Доступність посилання

ТОП новини

Меморіал у Бабиному Яру має створювати Україна, а не російські олігархи – Зісельс


Пам'ятник євреям, які загинули під час Голокосту в Бабиному Яру. Київ, 29 вересня 2016 рік
Пам'ятник євреям, які загинули під час Голокосту в Бабиному Яру. Київ, 29 вересня 2016 рік

Дотепер українську громадську і наукову спільноту «лихоманить», коли мова заходить про створення меморіалу жертвам Голокосту у Бабиному Яру. Про намір створити такий меморіал 2 роки тому повідомив президент України Петро Порошенко, але дотепер залишається відкритим питання, коли та ким буде створений меморіал. Адже свої пропозиції і проекти мають і український уряд, і Громадський комітет «Бабин Яр». Чимало застережень в науковців та в Асоціації єврейських організацій і громад (ВААД) України викликає проект від міжнародного фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», оскільки серед його ініціаторів – російські олігархи українсько-єврейського походження, які досі працюють у путінській Росії.

Як зазначив у своїй публікації на сайті «Історична правда» співпрезидент Асоціації ВААД України, колишній дисидент Йоспи Зісельс, проект може «спотворити образ України, …представити Україну як фашистську, антисемітську та націоналістичну державу».

Йосип Зісельс
Йосип Зісельс

Ці проекти мають спільно створювати Українська держава та українське громадянське суспільство, а не російські олігархи
Йоспи Зісельс

«Ми хочемо, щоби проекти Меморіалу та музею Голокосту були українськими проектами. Ці проекти мають спільно створювати Українська держава та українське громадянське суспільство, а не російські олігархи, із цілком зрозумілою для нас політичною метою – завдати шкоди іміджу України», – наголосив Зісельс.

Проект із створення меморіального центру у Бабиному Яру фінансують меценати єврейського походження, чиї родини постраждали під час Голокосту. До того ж, міжнародний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» є позапартійною міжнародною структурою, з прозорою багаторівневою процедурою ухвалення рішень – так прокоментувала ситуацію виконавчий директор меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Яна Баринова.

Ці люди з іменами світового рівня не будуть ставити під загрозу свою наукову репутацію і чесне ім’я
Яна Баринова

«Наукові дослідження у рамках нашого проекту здійснює міжнародна команда, до складу якої входять провідні вчені з України, Ізраїлю, США, Нідерландів, Німеччини. Ці люди з іменами світового рівня не будуть ставити під загрозу свою наукову репутацію і чесне ім’я, коли беруть на себе зобов’язання належним чином виконувати свою роботу у нашому проекті», – додала Баринова у розмові з Радіо Свобода.

Місія меморіалу – це, серед іншого, вшанувати усіх жертв Голокосту та розповісти про їхню історію, створити на базі меморіалу просвітницький та науковий центри для всебічного осмислення трагедії Голокосту тощо, каже Баринова.

На сьогодні проект узгоджений з київською владою. Також міжнародний Меморіальний центр «Бабин Яр» підписав меморандум про співпрацю з представниками українського уряду та Київської міської держадміністрації. Згідно з документом, у рамках розробки та побудови меморіального центру влада, науковці, меценати, суспільство будуть проводити спільні консультації, узгоджувати наявні проблеми тощо.

Монумент «Пам’ять заради майбутнього» у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр». У 1941–1943 роках у Бабиному Яру були розстріляні, за різними даними, від 70 до 200 тисяч осіб. Більшість із них були євреями, за етнічною ознакою там страчували і ромів. Також у Бабиному Яру розстріляли, зокрема, понад 600 членів ОУН
Монумент «Пам’ять заради майбутнього» у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр». У 1941–1943 роках у Бабиному Яру були розстріляні, за різними даними, від 70 до 200 тисяч осіб. Більшість із них були євреями, за етнічною ознакою там страчували і ромів. Також у Бабиному Яру розстріляли, зокрема, понад 600 членів ОУН

Проекти держави і науковців: наробки, плани та готовність здійснювати

Угоджений з владою і проект, ініційований державою в особі Міністерства культури України у 2016 році: він передбачає створення Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру у будівлі колишньої контори єврейського кладовища (вулиця Мельникова, 44). Проект підтримали в єврейській спільноті – ВААД, а уряд виділив минулого року з держбюджету близько 27 мільйонів гривень, але ці кошти не використано: як зазначив Зісельс, «міністерство не підготувало концептуальні, архітектурні і дизайнерські рішення».

Міністр культури Євген Ніщук у короткому коментарі для Радіо Свобода підтвердив, що уряд опрацьовує згаданий проект разом із Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр».

Пам'ятник дітям, розстріляним у Бабиному Яру
Пам'ятник дітям, розстріляним у Бабиному Яру

Ще один проект ініціювали Громадський комітет «Бабин Яр» та ВААД-Україна, його здійснює міжнародна організація «Українсько-єврейська зустріч» (Ukrainian-Jewish Encounter). Згідно з проектом, на території Бабиного Яру та прилеглих до нього кладовищ має з’явитись меморіальний парк. Умовна назва проекту – «Бабин Яр – Дорогожицький некрополь». У 2016 році відбувся конкурс створення архітектурно-ландшафтного парку, але на сьогодні реалізація проекту призупинена, оскільки незрозуміло, чи зацікавлені у цьому міська влада та український уряд, зазначають у громадському комітеті.

Наратив цього проекту можна побачити на сайті Інституту історії Національної академії наук України.

Нині ж, як зауважують науковці та громадські активісти, в обговоренні проектів із вшанування жертв Голокосту та меморіалізації Бабиного Яру «бракує» держави Україна.

І хоча у владі визнають необхідність впорядкувати Бабин Яр і створити меморіал жертвам Голокосту, – далі слів справа не просувається. На думку історика, доцента Національного університету імені Шевченка Андрія Руккаса, ситуація довкола меморіаліації Бабиного Яру «дехто використовує для дешевої популярності». Звідси і нинішні баталії, які наразі відсувають на другий план вшанування жертв Бабиного Яру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG