Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року

Президенти Зеленський і Трамп зустрілися у Нью-Йорку. Живий блог (завершено)

Президенти України і США провели зустріч на тлі скандалу навколо їхньої липневої телефонної розмови

У Нью-Йорку відбулася зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа.

Деталі читайте далі в цьому блозі.

Напередодні цієї зустрічі Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася у липні 2019 року. Це сталося одразу після того, як Володимир Зеленський повідомив, що разом із дружиною Оленою взяв участь в офіційному прийнятті, організованому Дональдом Трампом та його дружиною Меланією ввечері 24 вересня. Допис президента Зеленського у твітері дає можливість припустити, що президентам вдалося поспілкуватися.

Напередодні зустрічі Володимира Зеленського і Дональда Трампа ​газети Washington Post та New York Times повідомили про скаргу інформатора на висловлювання президента США у липневій розмові із президентом України. Видання повідомили, що скарга була подана на адресу генерального інспектора розвідки США Майкла Аткінсона 12 вересня. Далі ЗМІ повідомили, що в перебігу цієї телефонної розмови президент США міг тиснути на українського колегу, домагаючись розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина ймовірного суперника Трампа на виборах 2020 року від Демократичної партії Джо Байдена, – а також і діяльності самого колишнього віцепрезидента США, який нібито свого часу змусив Київ усунути з посади генпрокурора.

25 вересня Палата представників американського Конгресу розпочала офіційний процес імпічменту – розслідування звинувачень на адресу президента Дональда Трампа щодо цієї телефонної розмови. Адміністрація Трампа заявила, що розмова з українським лідером була «дуже дружньою і цілком доречною», а спроби імпічменту президент США назвав черговим «полюванням на відьом».

Стенограма (не дослівна розшифровка) розмови президентів США та України викладена на п’ятьох сторінках.

Зокрема, Дональд Трамп сказав: «Я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим і якого звільнили, і це дійсно нечесно. Багато людей говорять про це, про шлях, яким вони звільнили дуже хорошого прокурора, і ви мали деяких дуже поганих людей, включених у цей процес».

«Є дуже багато розмов про сина (колишнього віцепрезидента США) Джо Байдена, що Байден зупинив розслідування, і багато людей хочуть розібратися з цим. Тому будь-яка річ, яку ви зможете зробити із генеральним прокурором… Це буде чудово. Байден хизувався, що він зупинив розслідування, тому якщо ви зможете зайнятися цим… Для мене це звучить кошмарно», – сказав Трамп.

Палата представників американського Конгресу розпочала офіційний процес імпічменту – розслідування звинувачень на адресу президента Дональда Трампа щодо того, чи він заохочував президента України Володимира Зеленського провести розслідування, яке могло б вплинути на шанси обрання його політичного опонента – колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена.

«Батьки-засновники» США, створюючи посаду президента, припускали, що можуть виникнути ситуації, коли людина на цій посаді зловживатиме своєю владою. Тож разом із посадою була розроблена і процедура усунення президента від влади. Відповідно до Конституції, президента можна усунути з посади за «державну зраду, хабарництво чи інші тяжкі злочини і правопорушення».

Багато юридичних коментаторів заявляють, що тиск на іноземного лідера, щоб він втрутився у вибори в США, – це така поведінка, яку засновники країни вважали б злочином, що тягне процедуру імпічменту.

Докладно про можливість імпічменту Дональду Трампу читайте тут

В оприлюдненій стенограмі липневої розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського, зокрема, президент США каже, що Байден зупинив розслідування проти української енергетичної компанії Burisma, у якій його син – Гантер Байден був членом ради директорів.

«Тому будь-яка річ, яку ви зможете зробити разом із генеральним прокурором… Це буде чудово. Байден хизувався, що він зупинив розслідування, тому якщо ви зможете зайнятися цим… Для мене це звучить кошмарно», – сказав Трамп.

У відповідь Володимир Зеленський сказав, що знайомий із ситуацією і запевнив, що новий генеральний прокурор України «розбереться із ситуацією» та розслідуванням щодо Burisma.

«Проблема розслідування справи – фактично питання відновлення чесності, тому ми потурбуємося про це і працюватимемо над розслідуванням цієї справи. Ба більше, я би попросив вас поділитися будь-якою додатковою інформацією. Це допоможе розслідуванню», – зазначив президент України.

Щодо відносин із Євросоюзом, то президент США Дональд Трамп сказав під час своєї липневої телефонної розмови із президентом України Зеленським, що канцлер Німеччини Анґела Меркель говорить про Україну, але «нічого не робить».

«Ми дуже багато робимо для України. Ми витратили багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж європейські країни. Вони повинні допомагати вам набагато більше», – сказав Трамп.

У відповідь Зеленський погодився з американським президентом: «Ви абсолютно праві. Не на 100%, а фактично на 1000%. І я можу сказати вам таке. Я говорив і зустрічався з Анґелою Меркель. Я також говорив із [президентом Франції Емманюелем] Макроном. Я сказав їм, що вони роблять не так багато, як вони повинні у питаннях санкцій. Вони не застосовують санкції. Вони не працюють так багато, як вони повинні працювати для України».

Більше про стенограму розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського, щодо якої розпочато розслідування у США тут

На тлі скандалу навколо змісту липневої телефонної розмови Дональда Трампа і Володимира Зеленського все більше конгресменів-демократів підтримують імпічмент президенту США у тій чи іншій формі.

Напередодні лідер демократичної меншості у сенаті Чак Шумер оприлюднив п’ять вимог до Білого Дому у зв’язку із українським скандалом:

  • скликати слухання, щоб точно визначити, що спонукало інформатора відправити цю невідкладну скаргу. Як мінімум, ці слухання повинні включати свідчення виконувача обов'язків директора Національної розвідки Джозефа Макгуайра, виконувача обов'язків Голови Адміністративно-бюджетного управління Рассела Воута, Держсекретаря Майка Помпео та приватного адвоката президента Трампа Руді Джуліані.
  • примусити передати Конгресу скаргу інформатора, як того вимагає закон.
  • подати у Білий дім запит оприлюднити стенограму розмови президента Трампа з президентом України Зеленським, під час якої президент Трамп, як повідомляється, чинив тиск на уряд України, щоб розслідувати віце-президента Байдена та його родину.
  • вказати посадовців адміністрації, які затримали спрямування 341-го мільйона доларів військової допомоги Україні, і вимагати, щоб усі документи, пов'язані з цим рішенням, були передані Конгресу.
  • наполягати на тому, щоб Міністерство юстиції надало правовий висновок чи інші вказівки стосовно зобов'язання Адміністрації передати скаргу інформаторів конгресу.

Виглядає так, що на цей час, частина цих вимог уже виконана.

Лідер сенатської більшості Мітч Макконел звинуватив Чака Шумера в політизації питання і розповів, як республіканці в Конгресі і він особисто послідовно працювали на підтримку України.

Володимир Зеленський запевнив у Нью-Йорку, що його липнева телефонна розмова з Дональдом Трампом була приватною, а тиснути на Зеленського може одна-єдина людина – це його 6-річний син.

Більше читайте: «Законодавці США один наперед одного висловлюють свою підтримку Україні» – Мирослава Гонгадзе

Напередодні спікер Палати представників Конгресу США, нижньої палати американського парламенту, Ненсі Пелосі заявила про ініціювання процедури імпічменту президента США. Підставою для цього пані Пелосі вважає саме розмову Трампа з Зеленським, яка відбулася тоді, у липні, в якій Трамп нібито вимагав розслідування в Україні проти свого, Дональда Трампа, політичного опонента від Демократичної партії Джо Бандена і його сина. Трампа звинувачують у зловживанні службовим становищем.

Республіканець Міт Ромні назвав «глибоко тривожною» ситуацію із «можливим тиском президента США на лідера іноземної країни, щодо проведення розслідування політичного характеру», коментуючи в ефірі CNN оприлюднену Білим домом стенограму липневої телефонної розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського.

В українському сегменті Facebook уже поширюють неофіційний переклад стенограми липневої телефонної розмови президентів США та України

А от які реакції на її зміст:

«Иметь независимое правосудие и правоохранительные органы - выгодно. Вот сейчас наша страна может потерять даже не просто инвестиции, а американскую военную помощь только потому, что угроза ее потерять может заставить провести следствие в определенном ключе - и Трамп об этом прекрасно знает (((»

«Ну не можна казати гаранту Конституції про силовиків «моя людина» – це жахливий сигнал світу про кероване право. Ну, і німцям сподобається як «один з найвеличніших лідерів світу» пнув Меркель»

Білий дім оприлюднив свою версію тексту липневої розмови Дональда Трампа і Володимира Зеленського:

Несекретно

Розсекречено наказом президента

24 вересня 2019 року

Службова записка про телефонну розмову

Тема: Телефонна розмова з президентом України Зеленським

Учасники: президент України Зеленський

Записувачі: Ситуаційна кімната Білого дому

Дата, час і місце: 25 липня 2019 року, 9:03–9:33 східного літнього часу [15:03–15:33 київського літнього часу], резиденція [житлова частина Білого дому]

Зауваження: Службова записка про телефонну розмову (TELCON) не є дослівною розшифровкою розмови. Текст у цьому документі відображає записи і нотатки чергових працівників Ситуаційної кімнати і політичних працівників Ради національної безпеки, які мають за завдання слухати і занотовувати розмову в письмовому вигляді під час тривання розмови. На точність запису може вплинути ціла низка чинників, включно з поганою якістю зв’язку чи особливостями вимови і/або перекладу. Слово «нерозбірливо» використовується на позначення частин розмови, які записувач не зміг почути.

Президент: Вітаю з великою перемогою. Ми спостерігали зі США, ви зробили неймовірну роботу – те, як ви, кому не давали багато шансів, вийшли з задніх лав і врешті легко перемогли. Це фантастичне досягнення. Вітаю.

Президент Зеленський: Ви маєте цілковиту рацію, пане президенте. Ми отримали велику перемогу, і ми для цього тяжко попрацювали. Ми працювали багато, але хочу вам признатися, що я мав можливість повчитися у вас. Ми використали чимало ваших умінь і знань і змогли використати їх як зразок для наших виборів. І так, правда, що це були унікальні вибори. Ми були в унікальній ситуації, бо змогли досягти унікального успіху. Можу сказати вам таке: ви зателефонували мені вперше, щоб привітати мене, коли я виграв президентські вибори, а вдруге ви телефонуєте мені зараз, коли моя партія виграла парламентські вибори. Думаю, я мав би балотуватися частіше, щоб ви могли мені телефонувати частіше і ми могли розмовляти телефоном частіше.

Президент: (сміється) Це дуже добра думка. Думаю, ваша країна дуже щаслива, що так сталося.

Президент Зеленський: Так, сказати правду, ми намагаємося тяжко працювати, бо хочемо осушити болото в нашій країні. Ми привели з собою багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, бо ми хочемо нового формату і нового типу влади. Ви – великий учитель для нас і в цьому.

Президент: Дуже приємно, що ви це кажете. А я скажу, що ми робимо багато для України. Ми докладаємо багато зусиль і багато часу. Значно більше, ніж роблять європейські країни, і вони мали б допомагати вам більше, ніж зараз. А вони тільки говорять, і я думаю, ви мали б їх про це справді запитати. Коли я говорив із Анґелою Меркель, вона говорила про Україну, але ж вона нічого не робить. Багато європейських країн так само. Тому, я думаю, ви могли б на це звернути увагу. Але США дуже добре ставляться до України. Я б не сказав, що це завжди взаємно, бо стаються недобрі речі, але США дуже добре ставляться до України.

Президент Зеленський: Так, ви маєте цілковиту рацію. Не лише на 100%, а насправді на 1000%. І можу сказати вам таке: я теж говорив із Анґелою Меркель і теж зустрічався з нею. Я також зустрічався і говорив із Макроном. І я сказав їм, що вони не роблять і близько стільки, скільки мали б робити в питаннях санкцій. Вони не виконують вимоги санкцій. Вони не працюють для України стільки, скільки мали б. Виявляється, що хоча Євросоюз, логічно, мав би бути нашим найбільшим партнером, та формально США є набагато більшим партнером, ніж Євросоюз, і я дуже вдячний вам за це, бо США роблять для України дуже багато. Набагато більше, ніж Євросоюз, особливо коли говорити про санкції проти Росії. Я б також хотів подякувати вам за вашу велику підтримку у сфері оборони. Ми готові продовжити співпрацювати над наступними кроками, а саме, ми майже готові закупити у США більше «джавелінів» для потреб оборони.

Президент: Я б хотів усе-таки, щоб ви зробили нам послугу, бо наша країна пережила багато чого, і Україна знає про це багато чого. Я б хотів, щоб ви з’ясували, що сталося з усією цією ситуацією в Україні, як кажуть, Crowdstrike… Здається, один із ваших багатих людей… І сервер, кажуть, Україна має його. [Crowdstrike – компанія кібербезпеки зі США, яку Демократична партія залучала до розслідування зламу з Росії її серверів під час кампанії перед виборами 2016 року; сервери Демпартії при цьому нікому не передавалися. Не ясно, чому Трамп тут її згадав – коментатори припускають, що він міг у чомусь помилитися, наприклад, маючи на увазі «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із даними про його тодішнього керівника кампанії Пола Манафорта] Потім іще багато речей відбулися, оця вся ситуація. Я думаю, ви оточуєте себе деким із тих самих людей. Я б хотів, щоб міністр юстиції [США] зателефонував вам чи вашим людям, і я б хотів дістатися до самої суті цього. Як ви бачили вчора, вся ця нісенітниця закінчилася дуже слабким виступом чоловіка на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентним виступом, але, кажуть, багато що з цього почалося з України. Усе, що ви б змогли зробити – дуже важливо, щоб ви зробили це, якщо це можливо.

Президент Зеленський: Так, це дуже важливо для мене, як і все, що ви щойно згадали раніше. Для мене як президента це дуже важливо, і ми відкриті до будь-якої подальшої співпраці. Ми готові відкрити нову сторінку у співпраці у відносинах між США й Україною. Для цього я щойно відкликав нашого посла зі США, і його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений посол, який буде тяжко працювати, щоб домогтися, що наші дві держави зблизяться. Я б також хотів і сподіваюся, що він матиме вашу довіру і особисті стосунки з вами, щоб ми могли співпрацювати ще більше. Я особисто скажу вам, що один із моїх помічників говорив із паном Джуліані зовсім недавно, і ми дуже сподіваємося, що пан Джуліані зможе приїхати до України, і ми зустрінемося з ним, як тільки він приїде до України. Я просто хотів запевнити вас іще раз, що серед нас немає нікого, крім ваших друзів. Я доможуся, що оточу себе найкращими і найдосвідченішими людьми. Я б також хотів сказати вам, що ми друзі. Ми великі друзі. І ви, пане президенте, маєте в нашій країні друга, так що ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе великими людьми. І щодо цього розслідування, я гарантую вам як президент України, що всі розслідування будуть здійснені відкрито і відверто. В цьому я можу вас запевнити.

Президент: Добре, бо я чув, що у вас був прокурор, який був дуже добрий, і його «прикрили», а це справді несправедливо. Багато людей говорять про це, про те, як прикрили вашого дуже доброго прокурора, і до цього були причетні деякі дуже погані люди. Пан Джуліані – високо поважана людина. Він був мером міста Нью-Йорка, великим мером, і я б хотів, щоб він вам зателефонував. Я попрошу його подзвонити вам разом із міністром юстиції. Руді [Джуліані] дуже добре знає, що відбувається, і він кваліфікований чоловік. Колишня посол США, та жінка, стала поганою новиною, я просто хотів, щоб ви це знали. І ще одне. Зараз багато говорять про сина Байдена, про те, що Байден зупинив розслідування, і багато хто хотів би з’ясувати це, так що якби ви змогли щось зробити разом із міністром юстиції, це було б чудово. Байден скрізь хвалився, що зупинив розслідування, тож якби ви могли розібратися… Як на мене, це жахливо.

Президент Зеленський: Я хотів розповісти вам про прокурора. По-перше, я розумію і знаю ситуацію. Від часу, як ми перемогли з абсолютною більшістю в нашому парламенті, наступний генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, моїм кандидатом, якого затвердить парламент і він розпочне роботу як генеральний прокурор у вересні. Він або вона розбереться з ситуацією, конкретно з компанією, яку ви згадали в цьому зв’язку. Питання розслідування справи є, власне, питанням, щоб домогтися поновлення чесності, отож ми про це потурбуємось і будемо працювати над розслідуванням справи. Крім того, я хотів би ласкаво попросити вас, якщо ви маєте якусь додаткову інформацію, яку б ви могли надати нам, це б дуже допомогло розслідуванню з тим, щоб упевнитись, що ми здійснюємо справедливість у нашій країні стосовно посла США в Україні, наскільки пам’ятаю, її ім’я було Іванович [так у тексті; насправді Йованович]. Це було чудово, що ви стали першим, хто сказав мені, що вона була поганим послом, бо я згоден із вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, бо вона захоплювалась попереднім президентом і була на його боці. Вона б не сприйняла мене досить добре як нового президента.

Президент: Ну, їй доведеться пройти через певні речі. Я доручу панові Джуліані подзвонити вам, і я також доручу міністрові юстиції Барру подзвонити, і ми докопаємось до суті справи. Я переконаний, що ви розберетесь у цьому. Я чув, що до прокурора поставились дуже погано, а він був дуже справедливим прокурором – отже, успіху вам із усім. Ваша економіка буде все покращуватись і покращуватись, я передбачаю. У вас багато активів. Це велика країна. Я маю багатьох українських друзів, вони неймовірні люди.

Президент Зеленський: Я б хотів би сказати вам, що також маю чимало українських друзів, які живуть у США. Власне, коли я останнього разу їздив до США, я зупинився в Нью-Йорку біля Центрального парку, і я зупинився у «Вежі Трампа». Я поговорю з ними і маю надію побачити їх знову в майбутньому. Я також хотів би подякувати вам за ваше запрошення відвідати США, особливо Вашингтон. Із іншого боку, я також хотів би запевнити вас, що ми дуже серйозно підійдемо до справи і працюватимемо над розслідуванням. Що стосується економіки, існує великий потенціал для наших двох країн, і одним із питань, яке є дуже важливим для України, є енергетична незалежність. Я сподіваюсь, що ми можемо бути дуже успішними і співпрацювати над питанням енергетичної незалежності зі США. Ми вже співпрацюємо. Ми купуємо американську нафту, але я також маю великі сподівання на майбутню зустріч. Ми матимемо більше часу і більше нагоди обговорити ці можливості і познайомитись одне з одним ближче. Я б хотів дуже вам подякувати за вашу підтримку.

Президент: Добре. Ну, дякую вам дуже, і я ціную це. Я скажу Руді і міністрові юстиції Барру зателефонувати вам. Дякую вам. Коли б ви захотіли б приїхати до Білого дому – завжди можете зателефонувати. Дайте нам дату, і ми над цим працюватимемо. Чекатиму нашої зустрічі.

Президент Зеленський: Дякую вам дуже. Я був би дуже щасливий приїхати і був би щасливий зустрітися з вами особисто і познайомитись із вами ближче. Очікую на нашу зустріч, і також я хотів би запросити вас відвідати Україну і приїхати до міста Києва, яке є прекрасним містом. У нас прекрасна країна, яка вас вітатиме. З іншого боку, я думаю, що першого вересня ми будемо в Польщі, і сподіваюсь, що ми зможемо зустрітися в Польщі. Урешті, може бути непогана ідея, щоб ви після того приїхали до України. Ми б могли скористатись моїм літаком і приїхати до України, або скористатись вашим літаком, який, мабуть, набагато кращий за мій літак.

Президент: Добре, ми можемо над цим попрацювати. Я очікую на нашу зустріч у Вашингтоні і, можливо, в Польщі, бо ми, думаю, збираємось бути там у той час.

Президент Зеленський: Дуже дякую вам, пане президенте.

Президент: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви провели. Цілий світ спостерігає. Не думаю, щоб він був розчарований. Вітаю!

Президент Зеленський: Дякую Вам, пане президенте. До побачення.

Кінець розмови

Оприлюднення тексту розмови – принаймні, у версії Білого дому – викликає бурхливі суперечки у США.

Дональд Трамп вважає, що його суперники-демократи, які через обставини навколо цієї розмови почали проти нього процедуру імпічменту, тепер мали б вибачитися. «Чи вибачаться демократи, побачивши, що було сказано в розмові з українським президентом? А мали б, досконала розмова – впіймав їх зненацька!» – написав президент США у твітері.

І продовжив цитувати думки коментаторів і засобів інформації, що мають підтвердити саме його позицію. Головна тема Трампа – що в розмові, як її оприлюднено, не було прямого торгу з Зеленським на кшталт «військову допомогу за розслідування проти Байдена», як припускали Трампові опоненти.

«У цьому не видно прямого обміну «послуга за послугу» (Брет Баєр, політичний ведучий консервативного телеканалу Fox News)

«Він (президент Трамп) не згадував конкретно саме про «обмін послугами», як-то… якщо не розслідуєте оце, …ми затримаємо військову допомогу вам» (Памела Браун, кореспондентка ліберального телеканалу CNN)

Прямо такої розмови дійсно не було, хоча якраз після того, як Зеленський подякував США за підтримку у сфері оборони й заговорив про бажання купити ще «джавелінів», Трамп відразу ж повів мову так: «Я б хотів усе-таки, щоб ви зробили нам послугу, бо наша країна пережила багато чого, і Україна знає про це багато чого». Тому слова президента не змінили думку його супротивників.

Ось, наприклад, Адам Шифф, голова комітету з питань розвідки Палати представників, демократ і один із найпалкіших опонентів Трампа, вважає, що виклад розмови «нагадує класичний бандитський шантаж»: «Ми багато робимо для України – але взаємності небагато – маю попросити про послугу – розслідуйте мого опонента – мої люди з вами зв’яжуться»

Сенаторка-демократка Елізабет Воррен, яка нині змагається за висування від своєї партії як кандидата на виборах президента 2020 року, цитуючи одну з публікацій тексту розмови Трампа й Зеленського, стверджує: «Ця «розшифровка» сама по собі є твердим доказом. Якщо це та версія подій, яку команда президента вважає найсприятливішою, то він у глибокій небезпеці. Ми маємо побачити повну скаргу викривача [йдеться про скаргу про можливу неналежну поведінку Трампа під час розмови з боку одного з працівників розвідки, що за службовими обов’язками слухав її; Білий дім уже обіцяв оприлюднити й цей документ], і адміністрація має дотриматися закону. Негайно»

Іще один сенатор-демократ і претендент на висування кандидатом на президентство Берні Сандерс був коротшим у висловах: «Трамп – найкорумпованіший президент у сучасній історії нашої країни»

Іще один чільний демократ у Палаті представників, голова комітету з закордонних справ Еліот Енґел: «Президент, який чинить тиск на іноземний уряд, щоб розслідувати політичного опонента, здійснює тяжке зловживання владою. Наша країна рішуче відкинула тиск Трампа на Росію, щоб там розкопали бруд проти його опонента в 2016-му. Те, що він робить це знову, свідчить про повну неповагу до американського народу!


І продовжує, цитуючи повідомлення про заяву особистого юриста Трампа Руді Джуліані, що Держдепартамент, мовляв, просив його поговорити телефоном із Андрієм Єрмаком, чільним помічником Зеленського, і про те, що в Держдепартаменті заявили: Джуліані як приватна особа не діє від імені влади США.

«Руді Джуліані – не посадовець США і не дипломат Держдепартаменту. Обурливо, що Трамп направив його до визначального партнера США, щоб змусити їх втрутитися в нашу політику. Відносини з Україною занадто важливі, щоб опускати їх у корумповане президентове болото», – написав Енґел.

Тим часом у Нью-Йорку починається зустріч Зеленського і Трампа, зараз іде вступна прес-конференція

Зеленський: Україна веде дві війни – з корупцією, в якій, на його думку, здобуде перемогу, а в другій «мій пріоритет – зупинити війну на Донбасі, повернути Крим». Він подякував Трампові за підтримку

А той не полінувався вкотре повторити, що «ви втратили Крим за адміністрації попереднього президента Барака Обами»

Також президент США повторив думку, яка лунала в його розмові з Зеленським у липні: що США допомагають Україні, але інші країни мають допомагати значно більше, вони почуватимуться винними за недостатню підтримку. ЄС партнер України і мав би допомагати більше, додав Трамп.

Зеленський, зі свого боку, каже, що «нам потрібна не допомога, а підтримка; ми теж хотіли б мати більше підтримки, і від ЄС»

«Тільки разом, Америка і ЄС, ми можемо зупинити війну», – вважає президент України.

«Ми найбільша країна в Європі, і хочемо бути найбагатшою», – додав він.

На запитання, чи в тій липневій розмові на Зеленського був тиск із боку Трампа, щоб розслідувати Байдена, президент України відповів: ви читали текст тієї розмови, я не хочу бути втягнутим у вибори у США, та телефонна розмова була нормальною, ви читали, що ніхто на мене не тиснув.

Трамп теж повторив: ви знаєте, що тиску не було.

«Я ціную його відповідь», – сказав Трамп про слова Зеленського.

Коротка прес-конференція перед зустріччю двох президентів закінчилася, а ми зараз пригадаємо ще кілька її моментів.

На нинішній короткій прес-конференції Зеленський із приводу розмов щодо вимоги Трампа розслідувати справу Байдена також знову запевнив, що новий генпрокурор України Руслан Рябошапка буде розслідувати всі справи, які є.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG