Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори: на кого робитимуть ставки олігархи? (Огляд преси)


Голосування на одній з виборчих дільниць Києва під час виборів президента України, 25 травня 2014 року
Голосування на одній з виборчих дільниць Києва під час виборів президента України, 25 травня 2014 року

Чому претенденти на президентське крісло не здатні бойкотувати YES і на кого роблять «ставки» олігархи? Відповіді шукала газета «День». Видання пише, що неперебірливість у стосунках більшості українських політиків – традиційне явище. Яскравим прикладом, як наголошує видання, тут завжди був родинний захід Кучми-Пінчука – форум Ялтинська європейська стратегія. Цього року, втім як і раніше, на захід гуртом побігли майже всі топ-політики і майбутні кандидати в президенти. Експерт газети з Агенства моделювання ситуацій Валерій Гончарук вважає, що кандидати відвідали цей захід, щоб «показати себе, адже там представлені впливові люди». Аналізуючи – які «ставки» і на яких кандидатів робить ставку крупний капітал на виборах, експерт переконує, що Ігор Коломойський робитиме ставку на Юлію Тимошенко. А Володимира Зеленського він, якщо й буде висувати, то не з метою його перемоги, а з метою, щоб він відтягнув голоси в інших кандидатів. Дмитро Фірташ традиційно підтримує Юрія Бойка. Але навряд, чи він при цьому буде грати проти Порошенка, зазначає експерт. Ахметов в першу чергу буде підтримувати Ляшка. Пінчук буде штовхати Вакарчука. Що стосується Гриценка, то є підтримка Пінчука і начебто Льовочкіна. Але якщо не буде якоїсь серйозної підтримки Гриценка серед електорату, то навряд олігархи його підтримуватимуть до кінця. Вони зроблять ставку на тих кандидатів, які мають шанс перемогти. На цьому газета наголошує в статті «На поклон до «системи».

Порошенко і Тимошенко на форумі YES були переконливі для свого виборця, вважає експерт «Газети по-українськи» політолог Віктор Таран. Вів переконаний, що ці політики зосередяться на боротьбі за тих, хто не визначився – за кого голосувати. У подальшому звертатимуться насамперед до них. Петро Порошенко виступав, як кандидат у президенти, кампанія якого набирає обертів. Тимошенко – як людина, у якої найвищий рейтинг. Гриценко теж хизувався, що йому немає конкурентів. Але якщо Тимошенко сказала це твердо, то Гриценко – невпевнено. Він був найменш переконливий, зазначає експерт.

Газета «Україна молода» пише, що країна повільно готується до скасування земельного мораторію: більшість аграріїв ще не готова до вільного обігу землі. Газетярі вважають, що земельний мораторій в Україні тріщить по всіх швах. З одного боку, є рішення Європейського суду з прав людини, яке твердить, що заборона відчужувати землю сільськогосподарського призначення порушує права людей. З другого –звернення 69 народних депутатів України до Конституційного суду із запитом, чи не порушує ця заборона Основний закон держави. Втім, як зазначає видання, на шляху до відкриття вільного ринку існує і суттєва перепона: більшість українців проти того, щоб земля була товаром. А враховуючи, що на носі вибори, вагомість останнього фактора суттєво підсилюється. Фахівці, проте, не мають ілюзій, буцімто скасування мораторію зможе досягти швидко і безболісно. «Навіть після рішення Європейського суду з прав людини надії на те, що український законодавець скасує мораторій, та ще й при цьому не обклавши ринок земель новими безглуздими й обтяжливими обмеженнями, які зведуть нанівець скасування мораторію, примарні. Популізм, на жаль, наше все», – заявив журналістам член Вищої ради юстиції Анатолій Мірошниченко. Саме з огляду на ці настрої електорату і формує порядок денний більшість політичних партій. Тема скасування земельного мораторію, м’яко кажучи, непопулярна. А у переддень виборів очікувати підтримку головних політичних гравців було би трохи наївно. Тому замість повноцінної земельної реформи, на думку експерта, доведеться задовольнятися її замінниками: через судові рішення, які зрештою знижують вартість землі, залишають сірі схеми та блокують надходження інвестицій до держави. Стаття називається «Валіза землі без ручки».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG