Доступність посилання

ТОП новини

Новий оберт торгової війни США і Китаю: чому це важливо?


У руках китайців є і сильніші інструменти в торговельній війні
У руках китайців є і сильніші інструменти в торговельній війні

У Білому домі США оголосили про запровадження додаткових 10-відсоткових тарифів на китайські товари загальною вартістю 200 мільярдів доларів. Таким чином США посилюють торговельне протистояння з Китаєм. До оголошення Пекін пообіцяв обкласти новими тарифами американські товари на суму 60 мільярдів доларів, якщо президент США Дональд Трамп підніме ставки. Виконавши свою погрозу, Трамп пообіцяв негайно обкласти тарифами китайські товари ще на суму 267 мільярдів доларів, якщо Пекін захоче помститися.

Загалом заходи США можуть швидко охопити китайські товари на суму понад 500 мільярдів доларів, а також можуть торкнутися і деяких американських фермерів та компаній, які продають свою продукцію до Китаю.

Що це може означати?

Адміністрація Трампа повідомила 17 вересня, що Вашингтон накладе тарифи на китайську продукцію на 200 мільярдів доларів. Діяти нові заходи почнуть вже 24 вересня, а тарифи підвищуватимуться з 10% до 25% у 2019 році.

Перелік товарів довгий і включає такі речі, як ротангові килимки, велосипеди та сигналізацію від квартирних злодіїв. Проте тарифи не стосуються велосипедних шоломів, інших продуктів, що забезпечують безпеку дітей, а також різних електронних приладів, виробництво яких залежить від Китаю, наприклад, фітнес-браслетів чи смарт-годинників компаній Apple та Fitbit. Також, як окремо відзначають ділові видання, тарифами не обкладатимуться рідкоземельні метали, які використовуються у сучасних електронних приладах та моторах електромобілів.

У червні адміністрація Трампа вже наклала тарифи на близько 800 найменувань стратегічного китайського імпорту, включно з автомобілями, на загальну суму близько 50 мільярдів доларів. Китай із відповіддю не забарився, наклавши 25-відсотковий тариф на 659 американських товарів на загальну суму близько 50 мільярдів доларів.

Нові тарифи можуть заторкнути приблизно половину китайського імпорту до США, що складає 506 мільярдів доларів, і решта може опинитися також під загрозою.

Чому США наклали тарифи?

Вашингтон уже довший час скаржиться на те, що умови торгівлі з Китаєм несправедливі. Американські офіційні особи посилаються на план Пекіна під назвою «Зроблено в Китаї-2025», де розписано, як Китай створюватиме власні компанії інформаційних технологій, аерокосмічного устаткування, електромобілів та біофармацевтики. Американські та іноземні компанії скаржилися, що Китай таким чином намагається витіснити їх зі свого ринку.

Не раз умовою входження на велетенський китайський ринок було «поділитися технологією», нерідко і прохання такого не було потрібно, бо китайські хакери могли впоратися з отриманням західних технологій самостійно.

Що на це Китай?

Китай відповів уже через кілька годин після оголошення нових тарифів у Вашингтоні. Пекін заявив, що його дії мають «захистити законні права та інтереси, також порядок у вільній світовій торгівлі». Минулого місяця Китай оголосив, що накладе тарифи на американський скраплений газ, деякі моделі літаків, інші товари загальною вартістю 60 мільярдів доларів.

Але експерти кажуть, що є межа китайським тарифам на американські товари з тієї простої причини, що китайський експорт до США набагато більший, ніж американський до Китаю.

Проте економісти кажуть, що Китай, як усе ще значною мірою командна економіка, може використати інший інструмент у торговій війні зі США – свою валюту. «Пекін може девальвувати юань, або ж перекласти витрати на інших виробників», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода професор економіки Мерілендського університету Пітер Морісі. Тож, на його думку, Китай не має особливо про що турбуватися.

На кого вплинуть тарифи?

Серед тих, хто найбільше програє у цій війні, будуть американські фермери, що вирощують соєві боби, та деякі американські виробники. Аналітики з Bank of America Merrill Lynch попереджають, що торговельна війна не в інтересах США, бо постраждати можуть ланцюги виробництва, може бути підірвана довіра до бізнесу, що в результаті може призвести до справжньої рецесії.

Постраждати можуть не лише американські компанії, але і їхні європейські партнери. Європейська торговельна палата провела опитування серед європейських бізнесменів та з’ясувала, що 54% респондентів негативно ставляться до американських тарифів і 43% кажуть, що можуть постраждати від китайських тарифів.

Що далі?

Китай розмірковує над тим, чи не послати делегацію до США для переговорів. Про це повідомляє китайська преса, посилаючись на свої джерела в уряді. Проте нові американські тарифи, що вже були оголошені, залишають мало простору для переговорів. Також мало хто очікує, що китайці підуть на поступки, особливо з огляду на фіскальні та монетарні інструменти, які мають китайці.

Аналітики прогнозують протистояння, яке буде важко зсунути з «мертвої точки». «Непередбачуваність – це одна з найсильніших переваг президента Трампа в переговорах. Але в цьому випадку він оголосив уже всі заходи наперед, позбавляючи себе свободи маневру. Тож у цьому випадку «поступовість» якраз іде на шкоду», – пояснює в інтерв’ю Радіо Свобода професор Пітер Морісі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG