Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року

Президенти Зеленський і Трамп зустрілися у Нью-Йорку. Живий блог (завершено)

Президенти України і США провели зустріч на тлі скандалу навколо їхньої липневої телефонної розмови

У Нью-Йорку відбулася зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа.

Деталі читайте далі в цьому блозі.

Напередодні цієї зустрічі Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася у липні 2019 року. Це сталося одразу після того, як Володимир Зеленський повідомив, що разом із дружиною Оленою взяв участь в офіційному прийнятті, організованому Дональдом Трампом та його дружиною Меланією ввечері 24 вересня. Допис президента Зеленського у твітері дає можливість припустити, що президентам вдалося поспілкуватися.

Напередодні зустрічі Володимира Зеленського і Дональда Трампа ​газети Washington Post та New York Times повідомили про скаргу інформатора на висловлювання президента США у липневій розмові із президентом України. Видання повідомили, що скарга була подана на адресу генерального інспектора розвідки США Майкла Аткінсона 12 вересня. Далі ЗМІ повідомили, що в перебігу цієї телефонної розмови президент США міг тиснути на українського колегу, домагаючись розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина ймовірного суперника Трампа на виборах 2020 року від Демократичної партії Джо Байдена, – а також і діяльності самого колишнього віцепрезидента США, який нібито свого часу змусив Київ усунути з посади генпрокурора.

25 вересня Палата представників американського Конгресу розпочала офіційний процес імпічменту – розслідування звинувачень на адресу президента Дональда Трампа щодо цієї телефонної розмови. Адміністрація Трампа заявила, що розмова з українським лідером була «дуже дружньою і цілком доречною», а спроби імпічменту президент США назвав черговим «полюванням на відьом».

А це вже реакції після першої короткої пресконференції двох президентів півтори години тому:

В Україні чимало іронічних реакцій на текст розмови двох президентів. Просто подам їх тут, бо переклад не потрібен.

А тим часом у прес-центрі місії США при ООН у Нью-Йорку готуються до підсумкової прес-конференції президентів Дональда Трампа і Володимира Зеленського після зустрічі з ними. Але в який саме момент вона почнеться, поки не відомо.

Нагадаємо ще раз, про що йдеться в повідомленні про розмову президентів

Протилежну до авторів заяви думку має сенатор-республіканець Ліндзі Ґрем – він дивується: і ото через це імпічмент? «Що за гамбургер без нічого (без обміну послугами). Демократи голови втрачають, коли йдеться про президента Дональда Трампа», – написав він у твітері.

Іще після оприлюднення Білим домом тексту розмови двох президентів, до оголошення цієї заяви, один із її авторів Джеролд Надлер також заявив: президент втягнув міністра юстиції США Вільяма Барра в цю каламуть (про те, що Барр має зв’язатися з Києвом у справі розслідування проти Байдена, йшлося в тій розмові), і тепер міністр Барр має самоусунутися від розгляду цієї справи (якою він мав би займатися за посадою), «доки ми не дізнаємося суті справи».

А поки Зеленський і Трамп пішли на першу особисту робочу зустріч (на початок прес-конференції після її закінчення очікують о 23-й за київським часом, але вона може й затриматися), повернімося до попередніх подій – реакцій на оприлюднення Білим домом свого викладу липневої телефонної розмови двох президентів.

Голови відразу чотирьох комітетів Палати представників, усі демократи – Адам Шифф (комітет у справах розвідки), Джеролд Надлер (комітет у справах судової системи), Елайджа Каммінґз (комітет із нагляду і реформ) і Еліот Енґел (комітет із закордонних справ) виступили зі спільною заявою, в якій називають оприлюднений запис розмови президентів «недвозначним, разючим і вартим осуду зловживанням офісом президента задля особистої політичної вигоди» і «очевидним порушенням довіри до президента, що він буде чесно виконувати закони і зберігати й захищати Конституцію».

Зокрема, за словами авторів заяви, запис розмови «підтверджує наші найгірші побоювання: що президент зловжив своєю посадою тим, що прямо і багато разів просив іноземну країну розслідувати справу проти його політичного супротивника і почати розслідування, що має на меті політично допомогти президентові – не раз, не двічі, але понад десяток разів за один телефонний дзвінок».

«Це шантаж, – вважають вони. – Президент США попросив про «послугу» після того, як президент України сказав про потребу його країни у зброї для оборони від російської агресії». На їхню думку, з цього ясно, що президент США таки хотів прив’язати своє прохання до теми обороноздатності України.

«Скажімо прямо: для того, щоб зрадити нашу країну, не потрібно й домовлятися про «послугу за послугу». Трамп попросив іноземну країну втрутитися в наші вибори – це вже достатня зрада. Це корупція, яка існує незалежно від того, чи погрожував Трамп, прямо або непрямо, чи ні, що брак співпраці може призвести до утримання військової допомоги», – наголошують четверо з провідних демократів у Палаті представників.

До речі: ще до того, як попередніми хвилинами Дональд Трамп знову повторив свою тезу з липневої розмови з Зеленським, що «ЄС надто мало допомагає Україні», – про це стало відомо кілька годин тому після публікації Білим домом його версії тієї розмови, – у Євросоюзі різко відреагували на такі твердження.

«За ці п’ять років ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського союзу. Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля для проведення реформ після Революції 2014 року, Європейський союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 мільярдів євро грантів і позик для підтримки процесу реформ», – заявили, зокрема, в ЄС.

Говорили вони і про відносини з Росією. Трамп, зокрема, похвалив Зеленського за те, що «ви домоглися великого прогресу з Росією», і закликав продовжити такий курс. При цьому він висловив думку, що і президент Росії Володимир Путін теж прагне до вирішення ситуації на сході України.

Трамп також висловив сподівання, що Зеленський і Путін можуть самі зустрітися і вирішити проблеми

Крім того, президенти говорили про взаємні візити. Зеленський, зокрема, згадав, що запросив Трампа відвідати Україну, і запитав: чи даєте слово, що приїдете? Трамп відповів, що буде старатися.

А з приводу того, що Трамп запрошував Зеленського до Вашингтона – з офіційним візитом, адже нинішня зустріч двох президентів, лише, за планом, годинна, вийшла робочою, на полях сесії Генасамблеї ООН, – український керівник пожартував: ви, сказав він Трампові, мене запросили, а дату назвати забули :-) Всі посміялися

На нинішній короткій прес-конференції Зеленський із приводу розмов щодо вимоги Трампа розслідувати справу Байдена також знову запевнив, що новий генпрокурор України Руслан Рябошапка буде розслідувати всі справи, які є.

Коротка прес-конференція перед зустріччю двох президентів закінчилася, а ми зараз пригадаємо ще кілька її моментів.

На запитання, чи в тій липневій розмові на Зеленського був тиск із боку Трампа, щоб розслідувати Байдена, президент України відповів: ви читали текст тієї розмови, я не хочу бути втягнутим у вибори у США, та телефонна розмова була нормальною, ви читали, що ніхто на мене не тиснув.

Трамп теж повторив: ви знаєте, що тиску не було.

«Я ціную його відповідь», – сказав Трамп про слова Зеленського.

Також президент США повторив думку, яка лунала в його розмові з Зеленським у липні: що США допомагають Україні, але інші країни мають допомагати значно більше, вони почуватимуться винними за недостатню підтримку. ЄС партнер України і мав би допомагати більше, додав Трамп.

Зеленський, зі свого боку, каже, що «нам потрібна не допомога, а підтримка; ми теж хотіли б мати більше підтримки, і від ЄС»

«Тільки разом, Америка і ЄС, ми можемо зупинити війну», – вважає президент України.

«Ми найбільша країна в Європі, і хочемо бути найбагатшою», – додав він.

Зеленський: Україна веде дві війни – з корупцією, в якій, на його думку, здобуде перемогу, а в другій «мій пріоритет – зупинити війну на Донбасі, повернути Крим». Він подякував Трампові за підтримку

А той не полінувався вкотре повторити, що «ви втратили Крим за адміністрації попереднього президента Барака Обами»

Тим часом у Нью-Йорку починається зустріч Зеленського і Трампа, зараз іде вступна прес-конференція

Іще один чільний демократ у Палаті представників, голова комітету з закордонних справ Еліот Енґел: «Президент, який чинить тиск на іноземний уряд, щоб розслідувати політичного опонента, здійснює тяжке зловживання владою. Наша країна рішуче відкинула тиск Трампа на Росію, щоб там розкопали бруд проти його опонента в 2016-му. Те, що він робить це знову, свідчить про повну неповагу до американського народу!


І продовжує, цитуючи повідомлення про заяву особистого юриста Трампа Руді Джуліані, що Держдепартамент, мовляв, просив його поговорити телефоном із Андрієм Єрмаком, чільним помічником Зеленського, і про те, що в Держдепартаменті заявили: Джуліані як приватна особа не діє від імені влади США.

«Руді Джуліані – не посадовець США і не дипломат Держдепартаменту. Обурливо, що Трамп направив його до визначального партнера США, щоб змусити їх втрутитися в нашу політику. Відносини з Україною занадто важливі, щоб опускати їх у корумповане президентове болото», – написав Енґел.

Іще один сенатор-демократ і претендент на висування кандидатом на президентство Берні Сандерс був коротшим у висловах: «Трамп – найкорумпованіший президент у сучасній історії нашої країни»

Сенаторка-демократка Елізабет Воррен, яка нині змагається за висування від своєї партії як кандидата на виборах президента 2020 року, цитуючи одну з публікацій тексту розмови Трампа й Зеленського, стверджує: «Ця «розшифровка» сама по собі є твердим доказом. Якщо це та версія подій, яку команда президента вважає найсприятливішою, то він у глибокій небезпеці. Ми маємо побачити повну скаргу викривача [йдеться про скаргу про можливу неналежну поведінку Трампа під час розмови з боку одного з працівників розвідки, що за службовими обов’язками слухав її; Білий дім уже обіцяв оприлюднити й цей документ], і адміністрація має дотриматися закону. Негайно»

Прямо такої розмови дійсно не було, хоча якраз після того, як Зеленський подякував США за підтримку у сфері оборони й заговорив про бажання купити ще «джавелінів», Трамп відразу ж повів мову так: «Я б хотів усе-таки, щоб ви зробили нам послугу, бо наша країна пережила багато чого, і Україна знає про це багато чого». Тому слова президента не змінили думку його супротивників.

Ось, наприклад, Адам Шифф, голова комітету з питань розвідки Палати представників, демократ і один із найпалкіших опонентів Трампа, вважає, що виклад розмови «нагадує класичний бандитський шантаж»: «Ми багато робимо для України – але взаємності небагато – маю попросити про послугу – розслідуйте мого опонента – мої люди з вами зв’яжуться»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG