Доступність посилання

ТОП новини

Росія не розвалиться, вона вступає в епоху турбулентності – Савченко про обвал цін на нафту


Нафта по 30, рубль по 70. Після того, як Росія відмовилася скорочувати видобуток нафти разом з картелем країн-видобувачів ОПЕК, світова ціна на нафту різко впала на 30%. Оглядачі стали проводити паралелі з 1991-м роком, коли дешева нафта стала однією з причин розвалу СРСР.

Навіщо Росія вистрілила собі в ногу? Як довго витримає її бюджет, розрахований на 42 доларів за барель нафти? І як криза в Росії відіб'ється на жителях окупованої частини Донбасу?

Про це в ефірі Радіо Донбас. Реалії говорили з екс-заступником голови правління НБУ (2005-2009), доктором економічних наук, професором Олександром Савченком.

– Це ж постріл в ногу, якщо дивитися зі сторони: Росія не домовилася з картелем ОПЕК скорочувати видобуток нафти, в результаті цього дуже різко впали ціни на нафту, впали індекси на багатьох біржах по всьому світу. Дуже різко впав курс російського рубля. Навіщо Російська Федерація так вчинила, по суті, покаравши своїх громадян?

Путіну так співають дифірамби, що він уже сам повірив, що –надлюдина і навіть може диктувати арабським шейхам свою волю і вказувати, як організовувати ринок нафти


Олександр Савченко: Останні 5-6 років всі принципові рішення Путіна можна трактувати як постріли в ногу. Це і захоплення Криму – потім втеча капіталу, це і початок війни на Донбасі – теж санкції як наслідок. Уже 5 років поспіль життєвий рівень росіян падає, доходи зменшуються. В цьому році вони впадуть більш суттєво. Чому сталася саме ця подія? Зараз Путіну так співають дифірамби, що він уже сам повірив, що – надлюдина і навіть може диктувати арабським шейхам свою волю і вказувати, як організовувати ринок нафти, які мають бути квоти, ціни. Йому бояться це заперечити. Мабуть, цей культ почав впливати не лише на широкі маси російського населення, а й навіть на інтелектуалів, на прихованих агентів, які були на вільному випасі: тобто їм дозволялося критикувати Путіна, показувати, що є демократія. Навіть вони бояться зараз це робити.

Олександр Савченко
Олександр Савченко
Думаю, через місяць-півтора Путін почне шукати стежки до Саудівської Аравії, погодиться на квоти і погодиться зменшити свої амбіції


Це була помилкова інструкція, помилкові директиви, і за це Росія має розплачуватися. Знаючи раннього Путіна, якщо він отримає відсіч, він іде назад п’ятами, як це сталося з Ердоганом. Він трошки попнеться, потім бачить, що це досить небезпечно для його існування – іде на компроміси. Я думаю, через місяць-півтора він почне шукати стежки до Саудівської Аравії, погодиться на квоти і погодиться зменшити свої амбіції. Але зараз Російська пропаганда трактує це рішення так, що це удар по Сполучених Штатах.

– Говорять, що голова «Роснефти» Ігор Сєчин був каталізатором виходу Росії з угоди з ОПЕК. У грудні минулого рогу російське видання «The Bell» навело його лист Володимиру Путіну: «От зараз ми їм покажемо. Вони при поточній ціні активно вкладають у свою сланцеву нафту. Але її видобуток при ціні нижче 40 доларів навряд чи доцільний». Таким чином, кажуть деякі оглядачі, Російська Федерація намагається задушити видобуток сланцевої нафти в Америці, потіснити американців з ринку нафти. Ви в таку складну комбінацію вірите?

Вони хочуть показати світу, що це не помилка, що це довгострокова стратегія і що це дійсно удар по багатьох компаніях Сполучених Штатів


Олександр Савченко: Росія не здатна на багато ходів вперед: і мислення, і ходи досить примітивні, спонтанні. Вони відповідають ментальності Російської імперії, можна легко прораховувати її дії. Але вони хочуть показати світу, що це не помилка, що це довгострокова стратегія і що це дійсно удар по багатьох компаніях Сполучених Штатів, для яких низька ціна на нафту не є прибутковою. Але в останні роки на американському ринку сланцевого газу відбулася концентрація: великі компанії-монстри скупили невеликих видобувачів скрапленого газу – для них це маргінальні втрати, вони готові місяць-два-три їх тримати і чекати певної стабілізації цін. Лише 20-30% видобутку буде нерентабельним. Але в самій Росії теж не всі компанії прибуткові, наприклад, 35 доларів за барель. У них має теж закритися 20-30% , тому що є свердловини, рентабельність яких вже мінусова: 40-45 доларів за барель. І тому це дуже небезпечна гра.

Якщо закриються 30% підприємств, які видобувають нафту, – термін існування Росії, я думаю, – десь три роки


Якщо порівнювати потенціал США і Росії, – це Слон і Моська: економіка США більша в 14 разів. Але Росія має величезні золотовалютні резерви: більше 500 млрд доларів. Вони зараз кажуть, що 5 років зможуть існувати, якщо навіть ціна буде 30. Насправді це за умови, якщо весь комплекс буде працювати, а якщо закриються 30% підприємств, які видобувають нафту, – термін існування Росії, я думаю, – десь три роки. Якщо не буде, звичайно, змін в політичній, економічній системі Росії. Але поки вони не передбачаються.

– Оглядачі кажуть, що падіння курсу рубля до долара, вигідне тим компаніям, які видобувають на території Російської Федерації нафту, тому що їх видобуток номінується рублями. І таким чином вони згладжують це коливання для себе: їм не потрібна валюта, щоб добувати нафту. Ви згодні з думкою, що насправді це вигідно «Роснефти»?

Я радив би Національному банку не витрачати золотовалютні резерви, а дати опуститися гривні принаймні до 26-26,5 за долар – це буде наш захист від російської експортної експансії


Олександр Савченко: Девальвація – це вигідно, але це не вирішує проблему, тому що російська нафтова і газова індустрія націлені на експорт, внутрішнього споживання значно менше. Тому будуть удари саме від цін. Зменшення курсу рубля веде до того, що багато російських товарів будуть конкурентноздатними і на внутрішньому ринку Росії, тобто їм буде вигідно боротися з імпортом із інших країн. І навпаки: для нас це погано, тому що російський експорт буде досить потужний і на нашій території. Тому, я радив би Національному банку зараз не витрачати золотовалютні резерви (що зараз відбувається), а дати опуститися гривні принаймні до 26-26,5 грн за дол. – це буде наш захист від російської експортної експансії і дозволить зберегти багато золотовалютних резервів. За останні п’ятницю і понеділок майже пів мільярда просто подарували західним спекулянтам.

– Що чекає самих росіян і жителів окупованій частині Донбасу, де рублева зона? До чого їм готуватися?

Україна відновлюється і вже наздогнала Росію за доходами


Олександр Савченко: На цій території домінують всі фактори російської державності – російська мова, російська валюта, російські ціни, російське ФСБ, ГРУ, російська церква. Зарплати не російські. Але велика диференціація між регіонами притаманна для Росії. Наприклад, в Москві, зарплати – космос, а десь майже за 100-200 км середні зарплати в 3-4 рази менші. В Україні такого нема і самі донеччани мають згадати, що до війни з Росією середня зарплата в Донецьку була другою після Києва, відрізнялася на 10-15 %. В Росії є багаті регіони, де нафта, концентрація чиновників, корупціонерів – там великі гроші. І є дуже бідні регіони, де нема нафти, газу, чиновників. Якщо такий курс збережеться, коли в Росії рубль буде 75 за дол. – то середня зарплата в Україні вже вище, у доларовому еквіваленті, ніж в Росії. А мінімальна – давно вища. І це в умовах боротьби Путіна проти України, коли у нас відсутній уряд, відсутня економічна політика, монетарна політика. Україна відновлюється і вже наздогнала Росію за доходами.

Моя позиція стосовно Донбасу така, що нам не треба самим його притягувати. Треба зробити так, щоб мешканці Донбасу самі боролися за право приєднатися до України. Коли це їм буде вигідно, коли їх життя стане кращим і після цього наше життя стане кращим – буде стратегія «win-win» і реінтеграція відбудеться. Думаю, якщо Путін буде проводити таку політику, а Україна почне раціональні дії – через кілька років наш потенціал може бути значно вищим, ніж російський.

Питання від слухача: Чи буде світова криза наприкінці весни – повторення 2008 року? Якщо так, то як Україна віддаватиме доларові кредити?

Економічної кризи я не чекаю. Я чекаю рецесію


Олександр Савченко: Як правило, кризи чи рецесії в ринковій економіці починаються кожні 10 років. Напередодні кризи, як правило, злітають ціни на нафту і газ. Цього разу цього не сталося, тому в світі немає великої кількості надутих грошей, пузирів, які мають луснути. Фондовий ринок трішки здувся, але падіння в 7-8% – це не падіння вдвічі-втричі. Я не бачу поки в США падіння на нерухомість, закриття заводів. Фінансова криза, криза фондових ринків є, але економічної кризи я не чекаю. Я чекаю рецесію – це зменшення темпів зростання світової економіки десь до 1-1,5%.

Міжнародний валютний фонд негативно оцінив зміни в уряді і призначення нового генпрокурора


Україна до кінця року має виплатити приблизно 7 млр доларів нашим кредиторам за проценти. Традиційно ми позичали, перепозичали. Зараз допускаю, що це неможливо: світові ринки під час турбулентності закриті. Це може тривати місяць-півтора, може, і квартал, а може, і до кінця року. Міжнародний валютний фонд негативно оцінив зміни в уряді і призначення нового генпрокурора. Тому буде пауза мінімум на пів року. Залишилося одне джерело – резерви національного банку. Слава Богу, вони достатні, щоб віддати 7 млр., тому ніякого дефолту бути не може, якщо не станеться нових помилок нацбанку і уряду. Вони можуть бути, одна з них почала реалізовуватись: нацбанк витрачає гроші на утримання завищеного курсу національної валюти і, по суті, підтримує надприбутки міжнародних спекулянтів. Якщо таких кроків буде багато – дійсно, криза може бути і в Україні.

– Чому по відношенню до долара ослабла гривня? Це якимось чином пов'язано з тим, що українська економіка прив'язана до Росії?

Олександр Савченко: Зараз на курс впливає 2 фактори. Позитивно – падіння цін на нафту, менший попит на валюту. Газ взагалі не треба купувати через зиму, а нафта стала дешевшою на 25%. 1 млр доларів ми виграємо. І мала би гривня посилюватися. Але є 2-й фактор – спекулянти: вони завели сюди 5 млр доларів і купили ОВДП. Вони злякалися, у них стадний інстинкт – хочуть вивести гроші. Зараз вони продають ОВДП і намагаються купити валюту. Там 1 млр вигоди, а тут –5 млр. Тиск на гривню посилюється і долар має дорожчати. Це тимчасове явище: аж поки спекулянти чи не заспокоються, чи не виведуть всі свої гроші з України.

– Чи вигідно РФ тримати окуповані території Донбасу?

В економіці немає таких див, коли можна просто друкувати гроші. За все треба платити


Олександр Савченко: В Росії економіка завжди вторинна, первинна – політика. Путін вирішує політичне завдання, а саме: дестабілізацію України, блокування інтеграції України в ЄС і НАТО. Жертвою такої політики є економічна ситуація в ОРДЛО. Путін хоче мінімальним ресурсом утримувати статус-кво цієї території і таким чином блокувати економічний, політичний розвиток України. Була первинна політика, але зараз вже – геополітика. Можна чекати нових, дуже несподіваних ситуацій в тому числі і в ОРДЛО. Друкувати гроші можуть лише США, Європейський союз, Британія, Японія і трошки Китай – він теж увійшов у клуб країн з резервною валютою. І тому чим більше надрукує грошей Путін, тим нижче буде курс валюти і більшою інфляція. Друкування грошей – це податок. Якщо він надрукував гроші і роздав їх людям на окупованих територіях, це означає, що він оподаткував решту росіян, вони заплатили за це. В економіці немає таких див, коли можна просто друкувати гроші. За все треба платити.

– Уже проводяться паралелі з 1991 роком, коли Рейган домовився з ОПЕК про зростання видобутку обсягу нафти, після чого її ціна впала. Це стало однією з причин розвалу Радянського Союзу. Тоді ж була війна в Перській затоці, що теж сприяло падінню цін на нафту. На вашу думку, доречні паралелі, що в 2020-му повторяться події 1991 року?

Радянський Союз розвалили не ціни на нафту, а українці. Це була наша екзистенційна відповідь Росії за нищення України протягом тисячі років


Олександр Савченко: Тоді у Росії взагалі не було грошей. Я тоді працював заступником голови нацбанку і був на зборах МВФ, де Горбачов просто благав: дайте нам 25 млр, бо у нас нема грошей, немає, чим годувати росіян – черги, голод, резервів нуль. Україна сказала, що виходить з Радянського Союзу, хоче бути окремо з МФВ. І на цій підставі їм не дали гроші. Зараз у Росії 500 млр доларів в євро на рахунках банка, в доларах на рахунках в західних банках, в золоті – це резервні валюти. У росіян непропорційно велика доля золота, хоч в останні місяці вони продають долари. Це означає, що у них є дефіцит валюти також. Тому ситуація зовсім інша: Радянський Союз розвалили не ціни на нафту, а українці. Це була наша екзистенційна відповідь Росії за нищення України протягом тисячі років.

Люди стануть біднішими. Моя оцінка: падіння життєвого рівня росіян в цьому році буде десь на 5-6%. В будь-якій іншій країні уже були б масові протести, в Україні взагалі гуло б все. Тому треба чекати більш суттєвих потрясінь в Росії. Російська економіка адаптувалася навіть до санкцій, зараз вона набагато сильніша, ніж та, радянська. Тому я б не був би наївним: Росія не розвалиться, вона вступає в епоху турбулентності.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG