Доступність посилання

ТОП новини

«Мертві душі» по-донбаськи: скільки українців залишилося в окупації


КПВВ «Станиця Луганська», січень 2019 року
КПВВ «Станиця Луганська», січень 2019 року

Скільки українців залишилося в окупації? Точної відповіді не знає ніхто. Півтора мільйона переселенців – офіційна українська статистика. Бойовики, у свою чергу, стверджують, що населення непідконтрольної частини Донбасу практично не зменшилося за роки війни. Так це чи ні, чи проведуть угруповання «ЛНР» і «ДНР» свій «перепис» населення і чому багато жителів Донецька і Луганська вирішили залишитися на окупованій території? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Ну як? Тут же мала батьківщина! Тут квартири, тут робота, тут друзі, тут вся рідня. Ну як, куди ще подітися? Ось я, наприклад, нікуди не виїжджала», – каже жителька окупованого Донецька.

На п’ятому році конфлікту центр Донецька не виглядає порожнім.

«Спершу поїхала десь третя частина Донецька. А потім, коли уклали перемир’я, багато почало повертатися», – зазначив чоловік.

Чоловік каже, що після початку війни з Донецька поїхала третина жителів
Чоловік каже, що після початку війни з Донецька поїхала третина жителів

«Коли їхали, зовсім порожньо було в місті. Та й взагалі... А зараз повернулося дуже багато», – констатує донеччанка.

«Багато повернулося, а їхало більше», – додає житель Донецька.

Центр окупованого Донецька
Центр окупованого Донецька

«Органи статистики» угруповань «ЛНР» і «ДНР» «рапортують» щомісяця: населення на непідконтрольній Україні території за роки війни нібито зменшилося усього на кілька десятків тисяч.

«Ну, налагоджується обстановочка, напевно», – припускає житель Донецька.

«Статистика» бойовиків і реальність

Колишній луганчанин Констянтин Реуцький виїхав з міста ще навесні 2014 року, став одним з волонтерів «Восток SOS» – організації, що допомагає переселенцям.

«На «гарячу лінію» лише «Восток SOS» щодня надходило до 800 телефонних звернень – це основна маса людей, які намагалися виїхати звідти», – розповідає Костянтин Реуцький.

Костянтин Реуцький
Костянтин Реуцький

У «статистику» бойовиків переселенець не вірить.

«Демографічна ситуація там погана і продовжує погіршуватися. Якщо в центрі міста, кажучи про Луганськ, ще є люди, то на околиці Луганська в багатоквартирних будинках третина, а то й половина квартир стоять порожніми», – зауважує Реуцький.

Навіщо угруповання завищують кількість людей в окупації?

Вечорами вистачає темних вікон і у подвір’ях на перший погляд благополучного Донецька. А в Луганську, в Кам’янобрідському районі, порожньо навіть вдень.

«Молодь вся поїхала, а ми, люди літнього віку, позалишалися! В магазин заходимо – нікого. Ось – одна-дві людини», – вказує на порожні вулиці жінка.

Жінка каже, що молодь поїхала з окупованого Луганська
Жінка каже, що молодь поїхала з окупованого Луганська

Зустрічаються на вулицях окупованих міст і селищ переважно пенсіонери.

«Ну, немає молоді, ну немає», – констатує луганчанин.

Літні люди кажуть: були б сили – теж поїхали б.

«Інші за кордон їдуть, ще кудись їдуть – люди ризикують. А ми сидимо вдома», – додає чоловік.

Чоловік каже, що літні люди мають менше сил і запалу, ніж молодь, тому лишаються в окупації
Чоловік каже, що літні люди мають менше сил і запалу, ніж молодь, тому лишаються в окупації

Довести фіктивність цифр, які видають за реальні, наприклад, в угрупованні «ЛНР» – не проблема, кажуть в українському Кабінеті міністрів.

«Вони декларують, що на території, яка зараз контролюється окупаційною адміністрацією, проживає 1 мільйон 480 тисяч осіб. А в інших же розділах цього звіту значиться, що кількість працюючих складає 220 тисяч 800 осіб. І 480 тисяч пенсіонерів. Питання: а інша різниця – 800 тисяч осіб – це хто, це де?» – розмірковує заступник міністра з тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

Георгій Тука
Георгій Тука

Окупаційні адміністрації розподіляють гроші у вигляді «соціальних виплат». І в Росії є обґрунтована підозра, що цифри завищені
Олександр Бєлокобильський

Так навіщо ж незаконні угруповання Донбасу з року в рік завищують кількість людей в окупації?

«Зараз окупаційні адміністрації розподіляють гроші у вигляді «соціальних виплат», у вигляді «гуманітарної допомоги». І в Росії є обґрунтована підозра, що цифри завищені. Частина грошей, грубо кажучи, розпилюється, розкрадається», – наголошує журналіст із Луганська Олександр Бєлокобильський.

Але, ймовірно, угрупованням «ЛНР» і «ДНР» вже цього року доведеться відмовитися від гри «Мертві душі» по-донбаськи.

Окупований Луганськ
Окупований Луганськ

«В окупаційній адміністрації активно ведуться розмови, що потрібно проводити «перепис». Це буде проводитися все на російські гроші і, очевидно, з використанням російського ж програмного забезпечення для автоматичної обробки цих даних», – каже Олександр Бєлокобильський.

Проблема з підрахунком переселенців

Чи проведуть бойовики перепис цього року – невідомо. Але з підрахунком переселенців на підконтрольній Україні території – теж проблема. Офіційні півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб включають в себе сотні тисяч пенсійних мігрантів, які залишають окупований Донбас лише раз на два місяці, визнають офіційні особи.

Якби ми розірвали взаємозв’язок «виплата пенсій – статус вимушеного переселенця», то мали б можливість мати більш-менш реальні цифри
Георгій Тука

«Якби ми розірвали взаємозв’язок «виплата пенсій – статус вимушеного переселенця», то ми б тоді в досить короткий період часу, я думаю, півроку – мали б можливість мати більш-менш реальні цифри», – зазначає Георгій Тука.

Ще складніше підрахувати трудових мігрантів. Наталя забирає доньку з луганської школи.

«Чому не поїхали? Гарне питання. Будинок, рідні, бабуся, дідусь…Самі розумієте – треба бути. Але чоловік – на заробітках у Москві… Всі молоді хлопці – на заробітках. І знайомі сім’ї роздроблені», – розповідає жінка.

Луганчанка каже, що багато молодих чоловіків виїхали з окупованого Луганська на заробітки
Луганчанка каже, що багато молодих чоловіків виїхали з окупованого Луганська на заробітки

На непідконтрольній частині Донбасу звикли існувати одночасно в двох реальностях – де живуть прості люди і де є статистика.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG