Доступність посилання

ТОП новини

Нічийні діти: коли іноземці відмовляються від своїх сурогатних дітей, ті опиняються в українських сиротинцях


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Низка публікацій у закордонних ЗМІ розповідає про дітей, яких покидають в Україні іноземці. Щонайменше 10 дітей, народжених від сурогатних матерів, залишилися в українських притулках після того, як закордонні батьки дізналися, що їхні діти народилися з фізичними чи психічними вадами. Ці обставини з’ясували австралійські журналісти, які вирушили слідами своїх співвітчизників. Пізніше новину підхопили й інші видання, що спеціалізуються на медичних новинах. Закордонні кореспонденти розповідають і про проблеми, з якими стикаються потенційні батьки з-за кордону, якщо їхнім новонародженим дітям потрібні невідкладні та складні операції, які в Україні або не роблять, або їхня ціна є непомірно високою, адже страхова медицина – відсутня.

Синьоока білява Бріджит у свої три роки пережила більше горя, ніж декому випадає на ціле життя. Дівчинка з таким незвичним для України ім’ям опинилася в сиротинці у Запоріжжі, коли її американські батьки, які заплатили за народження дитини українській сурогатній матері з Донецька, відмовилися від доньки, дізнавшись, що вона народилася завчасно і з багатьма фізичними та психічними вадами.

Знову молимося за Бріджит. На жаль, вона є прикладом того, як, легалізувавши сурогатне материнство, до дітей ставляться наче до товару. Діти не для одноразового використання:

Батьки Бріджит із Каліфорнії так і не приїхали за нею. А коли дитинка важко захворіла, не маючи ще й півроку, вони написали листа, що хотіли б, щоб дівчинку відключили від апаратів, які підтримували її життя.

Оскільки вона психічно і фізично хвора, вона перебуває у вегетативному стані і не має шансів стати нормальною людиною...
З листа сурогатних батьків

Австралійська журналістка цитує офіційного листа від 39-літнього Метью Скотта Етнайра та 61-літньої Ірмгард Паган (вони, згідно з документами, які журналістка бачила в Україні, є батьками Бріджит): «…оскільки вона психічно і фізично хвора, вона перебуває у вегетативному стані і не має шансів стати нормальною людиною... Лікарі рекомендують припинити будь-які методи лікування, щоб вона могла знайти спокій...».

Проте українські лікарі дитину виходили, вона почала просуватися у своєму розвитку, а єдина людина, яка піклується про неї – дитяча медсестра з лікарні Марина Бойко, яка у вільний від роботи час навідує дівчинку в дитячому будинку «Сонечко» в Запоріжжі, щоб Бріззі, як вона її називає, не почувалася там самотньо, і так, «ніби її покинули знову».

Маленьку сироту без громадянства знайшла в Україні кореспондентка австралійської телекомпанії ABC News Саманта Гоулі, яка вирушила слідами австралійських родин, які «замовили» собі дітей в Україні. Кілька випадків, коли справи пішли не так, як планувалося, змусили австралійських журналістів уважніше придивитися до ситуації в сурогатній індустрії в Україні.

Як з’ясувала австралійська журналістка, Бріджит – не єдина хвора дитина, яку сурогатні батьки з-за кордону залишили напризволяще. За словами Миколи Кулеби, українського дитячого омбудсмена, йому відомо щонайменше про десять таких дітей.

Це аморальний бізнес, і він завдає шкоди
Микола Кулеба

«Це – тільки ті, що ми знаємо, думаю, є і випадки, про які ми не знаємо, – каже український уповноважений у справах дитини. – Це є аморальний бізнес, і він завдає шкоди».

Україна – одна з небагатьох незаможних країн, де міжнародне сурогатне материнство досі дозволене. Зіштовхнувшись із великими моральними і фінансовими проблемами для своїх країн, такі держави, як Таїланд та Індія заборонили комерційну сурогатну індустрію для іноземців. У зв’язку з цим, Україна стала ще більш бажаним місцем для пар, які мріють про власну дитину.

Численні посередницькі агентства без особливих проблем знаходять жінок в Україні, які погоджуються виносити і народити чужу дитину за суму, що в кілька разів перевищує їхні річні доходи. Але у цьому бізнесі багато підводних каменів, попереджають своїх співгромадян австралійські журналісти.

Даруючи надію людям, які інакше не могли б мати свою дитину, сурогатне материнство пов’язане і з багатьма проблемами, про які закордонні родини не завжди знають. Часом, заплативши близько 100 тисяч доларів за послуги посередникам, вони стикаються з необхідністю платити ще, якщо дитина народжується недоношена чи хвора, і їй потрібна медична допомога.

Також, зіштовхнувшись із гірким станом української медицини, деякі родини шоковані ставленням до сурогатних матерів у пологових будинках, коли породілля залишається без догляду і медичної допомоги.

Австралійська кореспондентка, звертаючи увагу на проблеми медицини та законодавства в Україні, з’ясувала ще одну шокуючу річ – навіть ті батьки, які відмовилися від своїх хворих дітей в Україні, не лише не були покарані за це – вони мають можливість повторювати свій «експеримент на людях», якщо попередній вийшов невдалий.

За інформацією, яку вдалося з’ясувати австралійській репортерці, американські батьки Бріджит домовилися про ще одну послугу сурогатного материнства в Україні, що призвело до народження ще двох близнюків.

Микола Кулеба сказав, що знає про ситуацію Бріджит і висловив стурбованість додатковою інформацією про її батьків, проте виглядає, що з точки зору законодавства, цим спробам не можна протистояти.

«Такі ситуації не будуть унікальними, оскільки зрозуміло, що пара платить гроші, сподіваючись отримати здорову дитину, але іноді цього не відбувається», – каже дитячий омбудсмен.

За словами Миколи Кулеби, його турбує, що батьки дівчинки не проявляють інтересу до своєї першої дитини, яка залишилася на утриманні української держави, що вони відмовляються взяти на себе відповідальність за неї.

Австралійську журналістку запевнили в Україні, що Бріджит найближчим часом отримає українське громадянство і її можна буде всиновити. Але хворих дітей нечасто всиновлюють в Україні, де для них не створені відповідні умови і немає розвинутої системи допомоги батькам. Тож якщо для Бріджит не знайдеться родина, у віці 7 років її переведуть до іншого дитячого будинку, де вона не буде мати фізіотерапії. А коли їй виповниться 18, її переведуть до будинку престарілих, бо інших варіантів українська система опіки не передбачає.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG