Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення-2019»: публіка визначилася зі «справжніми переможцями»


Ведучі конкурсу «Євробачення-2019», Тель-Авів, 14 травня 2019 року
Ведучі конкурсу «Євробачення-2019», Тель-Авів, 14 травня 2019 року

У суботу ввечері, 18 травня, в ізраїльському Тель-Авіві відбудеться фінал міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2019». Напередодні, у четвер, у другому півфіналі конкурсу визначили 10 учасників фіналу, а за два дні до цього, 14 травня, відбувся перший півфінал, який визначив інших 10 учасників. А публіка визначилася зі «справжніми переможцями». Для маленької країни Ізраїлю такий за масштабами конкурс – це престиж. Але деякі речі загрожують гармонії: протести, що фінал конкурсу відбуватиметься в Шабат – це день, коли Тора приписує іудеям утриматись від будь-якої праці; погрози бойкоту та нещодавня ескалація у смузі Гази.

Євробачення 2019 – другий півфінал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

До фіналу після другого відбору у четвер пройшли представники Північної Македонії, Нідерландів, Албанії, Швеції, Росії, Азербайджану, Данії, Норвегії, Швейцарії й Мальти.

Перший півфінал відбувся 14 травня. За його підсумками до фіналу «Євробачення-2019» вийшли учасники з Австралії, Ісландії, Греції, Білорусі, Сербії, Кіпру, Естонії, Чехії, Сан-Марино і Словенії.

Євробачення 2019 – перший півфінал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00

Автоматично до фіналу, який відбудеться увечері суботи, 18 травня, потрапив представник Ізраїлю на правах господаря та представники країн «Великої п’ятірки» – Великої Британії, Італії, Іспанії, Франції та Німеччини.

Букмекери змінили думку

Після другого півфіналу серед букмекерів відбулися зміни в прогнозах. Головний фаворит «Євробачення-2019» – Дункан Лоуренс із Нідерландів – відірвався від конкурентів на недосяжну відстань. Перед початком конкурсу ймовірність його перемоги оцінювали в 21%, зараз же йому пророкують 47%, – це на 35 пунктів більше від наступної за рейтингом учасниці – австралійки Кейт Міллер Гайдке.

Росіянин Сергій Лазарєв після виступу в другому півфіналі опустився з 4-го на 7-е місце в списку, замість 9% шансів на перемогу у нього 4%.

В ефірі німецького телебачення коментатор обмовився, назвавши російського учасника: Sergej Lavrov.

Справжні переможці


«Справжнього переможця» уже обрали користувачі соцмереж– саме такими словами називають називають гурт «Шалва» з Ізраїлю.

Цей гурт називають справжніми героями вечора другого півфіналу. Вони не брали участі в конкурсі офіційно, але з’явилися на сцені після всіх виконавців, заповнюючи паузу під час голосування.

Однак саме це «заповнення паузи» викликало найбільшу кількість відгуків глядачів «Євробачення» в Європі. Під час пісні «Мільйон мрій» спершу поодинокі глядачі почали вставати з місць, а потім майже вся зала слухала, стоячи. Оплесків, які вибухнули після їхнього виступу, не отримав жоден учасник.

Публіка аплодує гурту «Шалва»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

«Ми мріяли про це, і ось наша найсміливіша мрія збулася. Не переставайте мріяти незалежно від того, що говорять люди», – сказала солістка групи Діна перед початком пісні. Текст вона зачитала за абеткою Брайля, адже Діна – незряча.

Гурт «Шалва» складається з восьми музикантів з різними видами фізичних вад.

Гурт «Шалва» виступив на Євробаченні 2019 під час перерви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Керує гуртом колишній боєць спецпідрозділу Армії оборони Ізраїлю Шай Бен-Шошан. Він сам був поранений під час бойових дій, проходив лікування і реабілітацію в ізраїльських лікарнях. Він каже, що саме там і зрозумів, як багато може зробити музика для відновлення і адаптації будь-якої людини.

Цього року гурт «Шалва» навіть виграв конкурс за право представляти Ізраїль на «Євробаченні», однак в останній момент відмовився, щоб не порушувати Шабат.

Заходи безпеки

Ізраїльське телебачення повідомляє, що в Тель-Авіві вживають посилених заходів безпеки під час проведення «Євробачення». Місто патрулюють 20 тисяч поліцейських, на всі заходи «Євробачення» заборонений вхід зі зброєю. Крім цього, на концерти і в фан-зону не пускають на велосипедах з електричним приводом, повідомляє ізраїльське телебачення.

Невдоволення конкурсом «Євробачення» висловлюють мусульмани Тель-Авіва: шум із павільйону, в якому проходять вечірки за участю гостей і музикантів, заважають молитися вірним у мечеті Хасан-Бек.

Хто обирає офіційного переможця

Обиратимуть переможця міжнародного конкурсу глядачі та професійне журі з 41 країни-учасниці конкурсу.

З території України проголосувати за учасників «Євробачення» неможливо, бо цього року Україна не бере участі в конкурсі.

Україна таки буде

Національна суспільна телерадіокомпанія і переможниця нацвідбору Maruv відмовилися підписувати контракт про участь на «Євробаченні». На адресу співачки лунала критика через те, що раніше вона їздила виступати до Росії і також має заплановані концерти там у майбутньому.

Однак голос із України таки пролунає у фінальному концерті – у якості зіркового гостя, як повідомляє сайт конкурсу, виступить, поряд із іншими зірками, Вірка Сердючка.

Конкурс «Євробачення» вперше провели 1956 року з метою об’єднання Європи після Другої світової війни.

Нині він має глобальну аудиторію в близько 200 мільйонів людей.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG