Доступність посилання

ТОП новини

Політика Трампа штовхає Німеччину до зближення з Росією і Китаєм – ветеран німецької дипломатії


 Вольфганг Ішингер в лютому 2018 року
Вольфганг Ішингер в лютому 2018 року

Колишній німецький посол у США Вольфганг Ішингер, який очолює Мюнхенську безпекову конференцію, виступив із застереженням про загрозу послаблення американсько-європейських зв’язків.

Важче буде протистояти тим у нашій та інших країнах Європи, хто ще з часів В’єтнамської війни доводить, що нам треба розірвати прив’язаність до Америки
Вольфганг Ішингер

Ішингер сказав в інтерв’ю агентству Reuters, що у Європі гучніше лунають заклики відмовитися від традиційних трансатлантичних принципів в основі міжнародного порядку, розбудованого західними країнами після Другої світової війни.

Ветеран німецької дипломатії вважає політику американського президента Дональда Трампа щодо Європи розчаруванням для тих у Німеччині, хто віддавна розглядав Америку як найближчого союзника за межами Європи, а також як бастіон німецької безпеки й оборони.

В своїй окремій статті Ішингер написав, що втрата сенатора Джона Маккейна, який помер у серпні, стала великою втратою для прихильників трансатлантичного альянсу.

«Проте вони не можуть приховати факту, що ліберальний гегемон, на якого Європа покладалася упродовж десятиліть, залишився у минулому. Це стало особливо очевидно на початку липня, коли президент Трамп майже зірвав саміт НАТО, образив господарів під час візиту в Британії та назвав Європейський союз «супротивником» Сполучених Штатів, водночас підлещуючись до Путіна, «гарного конкурента», – сказано у дописі із закликом до Європи «розробити план Б».

В інтерв’ю Reuters він стверджує, що «сили, які закликають до зближення з такими країнами, як Росія та Китай, можуть стати сміливішими».

«Чим довше Трамп залишається на посаді, тим важче буде протистояти тим у нашій та інших країнах Європи, хто ще з часів В’єтнамської війни доводить, що нам треба розірвати прив’язаність до Америки», – каже Вольфганг Ішингер.

Reuters наводить результати опитування американського дослідницького центру Pew, які виявили, що минулого року лише 35% німців позитивно розглядали США під керівництвом Дональда Трампа, а опитування німецької фундації Koerber припускає, що німці вважають Трампа більшою проблемою для міжнародної політики, ніж авторитарні правителі Північної Кореї, Росії та Туреччини.

«Північний потік-2»

Вольфганг Ішингер вислювлює окрему стурбованість тим, як президент Трамп використовує санкції як інструмент зовнішньої політики у зв’язку з погрозами покарати німецькі та інші компанії, причетні до планів побудови трубопроводу «Північний потік-2», що має постачати газ з Росії.

Читайте також: Трамп далі тисне на Німеччину через російський газ, і він не єдиний проти «Північного потоку-2»

Чисельні критики проекту вважають російський трубопровід шкідливим для європейської енергетичної безпеки, оскільки Москва неодноразово виявляла готовність використовувати газопостачання як зброю у протистояннях, зокрема з Україною.

Але Ішингер стверджує, що «навіть якщо ви маєте сумніви щодо мудрості побудови «Північного потоку-2», важко не розглядати це (погрозу американських санкцій) як серйозне порушення і приклад насаджування поглядів США європейцям».

«Якщо США запровадять санкції, щоб запобігти побудові «Північного потоку-2», результатом буде отруєння трансатлантичних відносин», –- наполягає відставний дипломат.

Читайте також: WSJ: США завершують розробку санкцій проти «Північного потоку-2»

Вольфганг Ішингер схвально висловився про заяви канцлера Анґели Меркель про потребу для Німеччини проводити більш самостійну політику на міжнародній арені.

При цьому він наголошує, що це вимагатиме серйозних бюджетних витрат, зокрема збільшення військових витрат на 10-15 мільйонів упродовж наступної чотирирічної парламентської каденції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG