Доступність посилання

ТОП новини

Новий футбольний турнір – Ліга націй. Чи зможе виграти Україна?


55 команд з Європи боротимуться за трофей Ліги нації
55 команд з Європи боротимуться за трофей Ліги нації

6 вересня, збірна України з футболу матчем проти команди з Чехії розпочне свою участь у новому турнірі УЄФА – Ліга націй. Змагання організували замість звичайних товариських матчів, які зазвичай були нецікаві вболівальникам, та, на думку експертів, майже не мали спортивного інтересу. Швидше, проводилися для «галочки». Тепер же збірні європейських країн матимуть ще один офіційний турнір і, крім можливості здобути тут трофей, отримують шанс вибороти путівку на Євро-2020. Радіо Свобода підготувало «шпаргалку» для українських футбольних вболівальників про Лігу націй.

Хто проти кого грає?

55 команд країн Європи було розділено на чотири ліги – A, B, C, D. Склади визначалися за позицією в рейтингу національних асоціацій відповідно до даних на 11 жовтня 2017 року. Отже, ліга А – це найсильніші команди, ліга D – найслабші.

Ліга націй: 4 ліги по 4 групи
Ліга націй: 4 ліги по 4 групи

У кожній лізі по чотири групи, які складаються з трьох-чотирьох команд.

Збірна України потрапила до ліги B у групу зі Словаччиною та Чехією.

Коли грають?

Перші зустрічі Ліги націй розпочинаються вже – 6 вересня. Це матчі групової стадії, які триватимуть протягом трьох осінніх місяців. Збірні зіграють по дві зустрічі з кожним учасником своєї групи.

Переможці ліг B, C, D підвищуються в класі. Ті, хто посів останні місця у лігах А, B, C навпаки переходять дивізіоном нижче.

Наприклад, якщо Україна стане переможцем ліги B, то потрапить до елітної ліги A, де грають найсильніші команди Європи. Якщо стане аутсайдером, то перейде до складу ліги С, де грають слабші збірні.

Переможці груп дивізіону, зігравши півфінали та фінал у черні 2019 року, виявлять володаря кубку Ліги націй.

У Лізі націй розіграють 4 путівки до Євро-2020
У Лізі націй розіграють 4 путівки до Євро-2020

Крім того, у кожній лізі розіграються по одній путівцї на Євро-2020. Ці матчі відбудуться в березні 2020 року між командами, що стануть переможцями в групах.

Важливі дати:

Перший тур: 6-8 вересня 2018 року
Другий тур: 9-11 вересня 2018 року
Третій тур: 11-13 жовтня 2018 року
Четвертий тур: 14-16 вересня 2018 року
П'ятий тур: 15-17 вересня 2018 року
Шостий тур: 18-20 листопада 2018 року
Жереб фінальної стадії: грудень 2018 року
Фінал: 5-9 червня 2019 року
Жереб розіграшу путівок на Євро: 22 листопада 2019 року
Матчі: 26-31 березня 2020 року​

Структура відбору на Євро-2020 тепер зміниться?

Відбіркові матчі Євро-2020 стартують у березні 2019 року. Десять груп проведуть свої матчі в десять турів. Після чого команди, які посядуть перші та другі місця в групах, отримають пряму путівку на фінальний турнір, що розпочнеться в червні 2020 року.

Ще чотири путівки розіграють у кожному дивізіоні в рамках Ліги націй. Якщо ж переможець дивізіону до цього моменту вже отримає путівку через відбіркові матчі на Євро-2020, його місце в плей-офф займає наступна команда по групі Ліги націй.

Збірна України гратиму у Лізі B
Збірна України гратиму у Лізі B

Чим цікавий такий формат для вболівальників?

Товариські матчі за участю збірних зазвичай не збирали велику кількість фанатів на стадіонах. Адже такі зустрічі швидше мали «тактичний» характер: тренерський штаб пробував нові схеми гри, перевіряв готовність футболістів та спроможність новачків. Та й спортивного інтересу, на думку експертів, практично не було: програли, то нічого не втратили, виграли – поставили «галочку». Тепер кожна зустріч – це боротьба до останнього. Адже це ще один шанс потрапити на Євро-2020.

Чим це корисно для збірних?

Популяризація футболу в країні та суперник твого рівня. Команди, які не можуть похизуватися високими досягненнями, тепер гратимуть у групі D. Раніше за жеребом вони мали можливість потрапити вже у першому матчі кваліфікації проти найсильніших команд світу і поставити хрест на путівці до Євро. То тепер боротимуться проти таких же команд за рівнем – це більше ігор, а отже, і досвіду.

Для футболістів цей турнір не стане додатковим навантаженням. Він проводиться саме в той час, коли раніше відбувалися звичайні товариські зустрічі збірних.

Проте в українській команді, за думкою експертів, цей турнір може зробити деякі корективи. Раніше клуби не завжди відпускали гравців на звичайні товариські спаринги, бо це було не настільки важливо. Тепер же Ліга націй змусить клуби ставитися до таких зустрічей з повагою.

Які шанси в України?

Уже сьогодні підопічні Андрія Шевченка зіграють проти збірної Чехії. Раніше збірна України вже зустрічалася з цієї командою: у 2011 році програла з рахунком 4:0, через рік розписала мирову – 0:0. Але тоді чеська збірна грала майже «золотим» складом, чим не можуть похизуватися зараз, тож у «синьо-жовтих» є шанс.

З неочікуваних новин – це повернення легендарного «СаШо» у склад збірної, хоча і не в якості воротаря. Олександр Шовковський тепер допомагатиме Андрію Шевченкові, як тренер.

Коли та де дивитися?

Якщо вам не пощастило потрапити до стадіону імені Мирослава Валенти (Угерське Градиште), то подивитися транслянцію зможете на телеканалі Футбол 1 о 21.35

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG