Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Луценко повинен звільнити Єніна за видачу ФСБ Росії добровольця – Корчинська


Силовик «поливає» себе зі сльозогінного балончика під час сутичок поліції та активістів під будівлею Генпрокуратури, Київ, 17 вересня 2018 року
Силовик «поливає» себе зі сльозогінного балончика під час сутичок поліції та активістів під будівлею Генпрокуратури, Київ, 17 вересня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Оксана Корчинська, народний депутат України; Євген Магда, політолог; Борис Захаров, керівник проекту Харківської правозахисної групи.

17 вересня під будівлею ГПУ у Києві протестували проти видачі Росії її громадянина, етнічного інгуша Тимура Тумгоєва. «Націоналістичні сили прийшли з народними депутатами України під ГПУ, щоб висловити протест проти того, що влада вислала учасника АТО, родом із Інгушетії, за домовленістю з ФСБ до Росії фактично на страту», – заявив керівник прес-служби «Національного корпусу». Натомість у Генпрокуратурі запевняли, що Тумгоєва видали російським спецслужбам відповідно до законодавства. Принаймні про це заявив генпрокурор Юрій Луценко.

Ваша Свобода | Видача Росії Тумгоєва і сутички біля ГПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пані Корчинська, ви теж брали участь в акції біля будівлі ГПУ. Чому ви вийшли на неї?

Командир батальйону імені Шейха Мансура казав, що у нього кілька хлопців вимагає Росія на екстрадицію
Оксана Корчинська

Оксана Корчинська: Кілька днів тому я працювала на позиціях під Торецьком. До мене підійшов військовослужбовець ЗСУ за походженням італієць, який першим сказав, що начебто нашого добровольця видали. Муслім, командир батальйону імені Шейха Мансура, до нас приїжджав дуже часто і казав, що у нього кілька хлопців вимагає Росія на екстрадицію, що вони слухняно з позиції їздять всі в Харківський РВВС на слідчі дії з посвідченням Української добровольчої армії.

(Повна версія програми)

Підступно бреше ГПУ і громадянин Єнін, заступник генпрокурора, який підписав видачу
Оксана Корчинська

Зараз підступно бреше ГПУ і громадянин Єнін, заступник генпрокурора, який якраз підписав видачу. Ми повинні добитися зняття з посади Єніна.

На жаль, по Юрію Луценку є багато питань. Я особисто з ним зустрічалася сьогодні. Мені соромно за народних депутатів, що нас всього було четверо – Андрій Іллєнко, Юрко Тимошенко, Наталя Веселова.

Оксана Корчинська, народний депутат України
Оксана Корчинська, народний депутат України

Так само по екстрадиції йдуть білоруси, які служать в батальйоні «Донбас»
Оксана Корчинська

Веселова допомагає батальйону «Донбас», у неї так само по екстрадиції йдуть білоруси, які служать в батальйоні «Донбас», це 46-й батальйон ЗСУ, КГБ Білорусі вимагає їх здачу! Я розумію ситуацію італійця-військовослужбовця, який був у шоці. Він розповідав, що якогось «ДНРівця» прийняли назад на роботу в Італії, а до його родини була ціла делегація карабінерів італійських з питаннями, що він робить в Україні. Він офіційно служить у ЗСУ! Це стосується зараз тисяч людей, які довірилися, приїхали захистити нашу свободу.

Висновки ГПУ, що Тимур Тумгоєв не брав участь у бойових діях на Донбасі, – повна брехня!

Висновки ГПУ про те, що Тимур Тумгоєв не брав участь у бойових діях на Донбасі, – повна брехня! Я позавчора приїхала з Широкиного. При в’їзді у Широкине є селище Бердянське (я не знала особисто Тимура) питала всіх наших парамедиків, чи бачили Тимура. Так, бачили. Я розмовляла з бійцями, з бійцями Української добровольчої армії. Коли ми розмовляли з генпрокурором, він сам мені показав, що за телефоном Тимура було спостереження, і що він знаходився під Маріуполем.

ГПУ намагалася за наш стіл переговорів посадити громадянина Єніна. Всі депутати категорично відмовилися з ним спілкуватися. А Луценко сказав, що начебто за його інформацією немає жодних свідчень, що він є доброволець. Це брехня! Вони його видали, забрали з позицій!

Наші вимоги передали генпрокурору: із сьогоднішнього дня 4 дні на звільнення заступника Єніна
Оксана Корчинська

Сьогодні були всі підрозділи добровольчів. Під’їхали діючі військовослужбовці ЗСУ, які зараз знаходяться у відпустках. Наші вимоги передали генпрокурору: із сьогоднішнього дня 4 дні на звільнення заступника Єніна, офіційна заява про те, що жоден більше доброволець, військовослужбовець, волонтер будь-яких силових відомств, громадяни і негромадяни України не будуть видані ворогу, каральним органам Російської Федерації. Навіть якщо повірити в те, що він не був добровольцем, у них були матеріали, що він кримінальний злочинець? Ні! Єдине, що в них (ГПУ – ред.) було, що, за твердженням російського ФСБ, він був в Сирії, і він був в ІДІЛ. Його Росія звинувачує у «тероризмі».

Російський «Інтерпол» вже 4 роки поновлює кожен місяць, наприклад, на видачу мого чоловіка Дмитра Корчинського. Нас заарештовували з ним кілька разів в різних аеропортах якраз на екстрадицію Росії. Так само тримали по кілька годин. І кожен раз наш «Інтерпол» в Ліоні доводив, центральний офіс, що це – політична справа. Таке само замовлення є на Дмитра Яроша. Такі самі твердження на більшість наших добровольців.

Те, що зробила ГПУ, – просто дали знищити людину, яка приїхала і захищала нашу Батьківщину! к могли ФСБ віддати людину?!
Оксана Корчинська

Поки нам не дадуть офіційних гарантій, що більше такого не повториться, будемо збирати людей, Українська добровольча армія, думаю, так само підтримає ДУК й інші добровольці підрозділи, так само і військовослужбовці ЗСУ і Нацгвардії. Тому що це стосується наших побратимів. Те, що зробила ГПУ, – просто дали знищити людину, яка приїхала і захищала нашу Батьківщину! Як могли ФСБ віддати людину?! Це прецедент. Сьогодні це стосується іноземців, які нам допомагають, а через рік будуть видавати нас, добровольців! Не має права державний орган, ГПУ, СБУ співпрацювати з органами країни-ворога, яка стріляє кожен день.

Сьогодні не було спроби штурму (будівлі ГПУ – ред.). Вони намагалися добитися, щоб нас пропустили. Після того, як все ж намагалися відкрити двері, ми пішли збоку, так само до мене була застосована сила «церберів» ГПУ. Ми просили вийти до добровольців, військовослужбовців ЗСУ, показати публічну позицію. На жаль, Луценко спілкувався тільки з нами.

– Пане Магда, як ви оцінюєте цю ситуацію? Справді, створений небезпечний прецедент?

Євген Магда: Ситуацію треба оцінювати в контексті продовження гібридної війни між Росією та Україною. Тут не тільки прецедент видачі громадянина Росії на екстрадицію, але й інформаційні вкидання про співпрацю СБУ з «Ісламською державою». Начебто українські спецслужби доручили одному з учасників загонів «Ісламської держави» ліквідацію когось з високопоставлених бойовиків у Донецьку. Маємо перед собою достатньо складну гру, метою якої є дестабілізація.

Євген Магда, політолог
Євген Магда, політолог

– Пане Захаров, як ви прокоментуєте ці події?

Це рішення абсолютно незаконне і ще й супроводжується брехнею
Борис Захаров

Борис Захаров: Видача була незаконною. Було рішення Комітету ООН з прав людини з вимогою не видавати до закінчення розслідування. Більше того, ще залишалася касаційна інстанція, оскарження рішення про відмову у статусі біженця. Тумгоєв тоді міг би навести дані, нові обставини, що служить у батальйоні імені Шейха Мансура. І його не мали видавати. Це справжня зрада. Без лапок. Це рішення абсолютно незаконне і ще й супроводжується брехнею. Тому що він показував посвідчення, показував під час затримання на очах у нашого адвоката Володимира Глущенка, який представляв його інтереси. Його, ймовірно, з цим посвідченням і видали Росії.

Борис Захаров, керівник проекту Харківської правозахисної групи
Борис Захаров, керівник проекту Харківської правозахисної групи

У нас так само є заява на ім’я генпрокурора, президента, голови СБУ і міністра відсторонити від виконання службових повноважень Єніна; по-друге, провести розслідування; по-третє, в цій заяві заявляємо, що він був членом батальйону імені Шейха Мансура. І ми вимагаємо від української держави, а вона, за міжнародними угодами, має право як держава, яка екстрадувала людину, дізнатися його місце перебування, і Росія повинна показати його живим і здоровим.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG