Доступність посилання

ТОП новини

Британія готова надати відповідь на агресивність Росії


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Лондон – У Великій Британії запустили новий патрульний літак Королівських військово-морських сил «Посейдон», який, як заявляє командування, має використовуватись для захисту країни від російських балістичних ракет і російських підводних човнів. Командувач повітряних сил Королівського військово-морського флоту, головний маршал авіації Майк Віґстон у зв’язку з цим наголосив, що цей літак є відповіддю на дедалі більший авантюризм Росії в Європі й у Північній Атлантиці.

За словами британського маршала, ескадрилья нових літаків надасть Москві потужний сигнал, що Британія пильно стежить за конфронтаційними кроками Кремля і не забариться надати відповідь. Маршал Віґстон також заявив, що така поведінка Росії в останні 10 років посилюється, зокрема, в Україні й інших точках планети.

«Мисливець за підводними човнами» літак «Посейдон» став першим із дев’яти таких літаків, які надходять на озброєння повітряних сил Королівського військово-морського флоту у рамках британської оборонної програми осучаснення бойової техніки вартістю у 3 мільярди фунтів стерлінгів. Літаки цієї серії озброєні спеціальними антикорабельними ракетами і торпедами.

Перш за все, як зазначає командування Королівського військово-морського флоту, ескадрилья літаків «Посейдон» має поліпшити здатність відстежувати цілі противника над і під поверхнею морських вод Великої Британії. 9 літаків «Посейдон» також розглядають як відповідь на дедалі більшу загрозу, яку становлять дії російських підводних човнів біля берегів Британії. Фахівці військової справи зазначають, що рівень загрози, що її нині становлять російські субмарини у північній частині Атлантичного океану, сягнув найвищої позначки з часів завершення Холодної війни.

Новий літак повітряних сил Королівського військово-морського флоту було представлено на авіабазі «Кінлосс» у Шотландії. Британське командування визнає, що російський військовий авантюризм помітно посилився впродовж останніх 10 років.

Головний маршал авіації Майк Віґстон наголосив, що переозброєння і посилення здатності Великої Британії протистояти російській загрозі надішле потужний сигнал Росії, який свідчитиме, що британські збройні сили перебувають у повній готовності і кожен агресивний крок Кремля не залишиться поза увагою.

Нові літаки «Посейдон» є британською реакцією на дедалі більший авантюризм і агресію Росії щодо її сусідів, а також далеко за межами російських кордонів, бо «упродовж останніх 10 років ми спостерігали щорічне нарощування такої поведінки Москви», заявив головний маршал авіації Майк Віґстон.

«Наш перший літак «Посейдон» означає повернення морських патрулів Королівських військово-повітряних сил. Я пишаюся, що ми знов захищатимемо безпеку наших морів цим літаком, який змінює умови гри»

Редактор з питань оборони британського часопису The Times Люсі Фішер вказує, що британське військове командування вже від певного часу, надто після анексії Росією українського півострова Крим і початку збройного конфлікту на сході України, наголошувало на негайній потребі здійснити кроки, спрямованих на протистояння і протидію російському авантюризмові біля берегів Великої Британії. Російські субмарини й військова авіація неодноразово наближались впритул до британських територіальних вод, що зайвий раз підтверджувало актуальність переозброєння британського війська у плані змоги і готовності дати відповідь на агресивну поведінку Росії.

«Прибув новий літак-розвідник Королівських військово-повітряних сил, щоб протидіяти авантюризму Росії у північній частині Атлантичного океану»

Контр-адмірал Саймон Асквіт, командувач операцій Королівського військово-морського флоту, зазначив, що літаки нового покоління «Посейдон» стануть очима і вухами британських військових на морі. Асквіт також додав, що переозброєння війська новими літаками має стати пересторогою для занадто активних планів Кремля і пересувань російських військових суден у цій частині світу.

Головний маршал авіації Майк Віґстон, між тим, заявив, що нехтування Росією міжнародним законодавством як в Україні, так і в Грузії і Сирії змушує британських військових постійно бути напоготові і поліпшувати оборонні здатності британського війська.

«Коли ми бачимо «послужний список» Росії упродовж останніх 10 років – від Грузії до Криму, а також в іншій частині України, і аж до того, що вони чинять вбивства на вулицях Великої Британії, стає очевидно, що ця країна не грає за правилами», – заявив Майк Віґстон.

Британський оглядач із питань оборони Джордан Максвелл вважає, що дії Росії в Україні, Сирії і деінде у світі висуває на перший план вимогу пильності і готовності до будь-яких проявів ворожості з боку Москви. Переозброєння британського війська літаками «Посейдон» є логічним кроком у правильному напрямку у ситуації, що складається, додає він. Протистояння і протидія російській загрозі, як на Максвелла, має відбуватися планомірно і повсякчасно у щільній співпраці з союзниками з Північноатлантичного альянсу.

«Агресивна поведінка Росії і зневага до міжнародного права в Україні, Сирії і будь-де у світі вимагає адекватних кроків у відповідь»

Важливим моментом прийняття на озброєння британським військом літаків «Посейдон» є також співпраця з союзниками з НАТО, зокрема США й Норвегією. Саме ці дві країни також активно залучені до протидії російській військовій активності в акваторії північної Атлантики. Відтак, згідно з планами британського командування, американські й норвезькі «Посейдони» будуть діяти в співпраці з британськими. За словами контр-адмірала Саймона Асквіта, коли Росія надіслала у жовтні минулого року 10 підводних човнів до Атлантичного океану, логічним рішенням британських військових було залучити союзників із НАТО для протистояння російській загрозі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG