Доступність посилання

ТОП новини

Фільм Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат» показали у Парижі


Фільм української редакції Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат»
Фільм української редакції Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат»

Документальний фільм української редакції Радіо Свобода про український період життя Казимира Малевича та про вплив України на становлення його підходу до мистецтва показали у Парижі у рамках місяця українського авангарду. А також книгу Тетяни Філевської і дефіле суконь-картин.

У Парижі триває місяць українського авангарду. В його рамках презентації фільмів, книг та дефіле. Особлива увага зосереджена на особистості Казимира Малевича.

Французькі мистецтвознавці зараховують Малевича до групи російських художників, незважаючи на те, що він народився у Києві, але про цей факт не так і часто говорять.

«Несправедливо Малевича часто називають представником російського авангарду, що є абсолютною помилкою, бо ми не можемо називати всіх вихідців з СРСР російськими художниками і в нашій залі ми чітко бачимо наскільки сильно він був прив'язаний до свого українського коріння», - розповіла Радіо Свобода Анна Кантер, співкуратор проекту «Паризький путівник українського авангарду»

Все дитинство і юність до 18 років Казимир Малевич провів в Україні, і науковці твердять, що саме українські народні розписи надихнули художника на творчість і вплинули на формування його стилю. Про це розповідається у документальному фільмі Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат».

«Ми не хочемо ділити Малевича між різними країнами. Нам було цікаво дослідити, як український контекст – «український квадрат» – його життя і творчості вплинув на формування естетичних концепцій Малевича. Вигадувати нічого не довелося. У фільмі ми не розповідаємо міфи. Ми наводимо факти», – пояснює автор фільму Дмитро Джулай.

Малевич. Український квадрат – трейлер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Київський період Малевича

Вже будучи відомим авангардистом Малевич працював у Києві і тут провів останню виставку за свого життя. Мистецтвознавці твердять, що є всі підстави виділяти окремий період у житті Малевича – Київський.

Книгу про це, перекладену на французьку мову, презентували у Парижі.

«Нам вдалося винести обговорення самого факту Київського періоду творчості Малевича на академічний рівень, бо раніше про нього не говорили, згадували лише Вітебський, Московський, Петеребурзький. У книзі ми розповідаємо про його життєвий шлях в Києві, про його друзів. Окремий розділ присвячений листуванню з його дружиною Наталею, це показує нам художника з невідомого загалу інтимного боку», – каже Тетяна Філевська, упорядниця книги «Казимир Малевич. Київський період 1928-1930».

Проект «Паризький путівник українського авангарду» зосереджений не лише на походженні Казимира Малевича, але і на впливі його творчості на розвиток світового мистецтва і дизайну, зокрема сучасного.

Дизайнер Федір Возянов представив у Парижі свої унікальні витвори - картини Малевича, які перетворються на стильні сукні. «Те, що він робив, це речі дуже відкриті, і вони провокують на якусь подальшу творчість. Я спробував зробити з його символічних фігур сукні - і це вдалося. Я думаю, це було закладене Малевичем, коли він їх створював», – розповів Радіо Свобода Федір Возянов.

Французи: такі виставки відкривають нам очі на Україну

«Я не дуже знав в цілому життєпис Малевича. Я поняття не мав, що він - українець, я думав, що він - росіянин, як в цілому більшість тут. Так що для мене це новина, що він народився в Україні, що у нього тато польського походження. На жаль, багатьох українців, які роблять надзвичайні речі, асимілюють з росіянами, і такі події як сьогоднішня, дуже важливі для того, щоб ми дізналися більше», – поділився враженнями з Радіо Свобода відвідувач виставки Базіль.

Свого часу французький кутюр'є Ів Сен Лоран популяризував творчість абстракціоніста Мондріана і створив колекцію суконь з картинами художника. Возянов же своєю дизайнерською ідеєю показує, що Малевич досі актуальний і може втілюватися у різноманітних і часом неочікуваних жанрах та видах мистецтва.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG