Доступність посилання

ТОП новини

Кремль втомився від Захарченка (світова преса)


Квіти в пам’ять про Захарченка та інших вбитих ватажків «ДНР»
Квіти в пам’ять про Захарченка та інших вбитих ватажків «ДНР»

Британський часопис The Daily Telegraph пише про застереження Кремля після вбивства ватажка проросійських бойовиків у Донецьку. Ірландське видання The Irish Times висуває різні версії причин, чому саме було вбито лідера проросійських сепаратистів на Донбасі. Іспанська газета El Pais пише про проблеми родин, які намагаються вивезти з України немовлят, народжених від сурогатних матерів.

Популярне британське видання The Daily Telegraph друкує матеріал «Кремль застерігає, що мирна угода щодо України під загрозою після вбивства лідера бойовиків». Видання нагадує своїм читачам, що 42-річного Олександра Захарченка було вбито внаслідок вибуху бомби у кафе у Донецьку. На додаток до ватажка бойовиків було також вбито його охоронця та поранено ще 12 осіб, включно з так званим «міністром фінансів» угрупування, що називає себе самопроголошеною республікою на сході України.

Кремль та поплічники Захарченка звинуватили Київ у вибуху, проте Україна, як підкреслює газета, наполягає, що вбивство лідера проросійських сепаратистів стало наслідком міжусобиці у лавах бойовиків та російського втручання. Тим часом британська газета зазначає, що російське керівництво та речник Володимира Путіна заявили, що вбивство колишнього електрика Захарченка підірве мирний процес в Україні. Ватажок донецьких проросійських бойовиків був одним з підписантів Мінських мирних угод, ставши найповажнішою постаттю поміж проросійських сепаратистів, яку було вбито за 4 роки конфлікту.

The Daily Telegraph веде далі, повідомляючи, що Президент Росії Путін висловив свою шану Захарченкові, визначивши його вбивство як «боягузницьке». Нещодавно Німеччина та Франція намагалися докласти зусиль для активізації мирного процесу. Однак, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, у свою чергу, заявив, що вбивство Захарченка зашкодило мирному процесові і виключив проведення будь-яких зустрічей з Німеччиною, Францією та Україною у так званому «Нормандському форматі». Речниця російського МЗС Марія Захарова швидко додала, що вбивство Захарченка поставило великий знак питання над майбутнім мирного процесу.

У той сам час, керівництво бойовиків оголосило триденну жалобу і відклало початок нового навчального року до вівторка. На місце Захарченка було призначено Дмитра Трапєзнікова, який повідомив, що бойовики нібито вже затримали кількох підозрюваних, які підтвердили, що вбивство Захарченка стало наслідком диверсії з боку України.

«Кремль розлючений, що вбили його маріонетку в Україні, навіть якщо він і заперечує, що Захарченко був його маріонеткою»

Цієї ж таки теми торкається стаття в ірландському часописі The Irish Times, яка має назву «Вбитого ватажка сепаратистів поховали в Україні». Видання пише, що на контрольованих Росією теренах східної України було поховано лідера бойовиків Олександра Захарченка. Москва звинувачує у смерті Захарченка тих, кого росіяни визначають «агентами України», тоді як Київ наполягає, що ватажка бойовиків вбили його власні полічники з допомогою Росії у боротьбі за владу.

Ірландське видання нагадує, що колишній електрик Захарченко увійшов до лав проросійських бойовиків навесні 2014 року, коли Росія захопила український півострів Крим і спровокувала спалахи насильства на сході України по тому, як підтримувані кремлем керівники тодішньої України втекли від революційних виступів протесту у Києві. Захарченка було призначено лідером так званої «ДНР» у серпні 2014 року, коли Кремль намагався подати заворушення у регіоні як «місцеву ініціативу», усунувши попередньо від керівництва сепаратистами росіян з Москви – Ігоря Гіркіна та Олександра Бородая.

The Irish Times зазначає, що поміж тих, хто взяв участь у похороні Захарченка був чільний радник президента Росії Володимира Путіна – Владислав Сурков. Також на похорон було звезено у примусовому порядку тисячі бюджетників та місцевих студентів. Тим часом росіяни поширюють чутки, що вбивство Захарченка свідчить про те, що українське військо готує наступ у регіоні за допомогою натовських інструкторів.

Тим часом, Василь Грицак, голова СБУ заявив, що Захарченка вбили самі росіяни, аби усунути того, хто забагато знав про роль Москви у конфлікті на сході України. Колишній ватажок сепаратистів на Донбасі Ігор Гіркін, у свою чергу, висловив припущення, що Захарченка вбили через його причетність до кримінальних схем, які нині існують на окупованих теренах сходу України або ж кремлівські куратори ватажка сепаратистів просто від нього втомилися. Насамкінець ірландське видання повідомляє, що спікер нижньої палати російського парламенту Вячеслав Володін заявив, що вбивство Захарченка скасовує всі Мінські мирні угоди, підписані 2015 року.

«Вбитого ватажка сепаратистів поховали в Україні»

Іспанське періодичне видання El Pais публікує статтю «Міністерство закордонних справ підозріло ставиться до сурогатного народження дитини в Україні».

У підзаголовку повідомляється, що МЗС Іспанії розгляне в індивідуальному порядку справи 30 іспанських родин, яких затримують в Україні разом з їхніми новонародженими немовлятами. Часопис пише, що консульський відділ посольства Іспанії в Україні розглядає справи, пов’язані з немовлятами, народженими від сурогатних матерів в Україні.

Все це стало наслідком того, що 30 іспанських родин нині перебувають у столиці України не будучи у змозі оформити іспанський паспорт для своїх дітей, народжених від сурогатних матерів в Україні, що вважається протизаконним, згідно з іспанським законодавством. До цієї справи долучено спеціальне розслідування щодо можливої хибної практики при народженні дитини, а також можливі випадки перемитництва неповнолітніх.

Посольство Іспанії в Україні разом з тим розмістило на своєму сайті застереження, щодо можливих випадків шахрайства і омани з боку так званих «репродуктивних клінік», які використовують сурогатних матерів в Україні. Зокрема, наводяться приклади штучних абортів для вагітних сурогатних матерів від шостого тижня вагітності з тим, аби збільшити кошти, здійснюючи знов з самого початку коштовний процес запліднення.

El Pais зазначає, що тим часом у Києві іспанські родини, втягнуті у ситуацією з новонародженими дітьми від сурогатних українських матерів, перебувають у стані непевності за умов того, що розгляд їхніх справ у консульському відділі іспанського посольства у столиці України розтягується аж до жовтня поточного року.

Іспанське посольство, як пише газета, втім, досі не відмовило у жодній з тих справ, хоча іспанське дипломатичне представництво вже розпочало переговори з українською владою з тим, аби вивчити можливі альтернативні кроки, у разі, коли якійсь з родин буде заборонено вивозити немовля з України. Мадридське видання пише, що у цій ситуації, вочевидь, розглядатиметься питання надання немовляті українського громадянства і відповідного дозволу на переїзд до Іспанії, де цю справу вже будуть вирішувати на місці.

Одним з варіантів цього, як завершує іспанський часопис, може бути ситуація, коли іспанський батько і українська сурогатна мати будуть записані як батьки у свідоцтві про народження, і українська мати надасть свій дозвіл на вивезення дитини до Іспанії, відмовившись від прав на немовля. Тоді іспанська дружина батька дитини зможе взяти цю дитину у прийми у встановленому в Іспанії порядку.

«Міністерство закордонних справ підозріло ставиться до сурогатного народження дитини в Україні»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG