Доступність посилання

ТОП новини

«Вимагаємо зборів і пояснень»: батьки учнів школи у Кураховому доводять, що діти потруїлись у їдальні


Інфекційне відділення міської лікарні, Курахове
Інфекційне відділення міської лікарні, Курахове

Ірина Дімітрова

Поки всі шукають дієві ліки від коронавірусу, маски в аптеках та інформацію про нову хворобу, у Кураховому розбираються з причинами банального отруєння, в якому підозрюють шкільну їдальню. На початку березня до інфекційного відділення міської лікарні потрапили 8 учнів других класів школи №1. Зараз усіх їх уже виписали, але батьки звернулись до поліції із заявою. А Держпродспоживслужба погрожує: якщо не виконають її приписи, піде до суду.

За словами батьків школярів, у дітей позаминулої п’ятниці ввечері та вночі підскочила температура, почалась сильна блювота. У суботу зранку батьки з дітьми звернулися до лікарні. Зараз, за інформацією завідувача інфекційним відділенням лікарні Курахового Володимира Ковтуна, всі діти виписані. Коли зробили перші дослідження, лікарі вилучили ротовірусну інфекцію. У всіх вісьмох школярів була блювота, у декого висока температура, каже Ковтун. Майже за добу їхній стан нормалізувався. Частина пацієнтів отримала крапельниці, інші обійшлися без них. Завідувач відмовився коментувати діагноз школярів. Але зазначив, що вони отримали необхідне лікування та почуваються добре. Зараз восьмеро батьків звернулись до поліції.

Районне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області спільно із спеціалістами міськрайонної філії Донецького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я провели дослідження у буфеті школи №1 та харчоблоці школи №5, де готують їжу для інших шкіл міста. Як повідомив начальник управління Держпродспоживслужби Володимир Жураковський, після отриманих результатів тимчасово призупинили деякі технологічні процеси приготування їжі. Служби відбирали проби у кухонних працівників, робили змиви зі столів, посуду, підносів, аналізували залишки готової їжі.

Курахове, школа №5
Курахове, школа №5
Директори шкіл несуть відповідальність за працівників харчоблоку
Володимир Жураковський,


«Там є зауваження по транспорту та духовці, встановленій у школі №5, в якій готували м’ясні страви. У духовці відсутній контроль температурного режиму, тобто невідомо, чи страви готували при температурі 100°С чи 150°С. А це небезпечно при приготуванні м’ясних страв. До того ж, у одного з працівників виявили золотистий стафілокок. Хоча у них є санітарні книжки з відповідними відмітками. Директори шкіл несуть відповідальність за працівників харчоблоку. Ми направили приписи директорам шкіл №1 і №5, та відділу освіти райдержадміністрації. До 16 березня всі порушення повинні бути виправлені, в іншому випадку матеріли передамо до суду», – розповів Володимир Жураковський.

Курахове, школа №1
Курахове, школа №1

Батьки кажуть, що санітарно-епідеміологічні норми у школі порушують системно, та побоюються, що за цей випадок ніхто не відповідатиме. Досі роз’яснень від учителів чи шкільного керівництва вони не отримали, каже мама школяра Марина:

  • «Синові стало погано ввечері у п’ятницю, ми звернулись у лікарню в суботу. До того вже знала з батьківського чату у вайбері про подібні випадки у нашому та у паралельному класах. Розумію, що зараз в інфекційному відділенні багато хворих з ГРВІ та грипом, але ми погодились на госпіталізацію, однак знаю таких батьків, що відмовились і лікувались вдома, хоча діти мали такі ж симптоми, як і мій син. У суботу стало погано меншому синові, який був у контакті з братом. У четвер сина виписали, почуває себе нормально. Прикро, що ніхто зі школи не телефонував і не просив вибачення за цю ситуацію, навіть після того, як результати санітарно-епідеміологічних досліджень стали відомі. Хотілось, щоб провели загальношкільні збори і пояснили, чому діти потрапили до лікарні», – розповіла мама.

Мама другокласника Наталя розповідає:

  • «Мій син у шкільній їдальні майже не їсть. У п’ятницю він повернувся зі школи і відмовився обідати. Увечері у нього почалась сильна блювота. Уранці наступного дня температура підскочила до 37,9°С. Ми звернулись до лікарні. Сина шпиталізували, взяли всі необхідні аналізи. Нам зробили укол, прописали атоксил, регідрон. До крапельниць діло не дійшло. Син сказав, що у п’ятницю в школі давали макарони, буряк, котлету, чай. Він їв лише макарони», – розповіла жінка.

У доньки Юлії, учениці 2 класу, вночі відкрилась сильна блювота, а зранку температура підскочила до 39°С.

Учням запропонували госпіталізацію, вони відмовились. Після огляду у лікарні виписали ліки, аналізів не брали.

  • «Ще до результатів обстеження школи я здогадувалась, що це харчове отруєння. Батьки, які приходять до школи, бачили бруд у їдальні та кімнатах гігієни», – поділилась мама.

Такі випадки бували й раніше, розповіла Катерина, мама п’ятикласника. За її словами, кілька років тому трапився подібний випадок масового отруєння дітей, але ситуація була не настільки складна, й батьки не звертались до лікарні.

За словами слідчої Мар'їнського відділення поліції Галини Мізіної, заяви від батьків постраждалих школярів внесені до ЄРДР, проводиться досудове розслідування, очікують додаткової відповіді від лабораторного центру. Також слідча підтвердила інформацію стосовно того, що у працівників кухні виявлено стафілокок.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG