Доступність посилання

ТОП новини

Цінові війни та пандемія одночасно: чим особливе останнє падіння цін на нафту?


Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Салман Аль-Сауд та міністр енергетики Росії Олександр Новак під час зустрічі у Відні, 6 грудня 2019 року
Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Салман Аль-Сауд та міністр енергетики Росії Олександр Новак під час зустрічі у Відні, 6 грудня 2019 року

Світові ціни на нафту впали 9 березня після того, як між двома найбільшими світовими виробниками нафти –Росією та Саудівською Аравією –​ відбувся драматичний розкол щодо того, як реагувати на потенційні наслідки спалаху коронавірусу. Однак причиною провалу переговорів була не лише епідемія.

«Цінові війни та пандемії не є чимось новим для товарних ринків, але те, що вони відбувають одночасно – цього ми ще не бачили за свою кар'єру», – сказали для агентства Reuters аналітики глобального інвестиційного банку RBC Capital Markets.

Після завершення зустрічі 6 березня, коли Саудівська Аравія не змогла переконати Росію прийняти план зі скорочення видобутку нафти, саудівський нафтовий гігант Saudi Aramco, намагаючись чинити тиск на Росію, знизив ціни на нафту з 14-ти до 8 доларів за барель. Це стало найбільшим падінням ціни на нафту за останні 30 років.

Падіння світових цін, викликане коронавірусом, створило умови для розпаду угоди ОПЕК, однак, як вважає Рендольф Белл, директор Глобального енергетичного центру Атлантичної ради, вплив вірусу не був головним фактором.

Головна мотивація відмови від плану ОПЕК – це покарати американських виробників сланцевої нафти
Рендольф Белл

«Хоча внутрішні чинники в Росії, зокрема давнє бажання російських виробників видобувати більше нафти, сприяли цьому рішенню, але, схоже, що головна мотивація відмови від плану ОПЕК – це покарати американських виробників сланцевої нафти», – сказав Белл, додавши, що це була також відповідь на санкції США щодо газопроводу «Північний потік-2» та роботи російської нафтогазової компанії «Роснафта» у Венесуелі.

«Північний потік-2» може затриматися на кордоні з Данією – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

«Росіяни також виглядають незадоволеними через рівень інвестицій Саудівської Аравії в Росію, що, здається, було неписаною частиною угоди ОПЕК», – йдеться у коментарі Белла.

Експерти Атлантичної Ради вважають, що раніше міцні відносини між Росією та Саудівською Аравією були перепоною для зростання видобутку нафти у США.

«Зараз, коли ці стосунки розпалися на друзки, принаймні поки що, і коли ціни на нафту падають, США матимуть більше геополітичної свободи дії», – сказали експерти, додавши, що це матиме негативні наслідки для Росії, і навпаки може допомогти США досягнути своїх цілей.

Добре для споживачів, ціни на бензин знижуються!
Дональд Трамп

Проте для президента США Дональда Трампа падіння цін на нафту створило певний парадокс, уважають у виданні Financial Times. Адже зниження цін є частиною його передвиборчої кампанії, однак тривале падіння цін може створити економічні проблеми, зокрема для штатів-виробників палива Техас та Північна Дакота, йдеться у статті. Та попри це, схоже, що президент США налаштований оптимістично.

«Добре для споживачів, ціни на бензин знижуються! – написав Трамп у своєму твітері, додавши, – Саудівська Аравія і Росія сперечаються про ціну і поставки нафти. Це і фейкові новини – ось причина падіння ринку!»

У понеділок адміністрація президента США запевнила американців, що реагує на спалах епідемії та падіння фондових ринків. Трамп також заявив, що він зробить «основні кроки», щоб захистити економіку США від впливу спалаху коронавірусу.

Російський міністр енергетики Олександр Новак, у свою чергу, заявив, що не виключає проведення спільних заходів з ОПЕК щодо стабілізації ринку, додавши, що наступна зустріч членів організації запланована на травень-червень. Але у відповідь міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Салман Аль-Сауд сказав, що не бачить необхідності в проведенні такої зустрічі якщо не буде досягнуто згоди про те, яких заходів слід ужити для боротьби з впливом коронавірусу на попит і ціни на нафту.

На вільному ринку кожен виробник повинен продемонструвати свою конкурентоспроможність
Абдулазіз бен Салман Аль-Сауд

Після того як Новак заявив, що знижки на нафту, пропоновані Saudi Aramco, призвели до паніки на ринку, принц додав, що кожен виробник нафти повинен зберегти свій відсоток на ринку.

«На вільному ринку кожен виробник повинен продемонструвати свою конкурентоспроможність, зберігати та збільшувати свій відсоток ринку», – заявив саудівський міністр.

Міністерство енергетики Росії скликало зустріч із нафтовими компаніями на середу, щоб обговорити майбутню співпрацю з ОПЕК.

Обвал цін на нафту у зв'язку з провалом переговорів Росії і ОПЕК призвів до девальвації рубля. Курс російського рубля впав приблизно на 10 відсотків, але у понеділок Центральний банк Росії, незважаючи на вихідний, уже пообіцяв підтримати рубль відмовою від покупки валюти на внутрішньому ринку до квітня.

Люди дивляться на курс валют, Владивосток, 10 березня 2020 року
Люди дивляться на курс валют, Владивосток, 10 березня 2020 року

Тим часом, у понеділок Волл-стріт зазнав найбільших втрат із моменту фінансової кризи 2008 року. Тривога через рецесію набуває дедалі більших масштабів, оскільки падіння цін на нафту та постійні побоювання через коронавірус викликають паніку інвесторів. Основні європейські фондові ринки впали на понад 7%, японські індекси впали на понад 5%, а показники американських ринків знизилися на 7%.

«На ринку багато страху, і якщо ціна на нафту далі знижуватиметься, це говорить про те, що глобальна рецесія не за горами», – сказав Пітер Карділло, головний ринковий економіст Spartan Capital Securities.

Глобальні ринки вже були у важкому становищі через карантинні заходи та порушення поставок по всьому світі, оскільки уряди країн намагаються стримати спалах коронавірусу та запобігти пандемії.

«Тепер, коли вірус облаштувався в багатьох країнах, загроза пандемії стала цілком реальною», – заявив раніше на прес-конференції генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адганом Ґебреєсус.

«Це буде перша пандемія, яку можна буде контролювати», – додав Ґебреєсус. «Справа у тому, що нам не варто чекати милосердя від вірусу».

Ґебреєсус, позитивно відзначивши обмежувальні заходи Італії, додав, що зараз на чотири країни – Китай, Південну Корею, Італію та Іран – припадає 93% випадків коронавірусу в усьому світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG