Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус у Чехії. Що змінилося після запровадження надзвичайного стану?


Одна медична бригада робить близько 20 виїздів на день, аби протестувати потенційних хворих на коронавірус у Празі
Одна медична бригада робить близько 20 виїздів на день, аби протестувати потенційних хворих на коронавірус у Празі

Перший випадок коронавірусної інфекції на території Чехії був зафіксований медиками два тижні тому. З того часу в країні вже понад 100 інфікованих та понад дві тисячі із підозрою проходять тести. Якщо на початку уряд країни намагався зупинити стрімке розповсюдження інфекції величезними штрафами за недотримання карантину, то нині на всій території Чехії ввели надзвичайний стан, який значно обмежив зібрання та пересування людей. Лікарні тим часом звітують про готовність прийняти нових інфікованих коронавірусом. А у великих супермаркетах Праги вже можна спостерігати за пустими продуктовими полицями.

Надзвичайний стан

12 березня уряд Чехії оголосив на всій території країни надзвичайний стан, який триватиме щонайменше 30 днів.

Сьогодні ж уряд заборонив в'їзд на територію Чехії усім іноземцям за винятком тих, хто має право на довготривале перебування в країні. Так само заборонено виїжджати з країни усім громадянам Чехії та тим, іноземцям, хто має довгостроковий дозвіл. Заборона вступає в силу у ніч із 15 на 16 березня.

Поліція отримала повноваження здійснювати перевірки осіб щодо дотримання карантину. Тим людям, які повернулися із ризикованих країн і не дотримуються встановленого лікарем карантину, загрожує штраф до 3 мільйонів чеських крон (нині це 3 мільйони 300 тисяч гривень – ред).

Надзвичайний стан забороняє проведення акцій за участі більш ніж 30 осіб. Відтак закриваються театри, кінотеатри, бібліотеки, басейни, концертні зали, стадіони, виставки, ярмарки як державні, так і приватні. Заборонений також вхід до ресторанів, кафе у великих торговельних центрах від 8-ї вечора до 6-ї ранку.

«Ми знаємо, що нам потрібно діяти швидко. Ми першими в Європі заборонили рейси, першими зробили карантин для наших людей, розпочали прикордонний контроль, заборонили заходи, в яких брали участь понад 100 людей. І ось ми вводимо надзвичайний стан, тому що ситуація погіршується, і нам потрібно із цим впоратися», – заявив очільник чеського уряду Андрей Бабіш.

Чи є паніка?

Чи є підстави говорити про паніку? І так, і ні. Якщо говорити про Прагу – громадський транспорт ходить справно і регулярно дезинфікується. У центрі міста, а слід пам’ятати, що Прага популярне туристичне місто, людей поменшало. Однак це не можна порівняти із пустими вулицями того ж Мілану чи Риму. Деякі люди ходять у масках, однак це не масове явище. На станціях метро та в аеропорті імені Вацлава Гавела – інформаційні таблички із короткими інструкціями, як потрібно себе поводити якщо вам стало зле, або ви помітили когось із симптомами коронавірусу.

Після введення надзвичайного стану в деяких продуктових супермаркетах Праги скуповують продукти
Після введення надзвичайного стану в деяких продуктових супермаркетах Праги скуповують продукти

У день оголошення надзвичайного стану у великих продуктових супермаркетах можна було спостерігати пусті полиці зі «стратегічними» продуктами – крупи, вода і туалетний папір. Водночас у невеликих крамницях, які розташовані чи не у кожному кварталі Праги – все це у достатній кількості. Схожа картина була два тижні тому, коли оголосили про перший підтверджений випадок коронавірусу в Чехії.

Дехто приходить до супермаркетів у захисних костюмах
Дехто приходить до супермаркетів у захисних костюмах

Що з коронавірусом?

Станом на 15:00 13 березня у Чехії було зафіксовано 120 випадків підтвердження коронавірусу, 51 із них у Празі. Ще 2 353 людини проходять тест на можливу наявність інфекції.

Празька лікарня «На Буловці» нині приймає як хворих на коронавірус, так і тих, у кого є симптоми інфекції
Празька лікарня «На Буловці» нині приймає як хворих на коронавірус, так і тих, у кого є симптоми інфекції

У Празі хворих на коронавірус прийняло одне з найбільших інфекційних відділень, що розташоване в лікарні «На Буловці». Сюди ж приходять люди, які повернулися із ризикованих країн та відчувають у себе симптоми вірусу. На вході до відділення буклет із покроковою інструкцією.

«На цьому буклеті вся інформація про те, куди повинні йти пацієнти та як вони повинні себе поводити. Перше – звернутися до лікаря. Якщо вже прийшли сюди – повинні негайно попросити маску, аби не заразити інших», – розповів Радіо Свобода Філіп Ржепа, голова відділу комунікацій лікарні «На Буловці»

Мені не страшно захворіти, бо я гадаю – це звичайна хвороба, яка закінчиться щойно пройде сезон грипу

Далі по коридору – реєстратура. Через віконце, за яким сидить чергова зміна лікарів, проходить кілька десятків людей на день. Хтось повернувся з Італії чи Китаю, хтось контактував із хворими. Із захисту у медиків – маска на обличчі.

«Мені не страшно захворіти, бо я гадаю – це звичайна хвороба, яка закінчиться щойно пройде сезон грипу», – зазначила медпрацівниця, яка проводить первинний огляд людей.

До інфекційного відділення празької лікарні проходить по кілька десятків людей на день
До інфекційного відділення празької лікарні проходить по кілька десятків людей на день

Якщо медичний працівник побачив у людини очевидні симптоми вірусу, то її ізолюють від інших в окрему частину відділення, де проводять додаткові обстеження. На цьому ж поверсі перебувають і ті пацієнти, у кого вже підтвердився коронавірус. Вхід сюди суворо заборонений усім, окрім медиків, які безпосередньо контактують із хворими. По периметру таблички із написом «Небезпечна інфекція». Приміщення постійно дезінфікується, а лікарі, які стежать за хворими, дотримується суворих правил.

«Поки ні в одного з наших лікарів, ані у когось із персоналу, немає коронавірусу. Ймовірність дуже низька при дотриманні запобіжних заходів, зокрема водонепроникний костюм, рукавиці та окуляри», – повідомив Філіп Ржепа.

Частина інфекційного відділення, де перебувають хворі на коронавірус
Частина інфекційного відділення, де перебувають хворі на коронавірус
З часом можуть з’явитися і експрес-тести, які можна буде купити в аптеці
Сватоплук Жачек

Такі ж заходи у лікарів, які виїжджають на виклики до людей, у яких є підозра на коронавірус.

Сватоплук Жачек, член спеціальної бригади, яка щодня здійснює близько 20 виїздів лише у Празі, розповів: «Ми виїжджаємо у випадку, якщо епідеміолог або сімейний лікар вирішив зробити тест на коронавірус у пацієнта вдома. Робимо проби та веземо їх до нашої лабораторії. Тестів у нас достатньо, але я гадаю, з часом можуть з’явитися і експрес-тести, які можна буде купити в аптеці. Однак в домашніх умовах вони можуть показувати хибні результати».

Бригади лікарів, які беруть матеріали для тестів на коронавірус у пацієнтів вдома, зобов'язані вдягати захисні костюми
Бригади лікарів, які беруть матеріали для тестів на коронавірус у пацієнтів вдома, зобов'язані вдягати захисні костюми

Проби привозять у клінічну лабораторію цієї ж лікарні. Розташована будівля прямо навпроти інфекційного відділення. Тут мікробіологи проводять тести на наявність вірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19. Процес триває приблизно 24 години.

«Ми робимо дослідження у спеціальних боксах. Нині тестів у нас достатньо. У цих приміщеннях кілька ступенів безпеки, тож можна не хвилюватися, що вірус якось вирветься звідси. Тим більше, що коронавірус менш небезпечний, ніж та ж Ебола», – сказала Радіо Свобода Гана Сенолтова, головна лаборантка відділення клінічної мікробіології лікарні «На Буловці»

Лабораторія, де проводять тести на коронавірус у Празі
Лабораторія, де проводять тести на коронавірус у Празі

Єдине, з дефіцитом чого стикаються, зокрема, празькі аптеки – це маски. Незважаючи на численні коментарі лікарів з приводу того, що вони від коронавірусу захистити не можуть, купити її у Празі зараз практично неможливо. Мало не в кожній другій аптеці людей зустрічає табличка – «масок немає». Навіть у лікарні, де лежать хворі на коронавірус, їх не встигають замовляти.

«Звичайно, ми замовили ще, але, на жаль, маски для пацієнтів поки не продаємо. Так само, як і дезінфікуючі гелі. Щодня ми отримуємо близько 30 штук, але вони розлітаються всього за кілька хвилин», – розповідає Філліп Ржепа.

Проблему із масками пообіцяли вирішити у Міністерстві охорони здоров’я Чехії. Міністр Адам Войтех на черговому брифінгу МОЗу заявив, що 13 березня по всій країні буде розподілено 60 000 респіраторів. Ще 290 тисяч мають надійти наступного тижня.

Також Міністерство охорони здоров’я запустило спеціальний сайт, на якому публікує всю актуальну інформацію щодо коронавірусу та надзвичайного стану. За словами Адама Войтеха, зроблено це було для того, щоб люди мали цілодобовий доступ до актуальної та правдивої інформації і не вірили фейкам, зокрема в соціальних мережах.

На сьогодні у світі зафіксували понад 135 тисяч випадків COVID-19 у більш як 100 країнах. Кількість летальних випадків захворювання становить 4 992. Водночас понад 70 тисяч людей одужали.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG