Доступність посилання

ТОП новини

Спорт за тиждень: Бех, «Шахтар» та «Дніпро»


Ілюстраційне фото. Баскетбольний клуб «Дніпро» на момент припинення Суперліги посідав перше місце у турнірній таблиці, маючи перевагу у 5 очок
Ілюстраційне фото. Баскетбольний клуб «Дніпро» на момент припинення Суперліги посідав перше місце у турнірній таблиці, маючи перевагу у 5 очок

Попри карантин – перемагають. Минулого тижня майже в усіх країнах Європи були тимчасово зупинені національні першості, скасовані світові турніри в різних видах спорту. А в тих, які все ж таки відбулися, українці вибороли нагороди. Радіо Свобода традиційно підготувало спортивний дайджест про перемоги та поразки тижня, який минув.

«Золота» крапка у біатлоні

Українська біатлоністка Катерина Бех здобула золоту нагороду на спринтерській дистанції чемпіонату Європи серед юніорів, що завершився в австрійському Гохфільцені. Припустившись одного промаху на вогневому рубежі, українка фінішувала з результатом 24 хвилини 50,2 секунди. «Срібло» виборола французька спортсменка Лаура Буко, яка жодного разу не помилилася при стрільбі. Попри чисті вогневі рубежі третьою стала російська спортсменка Анастасія Шевченко.

У 2019 році Катерина Бех вигравала два «золота» на континентальній першості серед юніорів – у спринті та гонці переслідування.

«Київ-Баскет» попрощався з Кубком Європи ФІБА

Віцечемпіон України не зміг пробитися до півфіналу Кубку Європи ФІБА. На чвертьфінальному етапі «Київ-Баскет» поступився турецькій «Каршияці» – спочатку вдома з рахунком 71:89, а вже потім на виїзді – 67:88. У півфіналі турки зіграють проти німецької команда «Байройт». Також за вихід до фіналу змагатимуться данський «Баккен Беарс» та турецький «Бахчешехір». Півфінали мали відбутися 25 березня та 1 квітня. Проте через коронавірус зустрічі перенесені на невизначений час.

Вперед до ліцензій

Українські боксери розпочали боротьбу за путівки на Олімпійські ігри у Токіо в цьому році. Наразі у Лондоні триває Європейський ліцензійний турнір. Дострокову перемогу здобув Микола Буценко у матчі вагової категорії до 57 кг проти представника Данії Фредеріка Єнсена. Ярослав Харциз, який виступає у ваговій категорії до 63 кг, виграв зустріч проти італійця Паоло Ді Ленарії одноголосним рішенням суддів – 5:0.

У ваговій категорії 91 кг Сергій Горсков на характері переміг бронзового призера ІІ Європейських ігор Тоні Філіпі – 3:2. Також до наступного етапу пробилися Степан Грекул, який виступає у ваговій категорії до 81 кг, та суперваговик Цотне Рогава. Переможно виступили і жінки: Юлія Циплакова (до 57 кг) не залишила шансів словенській боксерці Віді Рудольф, одноголосним рішенням перемогла Анна Лисенко (до 69 кг) свою суперницю – угорку Езтер Олах, без проблем вийшла у наступний етап Тетяна Коб, яка була сильнішою за представницю Азербайджану Анахнім Агаєву у вазі до 51 кг.

Проте є і перші втрати у «синьо-жовтій» збірній – Марина Мальована (вагова категорія 60 кг) поступилася спортсменці з Туреччини – Есри Їлдіз.

«Шахтар» виграє в Лізі Європи

У першому матчі 1/8 Ліги Європи донецький «Шахтар» виявився сильнішим за німецький «Вольфсбург». Матч завершився з рахунком 1:2. На 17 хвилині рахунок відкрив нападник «гірників» Жуніор Мораєс. «Вольфсбургу» вдалося відігратися на початку другого тайму, коли забив Джон Брукс. А вже на 73 хвилині Маркос Антоніо здобув для українського клуба перемогу. Команди грали при порожніх трибунах через загрозу коронавірусу, також матч-відповідь, який мав відбутися 19 березня в Харкові, наразі перенесено на невизначений термін.

Рекорд від українки

Марина Мороз здобула перемогу на турнірі Абсолютного бійцівського чемпіонату (UFC Fight Night 170), що відбувся в Бразилії. Суперницею українки стала непереможна бразилійка Майра Буена Сілва. За підсумками трьох раундів судді одноголосно віддали перемогу Марині Мороз (29-28, 29-28, 29-28). Тож для бразильської спортсменки це перший програш, а для українки – 10 перемога.

Цікаво, що у цьому бої Мороз встановила новий рекорд UFC за кількістю ударів в трираундовому поєдинку в найлегшій вазі – 139.

Визначилися чемпіони України з баскетболу

Федерація баскетболу України через оголошений карантин достроково припинила національні першості серед чоловіків та жінок. Тож визначали призерів за результатами, які команди продемонстрували на момент припинення Суперліг. Чемпіоном чоловічої Суперліги став клуб «Дніпро», який має в своєму активі двадцять перемог та сорок п’ять очок. По сорок очок у «Київ-Баскета» та «Прометея», проте кияни мають сімнадцять перемог, тож вибороли «срібло». «Прометей» посів третє місце.


Найкращим бомбардиром Суперліги став гравець «Миколаєва» Квентін Петерсон, який набрав 531 очко.

Серед жінок на першому місці «Київ-Баскет», на другому – «Динамо-НПУ», на третьому – «Рівне-ОШВСМ».

Півфіналісти Кубку України з футболу

Відбулися чвертьфінальні матчі Кубка України з футболу. Київське «Динамо» у додатковий час вирвало перемогу в «Олександрії» з Кіровоградської області. Єдиний гол у матчі забив Віктор Циганков. З 55 хвилини команда грала в меншості, коли вилучили Мохаммеда Кадірі.

Завдяки пенальті визначився найсильніший у парі «Мінай» із Закарпаття – «Інгулець» із Кіровоградщини. 6:5 на користь закарпатської команди.

«Маріуполь» на виїзді не залишив шансів «Альянсу» із Сумщини з рахунком 2:4.

А полтавська «Ворскла» з мінімальною перевагою над «Десною» пробилася до півфіналу. Рахунок матчу – 0:1. Єдиний гол з пенальті забив Денис Васін на 65хвилині.

Планується, що півфінальні матчі відбудуться 15 квітня:«Маріуполь» – «Ворскла» (Полтава) та «Минай» (Закарпатська область) – «Динамо» (Київ). Фінал пройде в Тернополі 13 травня.

«Мотор» вилетів з SEHA-Ліги

Запорізький «Мотор» знову поступився білоруському БГК імені Мєшкова (Брест). В рамках гандбольної SEHA-Ліги відбувся другий чвертьфінал, де білоруси знову тріумфували 28:33. Перша зустріч також завершилася поразкою запорізької команди - 30:28.. Тож за результатами двох зустрічей у наступний етап йдуть білоруси, де зустрінуться з переможцем пари «Веспрем» (Угорщина) – «Войводіно» (Сербія). Проте ці матчі перенесені.

Герої спортивного року

Національний олімпійський комітет назвав найкращих спортсменів за результатами 2019 року ними стали Жан Беленюк – чемпіон світу, Європи та Європейських ігор з греко-римської боротьби та Дар’я Білодід – чемпіонка світу, Європи та Європейських ігор з дзюдо. Тренери Дар’ї – її батьки Світлана Кузнєцова та Геннадій Білодід були нагороджені, як найкращі наставники. «Сенсацією року» визнали чемпіона світу з біатлону Дмитра Підручного. Найкращою збірної стала чоловіча збірна України з фехтування на шпагах, в ігрових видах – молодіжна збірна України з футболу, яка у 2019 році виграла чемпіонат світу серед однолітків. Ярославу Магучіх – срібну призерку світової першості вважають «Олімпійською надією», а серед юних спортсменів найкращим визнали наймолодшого чемпіона Європи зі стрибків у воду Олексія Середу. У неолімпійських видах відзначили пауерліфтера Олексія Бичкова, а серед паралімпійців – плавчиню Марину Піддубну.

Українці найсильніші в спортивній ходьбі

В Івано-Франківську відбувся чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) зі спортивної ходьби.Тут змагалися представники шести країн: Болгарія, Румунія, Сербія, Туреччина, Греція і Україна. Переможцем зі спортивної ходьби на 20 км Едуард Забуженко, який подолав дистанцію за 1 годину 20.46 секунди. Срібним призером став Іван Лосєв, а бронзову нагороду виборов Абдулселам Імук.

Серед жінок найсильнішою стала Марія Сахарук, а далі представниці Греції – Антігоні Нтрісмпіоті та Панагіота Цінопоулоу

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG