Доступність посилання

ТОП новини

10 кроків, як прискорити економічне зростання України у 2020 році – світова преса


Українська гривня (ілюстративне фото)
Українська гривня (ілюстративне фото)
  • 10 кроків, як прискорити економічний зріст України у 2020 році – Atlantic Council
  • Олег Сенцов: «Путін хоче нас з’їсти» – Aktuálně.cz
  • Тільки об’єднавшись, ми можемо ефективно протистояти Росії – Eurasia Review

На сайті американського аналітичного центру Atlantic Council автор статті Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні, пропонує читачам 10 кроків до економічного зростання України. Гундер нагадує, що за останні декілька років Україна досягла макроекономічної стабільності, але для економічного зростання у 2020 році країні варто зосередитися на залученні іноземних інвестицій.

У першу чергу Гундер пише про необхідність ефективної судової реформи, яке є ключовою для ведення бізнесу і довіри інвесторів. Наступним кроком, мовиться у статті, є те, що вкрай важливо забезпечити постійну макроекономічну стабільність, незалежність центрального банку і подальшу співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Не менш важливими є третій і четвертий крок – стабільна податкова система і захист інвесторів, вважає Гундер.

Україна повинна прагнути збільшити державні витрати на охорону здоров’я, а також збільшувати експорт, мовиться далі у статті. Гундер також пише про необхідність залучення інвестицій в інфраструктуру і прозорість приватизації.

Передостаннім кроком автор пропонує докладати більше зусиль для скорочення трудової міграції і проведення політики, яка заохочуватиме громадян жити, працювати в Україні й інвестувати в Україну. Наостанок автор пише про те, що український уряд має забезпечити енергетичну незалежність країни, адже Україна має вдосталь ресурсів для цього.

«Ми готові працювати разом, щоб зробити Україну кращим місцем для ведення бізнесу», – заявляє представник американської бізнес-спільноти в Україні.

Чеське видання Aktuálně.cz опублікувало інтерв’ю з українським режисером і колишнім політв’язнем Олегом Сенцовим, який відвідає Прагу на початку березня задля участі в чеському кінофестивалі за права людини «Один світ». Колишній політв’язень, пише автор статті, головний редактор видання Йозеф Паздерка, хоче переконати чехів, що війна в Україні та імперські апетити Кремля – це не минуле.

Паздерка у розмові з Сенцовим нагадав, що в Чехії, окрім прихильників України, є низка її критиків, зокрема президент Мілош Земан, який вважає за потрібне, щоб Київ знайшов «розумний компроміс» із Кремлем. Сенцов у свою чергу відповів, що був здивований, почувши такі заяви у Чехії з огляду на чеську історію 1938 і 1968 років. Український режисер в інтерв’ю додав, що історія постійно повторюється, тому дуже важливо говорити про «минуле нещастя чехів» і про сьогодення, яким живуть українці.

У статті Сенцов також розповів про особисті зустрічі із світовими лідерами. Так, наприклад, каже режисер, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо має чітку позицію щодо підтримки України, але у випадку президента Франції Емманюеля Макрона все інакше. Сенцов це пояснює тим, що Франція має понад 300 років дипломатичних, економічних і культурних відносин із Росією. Але попри це, вважає режисер, Франція має зрозуміти, що «Росія Достоєвського та Пушкіна» не має нічого спільного із сучасною Росією Володимира Путіна.

Сенцов також наголосив, що, незважаючи на звільнення багатьох полонених, багато людей все ще залишаються за ґратами. Режисер додав, що дуже важливо нагадувати про те, що війна з Росією не закінчилася і що Володимир Путін поки ще не здався.

У журналі Eurasia Review опублікували статтю, яка продовжує тему підтримки України. У матеріалі йдеться про те, що агресивній політиці Кремля можна протистояти лише завдяки узгодженій політиці західних країн. Важливу роль, вважає автор статті Ніл Карпенко, незалежний канадський експерт із питань України, відіграє двостороння співпраця, як, наприклад, відносини між Україною йа Канадою, яка завжди була одним із найбільш надійних і близьких союзників українців.

Співпраця в галузі оборони, операція UNIFIER (програма Збройних сил Канади для допомоги Збройним силам України) і програма підтримки Національної поліції України є важливими складовими канадського внеску в безпеку України, мовиться у матеріалі. У статті також додають, що уряд Канади фінансував такі проєкти, як Партнерство для місцевого економічного розвитку і демократичного врядування в Україні.

А, наприклад, майбутня угода про мобільність молоді має на меті заохочувати освітні й культурні обміни між країнами, адже українська культура давно займає важливе місце в історії Канади, мовиться у статті. Автор також нагадав про нещодавню зустріч 4 лютого 2020 року Олега Сенцова з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Але, попри ефективність західних санкцій проти Москви та співпрацю з Україною у різних сферах, у статті наголошують, що лише об’єднавши зусилля Заходу, можливо протистояти Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG