Доступність посилання

ТОП новини

Молодь, безробіття, автоматизація та коронавірус: ринок праці готує нові глобальні виклики – звіт


У звіті йдеться про те, що молоді люди віком від 15 до 24 років, які вже працевлаштовані, стикаються з ризиком втрати роботи через автоматизацію
У звіті йдеться про те, що молоді люди віком від 15 до 24 років, які вже працевлаштовані, стикаються з ризиком втрати роботи через автоматизацію

Кількість безробітної молоді у світі зростає, повідомляє новий звіт Міжнародної організації праці. Серед викликів попереду автоматизація, яка, за словами фахівців ООН, більше вплине на перспективи працевлаштування молоді, а не старшого покоління.

У світі зростає кількість молодих людей, які наразі не мають роботи, не отримують вищої освіти або не проходять професійних тренінгів, йдеться у новому звіті Міжнародної організації праці (МОП).

Сьогодні у світі близько 1,3 мільярда молодих людей, із яких 267 мільйонів належать до цієї групи. Очікується, що до 2021 року ця цифра сягне 273 мільйонів. Дві третини – тобто 181 мільйон – це жінки, яких ця проблема торкається вдвічі більше за чоловіків.

Це, в свою чергу, матиме негативні наслідки для їхнього майбутнього, наголошують у звіті.

«Надто велика кількість молодих людей у всьому світі відривається від освіти та ринку праці, що може завдати шкоди їхнім довгостроковим перспективам, а також зрештою підірвати соціальний та економічний розвиток їхніх країн», – зауважує Сангхеон Лі, директор Департаменту з питань зайнятості у МОП.

Лі також заявив, що заходи, спрямовані сьогодні на боротьбу зі смертельно небезпечним коронавірусом, також можуть негативно вплинути на доступ молоді до роботи у часи, коли безробіття серед молоді і без того зростає. Тобто через вплив COVID-19 на світову економіку ситуація з безробіттям може погіршитися.

Автоматизація

Окремо у звіті йдеться про те, що молоді люди віком до 24 років, які вже працевлаштовані, стикаються з ризиком втратити роботу через автоматизацію. При чому цей ризик більший, ніж у старшого покоління.

Молоді люди у всьому світі бояться, що нові технології, а саме роботизація та штучний інтелект позбавлять їх роботи.

«Як у розвинених країнах, так і в тих, що розвиваються, існує широка стурбованість тим, що подібні технології можуть не призвести до створення нових, краще оплачуваних робочих місць», – мовиться у звіті.

Про автоматизацію у світі попереджають уже не вперше. Супермаркети без касирів – це лише один із багатьох прикладів революції на ринку праці, яка, згідно з прогнозами, очікує на світ уже протягом наступного десятиліття.

Наприклад, в одному зі звітів компанія McKinsey попереджала, що вже до 2030 року від 400 до 800 мільйонів людей по всьому світу можуть втратити свої робочі місця через автоматизацію. В групі ризику – продавці, рецепціоністи, охоронці тощо.

Згідно з висновками інших досліджень, до 2024 року штучний інтелект перевищить здібності перекладачів іноземних мов, до 2026 року він буде здатний самостійно писати твори для школярів, а до 2027 року навіть сам керуватиме вантажівкою.

Адміністративні працівники, наприклад, також можуть потрапити під приціл автоматизації. «Ви знаєте, хто відповідає на телефон о третій ранку? Робот. А ви знаєте, хто не відповідає на телефон о третій ранку? Людина», – йшлося якось у статті видання Forbes.

Якщо говорити про вже працевлаштовану молодь, їхнє становище у цілому також «далеко не таке задовільне», – зауважують автори звіту МОП, – З 429 мільйонів молодих працівників у всьому світі близько 55 мільйонів (або 13 %) потерпають від крайньої бідності».

Окремо зазначається, що заохочення молодих дівчат та юнаків до навчання в університеті окремо не вирішить проблеми безробіття молоді. Тому важливо забезпечувати високу якість навчальних програм університету і дбати, щоб був достатній попит на навички випускників.

«Для цих молодих людей створюється недостатньо робочих місць [...] Ми не можемо дозволити собі витрачати цей талант чи інвестиції на навчання, якщо ми хочемо вирішити проблеми, які ставлять перед собою технології, зміни клімату, нерівність [можливостей] та демографія», – наголошує Сукті Дасґупта, голова відділу політики зайнятості та ринку праці МОП.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG