вже якийсь час долею Олега Сенцова, зупинилися кілька місяців тому переговори по звільненню. Це сигнал досить тривожний
Павло Канигін

Павло Канигін: Я подивився інтерв'ю, воно мені здалося досить діловим. У тій частині, де він розповідає про одну зі своїх основних тем, в яких він зараз зайнятий, – це обмін полоненими між Росією і Україною, прозвучало кілька важливих заяв. Я не хочу оцінювати політичну частину і політичні сигнали, які дехто намагається трактувати, дав інтерв'ю, викупив канал або щось ще зробив. Зокрема, за заявами про обмін полоненими кілька важливих речей, які треба проаналізувати всім, хто цікавиться долею Олега Сенцова або росіян, полонених українською владою, які утримуються в Україні. Медведчук сказав, мені здається, сенсаційну річ, на яку необхідно звернути увагу, вона чомусь залишилася без уваги, він сказав, що не займаються вже якийсь час долею Олега Сенцова, якщо я правильно розумію його заяву, зупинилися кілька місяців тому переговори по звільненню, зокрема, цього громадянина України. Назвавши як причину численні політичні заяви, які робляться в тому числі українськими діячами і політиками, в тому числі і уповноваженими з процесу переговорного. Це сигнал досить тривожний, бо ми всі знаємо, що Медведчук людина, яка має дуже великий вплив на Кремль, можливість висловити якусь позицію, щось сказати, щось порадити, щось попросити, така людина, яка вхожа у високі кабінети, напевно, до найголовнішого російського політика – до Володимира Путіна. Заява, що він не займається якийсь час Сенцовим, залишає досить сумний осад.

Віктор Медведчук і Володимир Путін у 2003 році
Віктор Медведчук і Володимир Путін у 2003 році

Олександр Гнездилов: Як працює пан Медведчук, ми знаємо кілька десятиліть. Історія, яку Наталя Лігачова згадувала, вона дуже важлива, коли ще за радянських часів він був адвокатом за призначенням Василя Стуса, відомого українського поета і дисидента, якого судили за його політичну позицію. Фактично він виступав на процесі разом зі стороною обвинувачення, а часом і жорсткіше боку звинувачення по відношенню до свого так званого підзахисного. В принципі ми це бачимо і в даному випадку. Тому тут роль Медведчука і його підходу абсолютно зрозуміла.

– Він не усунувся, він ставить умови, він каже: нехай пише прохання про помилування, тоді можна буде з цим працювати. А взагалі, каже він в кінці свого чудового виступу, що він приїде, прилетить він.

Мені здається, тиск на самого Медведчука потрібно чинити, не на Путіна, а на того, на кого можна тиснути. Якщо він говорить, що не можна тиснути на Путіна, напевно, треба тиснути на самого Медведчука
Павло Канигін

Павло Канигін: Я думаю, що, звичайно, прилетить, всі ми віримо, що прилетить. Участь саме Медведчука у всій цій історії, що б не говорили йогосу противники, а супротивників у нього дуже багато, тим не менш, ця людина реально звільняє людей. Зрозуміло, що він це робить не тільки з гуманітарних цілей, хоча він каже, що в першу чергу гуманітарні цілі, я думаю, там присутні якісь інші. Проте, його участь у справі Сенцова дуже важлива. Якщо зараз припустити, що Медведчук якимось чином усунеться з цього процесу, я просто не знаю, хто ще, якщо взяти фігуру, яка буде прийнятна і для Києва, і для Москви, зможе вести ці переговори. Зрозуміло, що Медведчук більше влаштовує Москву, ніж Київ, в Києві сьогоднішню владу він дуже сильно дратує тим, що вхожий в кабінети високі, тим, що висловлює проросійську політику українську, чи не орієнтовану на євроатлантичну інтеграцію. Проте, людина звільняє людей, тим самим забезпечує собі підтримку свого реноме. Я вважаю, що треба його якось утримати в цьому процесі не для нього самого, а просто змусити його максимальних зусиль докласти для звільнення саме українських полонених. Мені здається, тиск на самого Медведчука потрібно чинити, не на Путіна, а на того, на кого можна тиснути. Якщо він говорить, що не можна тиснути на Путіна, напевно, треба тиснути на самого Медведчука. Він перебуває в Києві, його потрібно просити, його потрібно змушувати, від нього потрібно вимагати, робити все, щоб громадянин України Медведчук звільняв громадян України, Сенцова, Кольченко, Клиха і так далі.

Олег Сенцов у російській в'язниці
Олег Сенцов у російській в'язниці

– Автономія обох невизнаних республік, прямий діалог не тільки з Росією, але і з ватажками, тоді, він вважає, що конфлікт може бути вичерпаний. Як в Україні ставляться до цих його тез і по Сенцову, і Донбасу? Чи цінують люди таку миротворчу діяльність по зі звільнення, з припиненню вогню?

Віктор Медведчук є батьком темників в Україні, коли на початку 2000-х років в Україну була завезена технологія яка використовувалася на російському Першому каналі.
Наталія Лигачова

Наталія Лигачова: Я не можу говорити про всіх людей, але у величезної частини суспільства це викликає велику стурбованість, бо практично Медведчук транслює меседжі Путіна. Путін же ніколи не говорив, що вони хочуть так само, як Крим, окупувати Донбас, йому потрібно, щоб це була автономія, де Росія буде не де-юре, а де-факто контролювати всю ситуацію. Щодо Сенцова, я вважаю, дуже цинічна заява прозвучала з вуст Медведчука: а чому б не подати прохання? Взагалі-то Олег Сенцов – це самостійна особистість, він може і повинен мати свою позицію. Ми знаємо, що позиція Олега Сенцова полягає в тому, що він домагається звільнення всіх політв'язнів українських з російських в'язниць. Олег Сенцов поставив своє життя за те, щоб звільнити всіх, він не хоче просити за себе. І коли український нібито політик, а я не вважаю насправді його українським політиком, а саме м'яке, що я можу сказати, – це проросійський політик, він завжди таким був, він завжди проводив саме інтереси Кремля, саме Путіна, ми це прекрасно розуміємо. Мені доводилося стикатися з його політтехнологами ще в 2000-х роках, я це все прекрасно знаю. Треба ще сказати, що Віктор Медведчук є батьком темників в Україні, коли на початку 2000-х років в Україну була завезена технологія Марата Гельмана, яка використовувалася на російському Першому каналі. В Україні цю технологію проводили політтехнологи російські, все це було під керівництвом адміністрації президента, яку очолював тоді Медведчук. Саме тому журналісти з дуже великою нелюбов'ю ставляться до Віктора Медведчука, тому що вони відчули на собі, що значить ця людина для української політики.

Віктор Медведчук на одному з заходів організації «Український вибіру»
Віктор Медведчук на одному з заходів організації «Український вибіру»

– Він весь час підкреслює свою близькість до Володимира Путіна, чомусь зовсім безстрашно підкреслює. Він абсолютно спокійно епатує українське суспільство тим, що веде з Володимиром Путіним не тільки переговори, які схвалює Павло Канигін, про обмін полоненими, про звільнення, але і обговорює, кому в Україні бути президентом. Чому він так тролить своїх виборців і аудиторію?

Медведчук же ніколи не був популярним політиком. Його головний ресурс те, що це єдиний український політик, хто в силу в прямому сенсі слова кумівства з Путіним має до нього доступ
Олександр Гнездилов

Олександр Гнездилов: Я гадаю, що він не стільки тролить, я гадаю, що йому реакція публічна в цьому сенсі байдужа, як я розумію, він пред'являє українському суспільству, а що ще важливіше, українському істеблішменту свій головний козир. Тому що він же ніколи не був популярним політиком, навіть як був свого часу більш-менш популярним Янукович. Медведчук на початку 2000-х намагався створити власну партію, очолював її – це була Соціал-демократична партія України. Вона брала участь у виборах, але максимальне її було досягнення, коли вона трохи переходила бар'єр, входила до Верховної Ради, по-моєму, з 6%. Тому якраз основний ресурс, який у нього є, він не електоральний – це не популярність, навіть не будь-які фінансові ресурси. Його головний ресурс те, що це дійсно єдиний український політик, хто в силу в прямому сенсі слова кумівства з Путіним має до нього доступ, він цей ресурс і пред'являє, як гримуча змія пред'являє за допомогою брязкальця хвіст, кажучи, що вона небезпечна, що вона отруйна, що до неї не треба підходити. Особливо зараз, тому що якщо ми будемо говорити про електоральні шанси нібито проросійських, але насправді пропутінських, прокремлівських політиків в Україні, то потрібно згадати, що в попередній виборний цикл між умовним сходом і умовним заходом була досить хитка рівновага, яка могло хитнутися в один і в інший бік. А зараз після аншлюсу Криму і після фактичного відторгнення від України частини Донецької і Луганської областей, цей баланс порушений. Кілька мільйонів виборців, які швидше за все голосували б за Партію регіонів і її спадкоємців – Опозиційний блок або новий проект Медведчука, вони не зможуть цього зробити. Тому прокремлівські сили в Україні практично позбавлені будь-якого шансу в доступному для огляду майбутньому отримати більшість. Цей удар по російським позиціям в Україні – це саме результат політики Володимира Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG