Доступність посилання

ТОП новини

«Потрібно показати, що Росія не зупиняє вбивства»: Юрчишин про план деокупації «Голосу»


Партія «Голос» представила стратегію «холодної деокупації» окупованих територій Донбасу і Криму. Чи можна повернути Донбас на умовах України без бойових дій? І яким чином це зробити?

Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили з народним депутатом «Голосу» Ярославом Юрчишиним.

– Ярославе, що означає «холодна деокупація Донбасу»? Як це можна зробити?

Росія викручує руки Україні, щоб якнайшвидше провести вибори, Україна резонно вимагає спочатку деокупувати території і лише після цього проводити вибори


Ярослав Юрчишин: Проблема Мінських домовленостей в тому, що кожен з учасників нормандського процесу намагається їх читати по-своєму. Росія викручує руки Україні, щоб якнайшвидше провести вибори, не гарантуючи жодним чином механізми деокупації; Україна резонно вимагає, що спочатку маємо деокупувати території і лише після цього можна проводити вибори. Насправді, щоб вибори були вільними, незалежними і репрезентативними, потрібен час на реальну деокупацію, на роззброєння, щоби знешкодити мінні поля, які зараз засіяли. Мінські домовленості жодним чином не торкаються Криму.

Наші намагання – це перша спроба створити не російський, а власне український план


Зараз ми не маємо права розділяти Крим і Донецьк, про це 26 лютого, в відтепер День опору Криму російській окупації, наголосив і президент. Наші намагання – це перша спроба створити не російський план, не 12 пунктів «Мюнхенської змови», а власне український план. Найголовніше, що треба зрозуміти – на його реалізацію потрібні роки, тому що швидкого плану деокупації в повному розумінні цього слова – повернення Донецька і Криму – немає.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

– Яка конкретика плану, який пропонує «Голос»?

Не може бути ганебних ситуацій, коли людина в Криму не має змоги зареєструвати дитину, або, переїхавши на материк, користуватися послугами українських банків


Ярослав Юрчишин: Перше – концентрація дипломатичних зусиль, щоби фіксувати порушення режиму тиші Росією. Якщо зараз ви почуєте моніторингову місію ОБСЄ, дуже часто ставиться знак рівності між українською стороною і російською, забуваючи про те, що ми нічого не захоплювали. Друге – інвестиції в розбудову армії. Третє – комплекс соціально-гуманітарних заходів. Нам потрібно сприяти тому, щоби діти з окупованих територій вчилися в українських закладах вищої освіти. Не може бути ганебних ситуацій, коли людина в Криму не має змоги зареєструвати дитину, для цього їй потрібно пройти сім кіл пекла, або не може навіть, переїхавши на материк, користуватися послугами українських банків. Базовий пункт реалізації плану – припинення вогню по всій території фронту. Тобто це не секторальне розмежування, яке пропонує Росія, імітуючи процес, а домовленість з нашими міжнародними партнерами, що ключова ціна для всіх учасників процесу – це зупинити смерті. Потрібно пів року повної тиші по всьому кордону, щоби перейти до наступних етапів, а це – створення демілітаризованої зони (двох з половиною кілометрів, де немає зброї). Цю зону має контролювати міжнародна поліцейська місія, яка створюється для цього завдання, практика таких місій є. Наступний етап – початок тотального, повного роззброєння російських найманців та колаборантів під контролем цієї поліційної місії.

Пів року відсутності стрільби дає змогу переходити до наступних етапів. Кожен наступний етап триває в межах року, за сприятливих умов – швидше.

Створення передумов деокупації – це повне розмінування. На цьому етапі вже важливо встановлювати механізми, які гарантуватимуть мир. Наступному етапі йдеться про запровадження міжнародної тимчасової адміністрації – це адміністрації, які діяли під санкціями Європейського Союзу у сприянні з ООН під час конфліктів на Балканах. Звісно, для того, щоб ці етапи стали реалістичними, Норманський формат переговорів потрібно змінювати. Сторони гарантування Будапештського меморандуму не спрацювали.

– Як саме потрібно змінювати Нормандський формат?

Важливо показати, що Україна всіма силами прагне зупинити вбивства і є лише один подразник – Росія, яка ці речі не зупиняє


Ярослав Юрчишин: Залучати США, Британію – вони готові долучатися до цього процесу. Протидія Росії в цьому напрямку цілком логічна, але нам треба відстоювати нашу позицію. Чи зараз може бути заперечення, наприклад, з боку Франції чи Німеччини по залученню інших учасників переговорів? Ні, принаймні жодних заперечень з тієї сторони не було. Важливо показати, що Україна всіма силами прагне зупинити вбивства і є лише один подразник – Росія, яка ці речі не зупиняє.

За реалістичними розрахунками, це мінімум 7 років, при сприятливих обставинах можна вкластися до чотирьох


Коли міжнародна тимчасова адміністрація гарантуватиме для 2 сторін (колаборантські угруповання не є гравцями, як би це не хотіла показати Росія), що території готові до передачі Україні, почнеться сьомий етап – завершення деокупації. За реалістичними розрахунками, це мінімум 7 років, при сприятливих обставинах можна вкластися до чотирьох. Процес повної деокупації завершується одним – від Криму, від окупованих районів Донецької та Луганської області будуть обрані не лише легітимні органи місцевого самоврядування, а й, чого ми, насправді, в Україні страшно боїмося – представники до Верховної Ради, до парламенту. Це повноцінні народні депутати без будь-яких обмежень. Але пам’ятаємо: це вже відбувається на останньому етапі, який фактично завершує процес деокупації і включає повноцінно, без будь-яких додаткових умов ці українські території в державу.

Слухач: «Війна не закінчиться ніколи, ілюзії потрібно зняти, а не приходити з такими гаслами, як Зеленський, що буде мир розвивати. Я прожив з цим народом 40 років, я знаю Донбас, як облуплений. Ілюзії потрібно опустити, війна у нас буде завжди».

Слухач: «Я вважаю, що Росію можна вижити з цієї території і з Криму тільки економічними важелями. Росії має бути невигідно утримувати ці території економічно, там повинна бути фінансова яма, дірка, куди б гроші, як у прірву, падали. Установити банкомати на лінії розмежування, щоб люди, які живуть по той бік, могли вільно прийти і отримати ту ж саму пенсію. Гроші повинні бути спеціальними, які ходили б тільки на тій території, а тут вилучалися б. Ніякої інфляції не було б. Ось подивіться, як американці, коли приходять на якусь територію – чи то в Ірак – вони привозять гроші, завалюють ці території грошима. Але в Америці чомусь немає інфляції».

– Ви знаєте, що відбулося минулого літа у Молдові. Фактичного господаря держави, олігарха Плахотнюка, який позиціонував себе не як лояліст до Росії, прибрали, при чому, за участі в тому числі західних партнерів Молдови. Пан Козак там був задіяний, тоді ще як віце-прем’єр Росії (зараз він заступник голови адміністрації Путіна). Справа не в Козаку, це ж вирішує, знову ж таки, шеф Козака. І зараз не тільки президент Додон вважається, з точки зору критиків, проросійським, уже і уряд там такий. І уже з Придністров’ям там прямі переговори – руки тиснуть одне одному. Уявімо собі: Зеленський приїде, буде з Пушиліним руки тиснути – на сьогодні ознак цього нема, але у Молдові таке відбувається.

Росія насправді зламала західну демократію


Ярослав Юрчишин: І це для нас дуже хороший урок, тому що західні партнери ніколи до кінця не будуть розуміти Росію. Росія насправді зламала західну демократію. В мінських угодах написано, що до моменту припинення стрільби нічого не може відбуватися. І це дуже важливий момент, що не може йтися ні про які вибори, ні про які соціальні програми на окупованих територіях до того моменту, поки ми не зупинимо вбивства.

Макрон несе пряму відповідальність як учасник переговорів за 12 смертей українських військових в січні. І це те, що ми можемо висувати західним партнерам України​


Макрон несе пряму відповідальність як учасник переговорів за 12 смертей українських військових в січні, тому що він як учасник Норманського формату, підписався як представник країни в тому, що перестануть стріляти. Стріляти не перестали. І це те, що ми можемо висувати як сторона, яка страждає найбільше, західним партнерам України.

Ярослав Юрчишин: Україна не має права залишити напризволяще людей, яких вона, на жаль, через об’єктивні і суб’єктивні обставини не змогла захистити в 2014-2015 роках. І Крим, і окуповані території Донецька і Луганська з часом обов’язково повернуться в Україну, просто нам треба собі і суспільству чесно сказати: так, для цього потрібні роки, так, для цього потрібно мати свій план.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG