Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Зеленський. Хроніка дебатів + фактчек

Радіо Свобода транслювало наживо дебати кандидатів у президенти – Петра Порошенка й Володимира Зеленського. 19 квітня о 19:00 політики розпочали свою дискусію на НСК «Олімпійський». Після цього, о 21:00, ​офіційні дебати перемістились до студії Суспільного телебачення​, однак туди прийшов лише Петро Порошенко.

В рамках прямого ефіру команда Радіо Свобода провела фактчек заяв кандидатів, проаналізувавши те, наскільки відповідали дійсності їхні твердження.

21:08 19.4.2019

На Суспільне телебачення для офіційних дебатів прибув Петро Порошенко. Раніше він запросив свого опонента Володимира Зеленського на дебати на «Суспільне», які мають початися о 21:00.

21:05 19.4.2019
Зеленський: чомусь всі ці досягнення ви записали тільки собі. Я не розумію, чому. Це теж ваша перемога. Але українська мова була до вас.

ФАКТЧЕК:

За даними моніторингу «Простір свободи», у 2013 році частка україномовних програм на рейтингових каналах становила 31,8%, частка російськомовних - 50,3%. У 2016 році, за президентства Порошенка, був ухвалений закон про квоти української мови на телебаченні та в радіомовленні. За даними «Простору свободи», в 2018 році частка україномовного контенту по ТБ в прайм-тайм склала 64,4%

21:01 19.4.2019
Зеленський: Я звертався до кожного з президентів, звертався до Януковича і казав: будь ласка, підіть, підіть з посади президента, заспокойтеся. Це була одна промова, після цього я звернувся до Путіна і сказав: я готовий стати на коліна, тільки не ставте на коліна український народ?

ФАКТЧЕК:

У 2014 році, 1 березня, Зеленський звернувся до Путіна в студії українського телеканалу ТСН. "Шановний Володимире Володимировичу! Не допустіть зі свого боку навіть натяку на військовий конфлікт. Тому що Росія і Україна - дійсно братські народи ... І якщо ви хочете, я особисто ... я можу вас благати на колінах, але не ставте на коліна наш народ.

У 2019 році Зеленський пояснив, що гучна заява була записана одразу перед початком війни на Донбасі, щоб не допустити кровопролиття. Крім цього, Зеленський закликав не виривати фразу з контексту.

21:00 19.4.2019
Порошенко: Канал «1+1», який поклав пана Зеленського в теплу ванну і зробив йому комфортну виборчу кампанію, тоді, в 2004 році, вибачався перед Україною, і власники, і журналісти, за свою політику

ФАКТЧЕК:

У 2004 році журналісти 1+1 у відеозаяві визнали свою відповідальність за упередженість інформації, яку досі поширював канал під тиском. Ця заява стала частиною «журналістської революції» – протестів проти так званих темників - вказівок тодішнього голови АП Віктора Медведчука. У квітні 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення повідомила, що за три передвиборчих місяці присутність кандидата на пост президента Володимира Зеленського в ефірі «1+1» досягла 14 відсотків, в ефірі каналу не було жодного матеріалу з критичною оцінкою Зеленського, тональність сюжетів про кандидата в інформаційних передачах та інших проектах була тільки позитивною.

Читайте також: Нацрада: серіал «Слуга народу» дублює передвиборчу програму Зеленського

20:59 19.4.2019
Порошенко: Маємо об'єднатися, щоб повернути Крим в Україну, захистити український Донбас, захистити країну від популізму і російських фейків, не допустити відновлення олігархату і повернення олігархів-втікачів в Україну

ФАКТЧЕК:

Порошенко послідовно виступає за деокупацію Криму політичним шляхом та за підсилення тиску міжнародної спільноти на Росію для повернення Кримського півострова під контроль України, та звільнення українських громадян, яких за політичними мотивами утримують в Криму і Росії

20:56 19.4.2019
Зеленський: У нас в Україні всі канали належать олігархам: Коломойський, Пінчук, Фірташ, Ахметов

ФАКТЧЕК:

Найрейтинговіші канали дійсно зареєстровані на офшорні компанії, більшість з яких належать олігархам. Однак є кілька каналів, власники яких не мають великого бізнесу, афілійованого з владою (саме це означає термін олігарх). Наприклад, не можна назвати олігархом Віктора Медведчука, який має контроль над каналом 112, або Катерину Кіт-Садову (дружина мера Львова), яка є власницею середнього бізнесу. Крім того, канали Суспільного мовника фінансуються з бюджету України.

20:52 19.4.2019
Порошенко: Ми ще не маємо результатів президентських виборів, а вони вже підняли голови і вчора прийшли по «Приватбанк»

ФАКТЧЕК:

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку». У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Також цей же суд ухвалив чергове рішення щодо процедури націоналізації «Приватбанку», задовольнивши позов підконтрольної колишньому акціонеру «Приватбанку» Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. Про це 19 квітня повідомили у НБУ.

20:45 19.4.2019
Порошенко: 41 мільйон доларів із рахунку Привату заплатив Коломойський вам особисто на ваші офшорні рахунки

ФАКТЧЕК:

Про цю цифру заявляв соратник чинного президента - депутат від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв. Згідно з його повідомленням у Фейсбук, 41 млн доларів вкладників Приватбанку було виведено на рахунки коміків Кварталу 95 через кредитування пов'язаних з Коломойським компаній. Інших підтверджень цьому немає.

20:42 19.4.2019
Зеленський: Як обвалилася гривня?

В НБУ пояснюють падіння гривні неминучим наслідком змін в економіці будь-якої країни. Останнє падіння нацвалюти (липень 2018 року), за словами регулятора, сталося через великі обсяги перерахунків дивідендів за кордон, повернення ПДВ, виплати за облігаціями внутрішньої держпозики та збільшення попиту на долар (тобто стався відтік валюти з ринку). Більшу частину своєї первісної купівельної спроможності гривня втратила у 1996, 1998-2000, 2004 і 2008 роках - через періоди криз, пояснюють в НБУ. Президент не відповідає за курс гривні, це справа Нацбанку.

20:35 19.4.2019
Зеленський: Чому за п'ять років ми досі не знаємо імена вбивць на Майдані?

ФАКТЧЕК:

Начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк у п'яту річницю Майдану повідомив: розкрито більшість із 4700 встановлених злочинів, підозри повідомили 442 особам, щодо 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду, під вартою перебувають 13, винними визнано 52 людини, до позбавлення волі засуджено 9. Горбатюк сказав, що засуджених могло бути більше, але «після зміни запобіжного заходу у квітні 2017 року вони втекли з України». 19 «беркутівців», серед яких і командир загону «Беркуту» Дмитро Садовник, перебувають в розшуку. Деякі з них вже отримали громадянство Росії.

20:32 19.4.2019
Порошенко: Ми замінили ринки Росії ринками зони вільної торгівлі

ФАКТЧЕК:

Держстат: Експорт з України на ринки ЄС у 2018 році зріс на 15%, тоді як експорт до Росії за цей же період впав на 7,2%. Однак Росія все одно залишається найбільшим торговельним партнером. Загальний обсяг експорту України зростає: за рік - плюс 9%. України зростає: за рік - плюс 9%.

20:23 19.4.2019
Порошенко: Я прийняв Україну без грошей на казначейських рахунках, без армії, без будь-якої зброї, а ви в цей час ображали нашу державу, намагалися виставити Україну повією, гроші отримувати з Росії для зняття своїх фільмів, коли країна потребувала кожної допомоги

ФАКТЧЕК:

У 2017 році російська команія "Грін філмс", одним із співзасновником якої на той момент був Володимир Зеленський, через кіпрську компанію "Грін Фемілі ЛТД", отримала 35 мільйонів рублів як субвенцію на зйомки фільму "Вниз". Це засвідчує угода № 054-11-975/1, наявна в реєстрі субсидій федерального бюджету Росії.

20:21 19.4.2019
Зеленський: Чому Гонтарєва ховається в Лондоні?

ФАКТЧЕК:

Колишній керівник Нацбанку Валерія Гонтарева восени 2018 року в інтерв'ю виданню «Новое время» повідомила, що з жовтня живе та працює в Лондоні.

20:17 19.4.2019
Порошенко: Жоден з моїх друзів не має і не буде мати жодного відношення до корупції

ФАКТЧЕК:

Раніше журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» оприлюднили записи телефонних розмов за участю армійського товариша, близького соратника президента, першого заступника голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігоря Кононенка, на яких обговорюється схема з виведення сотень мільйонів гривень з державних обленерго – на прохання журналістів вони були верифіковані американськими спеціалістами, які співпрацюють з урядом США.

Перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» в Раді Ігор Кононенко готує позов до Радіо Свобода після виходу розслідування програми «Схеми» «П. дав добро», в якому йшлося про те, що він разом із бізнесменами Григорієм та Ігорем Суркісами, а також іншими високопосадовцями ймовірно причетний до схем з виведення сотень мільйонів гривень з декількох обленерго. Про це спікер виборчого штабу Порошенка Олег Медведєв розповів на брифінгу 29 березня. Він наголосив, що позов буде подано не до українського, а закордонного суду.

20:14 19.4.2019
Порошенко: Винні за Іловайськ і Дебальцеве Путін, російська армія і російська агресія, винні ті, хто знищив нашу армію, а ми її відбудували, коли ви ховалися від повісток

ФАКТЧЕК:

ГПУ: головним винуватцем Іловайської трагедії у серпні 2014 року​, внаслідок якої лише за офіційними даними загинуло 366 українських військових, є військове командування Росії. Генпрокуратура України повідомила, що матеріали розслідування воєнних злочинів під час подій під Іловайськом передано до офісу Міжнародного кримінального суду в Гаазі.​ Серед інших чинників трагедії – дезертирство, розвал армії за часів екс-президента Віктора Януковича і окремі помилки українського військового керівництва.

Іловайськ-2014. Хронологія подій від Генштабу ЗСУ – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Щодо боїв під Дебальцевим розслідування не велося. У березні 2015 року колишній командувач військами НАТО в Європі Веслі Кларк назвав операцію в Дебальцевому успішною з точки зору стратегії і такою, що увійде в підручники сучасної військової справи. За матеріалами доповіді російського опозиціонера Бориса Нємцова «Путін. Війна», яка була порилюднена після його вбивства 12 травня 2015 року, ключову роль у військових успіхах сепаратистів під Дебальцевим відіграло вторгнення російських військових в Україну.

20:10 19.4.2019

Зеленський: Чому палія магазину Рошен знайшли за 4 години, а підривачів військових складів і машини Шеремета не можуть знайти кілька років?

20:09 19.4.2019
Зеленський заявив, що з початку війни не був у Росії.

ФАКТЧЕК

Відповідно до інформації про перетин державного кордону, яка є в розпорядженні журналістів "Схем", востаннє Володимир Зеленський вилітав у Росію (Москву) 4 червня 2014 року. Повертався звідти 12 червня 2014 року.

20:06 19.4.2019
Зеленський: Чому ви скасували закон про незаконне збагачення?

ФАКТЧЕК:

26 лютого суд визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення. Через 2 дні Порошенко вніс законопроект про відновлення відповідальності за це діяння

20:03 19.4.2019
Порошенко: Ви самі сказали, що ви кіт в мішку, але ви не кіт в мішку, ви - мішок, а у вашому мішку сьогодні чорти і коти, включно з олігархами і колишніми регіоналами

ФАКТЧЕК:

Зеленський 18 квітня: "З приводу кота в мішку: якщо порівнювати двох кандидатів, то мені здається, що краще кіт у мішку, аніж вовк в овечій шкурі".

Керівник штабу Володмира Зеленського - Дмитро Разумков - політичну кар’єру розпочав у «Партії регіонів». У 2006 він входив до молодіжного крила партії («Молоді Регіони»). Більше про команду Зеленського читайте тут.

19:57 19.4.2019
Зеленський: Як так сталося, що Україна найбідніша країна, при найбагатшому президенті в історії

ФАКТЧЕК:

Світовий банк: По ВВП за паритетом купівельної спроможності на душу населення Україна у 2017 році випереджала 73 держави. Водночас серед країн європейського континенту позаду України була лише Молдова

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG