Доступність посилання

ТОП новини

Продавці-порушники, пивний «ліміт» та саморобні маски. Як Дніпро вчиться жити в умовах посиленого карантину


Дніпро, 19 березня 2020 року
Дніпро, 19 березня 2020 року

Дніпро – Два підтверджені випадки коронавірусу в місті (із 26 загалом в Україні), 60 людей на обсервації, 600 мільйонів бюджетних коштів, екстрено виділених на закупівлю апаратів штучного дихання та захисних засобів. Дніпро вчиться жити в умовах посиленого карантину. В аптеках відсутні маски – люди викручуються, як можуть. Супермаркети запроваджують обмеження на купівлю продуктів в одні руки, біля мінімаркетів черги – пускають по одному. Ринки й магазини промтоварів мали зачинитись, а транспорт перевозити не більше від десятка людей – але цей припис 19 березня виконували не всі. Між тим креативним людям загроза епідемії не заважає творити. А декого навіть надихає: з-під пензля одного з дніпровських художників цими днями вийшло полотно «Коронавірус».

Радіо Свобода озброїлось антисептиком та фотоапаратом і прогулялось карантинним Дніпром.

Дніпро, 19 березня 2020 року
Дніпро, 19 березня 2020 року

Напівпорожні трамваї й тролейбуси, зачинені двері крамниць, не запруджене людьми середмістя в години «пік». Дещо схожу картину в місті можна було спостерігати хіба 2012-го, коли на центральному проспекті сталось кілька вибухів, які пізніше кваліфікували як теракт. Однак загальний настрій містян наразі інакший – страху й зневіри не відчувається. Щоправда, цими днями багатьом довелось згадати вже забуті «совкові» явища – черги та дефіцит.

Нацгвардійці – на вокзалі, метро зачинене, в міському транспорті – більш ніж 10 пасажирів

Два дні тому, у середу, рівно опівдні, згідно з урядовою ухвалою, припинили роботу залізничний й автобусний вокзали Дніпра. Відповідні оголошення є на обох станціях.

Будівлю залізничного вокзалу зачинили в оригінальний спосіб – шматком дроту.

Дніпро. Залізничний вокзал
Дніпро. Залізничний вокзал

Добові каси працюють, туди є окремий вхід, але до приміщення пускають не більш як по 10 осіб. Контролює порядок і кількість відвідувачів трійка нацгвардійців у масках.

Нацгвардійці в масках
Нацгвардійці в масках

На автовокзалі пройти до кас можна вільно. Однак здати раніше куплені квитки не можна – до кінця карантину, каже чергова адміністраторка. Дніпрянин Олександр мав квиток на рейс до Нікополя. Обурений, що гроші поки не повернуть.

«Хотів здати квиток, він був на 20-те число. Сказали – ні, до 3 квітня. Хоча мали б гроші повертати. Але все – як у нас», – каже чоловік.

Дніпро, автовокзал
Дніпро, автовокзал

Дмитро не зміг поїхати з Дніпра до Кривого Рогу, де працює. Просить в адміністрації автовокзалу довідку для роботодавця про те, що після полудня 18 березня маршрутки не було. Йому відмовляють.

«Прийшов 18-го – всі рейси вже відправились. Тепер у мене на роботі вимагають довідку, але вокзал не може дати. Вони взагалі ніяких довідок не дають», – розповів Дмитро.

Дніпровське метро зачинилось у другій половині дня 17 березня. Доступу туди ані пасажирам, ані журналістам зараз немає.

Міський же електротранспорт і маршрутки працюють у штатному режимі, от тільки салони навіть у час пік напівпорожні. А втім, якщо є охочі їхати, водії беруть і більш ніж по 10 пасажирів. Кажуть: виходити в рейс собі на збиток не хочуть.

Маршрутка в Дніпрі
Маршрутка в Дніпрі

«Уряд ухвалив постанову, Верховна Рада ухвалила закон, але внести зміни ні до КПК, ні до Кримінального кодексу, ні до Кодексу про адмінпорушення, до закону «Про поліцію» щодо відповідальності за це вони не спромоглися», – сказав Радіо Свобода голова профспілки автомобілістів і автоперевізників Дніпра Михайло Тонконогий.

Михайло Тонконогий коментує ситуацію з транспортом
Михайло Тонконогий коментує ситуацію з транспортом

А втім, в поліції повідомили, що відповідна законодавча норма є й порушників уже почали штрафувати.

На продукти – «ліміти», продавці промтоварів порушують припис

Порушують у Дніпрі й урядовий припис про закриття торговельних точок, які продають не найбільш нагальні товари.

Курчатівський ринок поблизу автовокзалу спеціалізується на будматеріалах та сантехніці. 19 березня була відчинена чи не кожна друга ятка.

Одягнув маску, руки помив, намагаюсь триматись на відстані від покупців
Василь


«Сьогодні (19 березня – ред.) працюю, завтра – не знаю. Треба ж чимось займатись, заробляти. Одягнув маску, руки помив, намагаюсь триматись на відстані від покупців», – пояснює підприємець Василь, який торгує електротоварами.

Я – в масці, але не знаю, що це за маска. Мабуть, не багаторазова. Оскільки такого карантину ще не було, то я не знаю, як довго її можна носити
Олексій


«Покупці є. Звичайно, це ж сантехніка. Тому те треба, тому – інше. Я – в масці, але не знаю, що це за маска. Мабуть, не багаторазова. Оскільки такого карантину ще не було, то я не знаю, як довго її можна носити», – додає підприємець, що торгує сантехнікою, Олексій.

Не зачинилась і точка продажу замків.

«Завтра (20 березня – ред.) ми вже не працюємо. Залишимо на дверях наші контакти, аби люди зв’язувались і замовляли по телефону», – кажуть хлопці-продавці.

Підприємці центрального ринку «Озерка» також згорнулись не всі. Євген, що торгує чоловічими куртками, розвісив свій товар, але покупців немає.

«Зараз складемо товар – і додому. За три тижні, звичайно, будуть великі збитки. Все, що ми купили, за це ми ще гроші не віддали. Товар сезонний, весняні куртки. Тепер вони будуть лежати до осені. А нам треба буде літнє закуповувати. Три тижні – наче дріб’язок, але оскільки ми – дрібні підприємці, то для нас це не дріб’язок: треба в ці тижні й родину прогодувати, і за місце заплатити, і гроші за товар повернути», – каже Євген.

Дніпро, ринок «Озерка»
Дніпро, ринок «Озерка»

Натомість у великих продуктових магазинах від покупців немає відбою. Деякі навіть запровадили певні обмеження на продаж харчів в одні руки. Є «ліміт» і на пиво.

На дверях мережі супермаркетів
На дверях мережі супермаркетів

Дрібніші продуктові крамнички намагаються захиститись від скупчення людей у свій спосіб. Хтось запускає до приміщення по одному покупцю – під дверима черги. Хтось виносить товар ближче до входу чи аж до дверей. Продавці в цей час – в глибині залу і в масках.

Крамничка з випічкою
Крамничка з випічкою

Більшість кафе й ресторанів зачинені. Співробітниці одного з привокзальних кафе все ж прийшли на роботу, щоб дати раду харчам.

«Зараз приїде господар, забере всі продукти до себе, в холодильники. І ми підемо», – запевняють жінки.

Як ніколи, багато роботи у служб доставки їжі. Молоді співробітники на велосипедах вишикувались у чергу до магазину фаст-фуду – поспішають виконати замовлення.

«Замовлень стало більше, працюємо інтенсивніше, але асортимент не змінився – звичайний фаст-фуд», – розповів студент Олександр, який у період вимушених канікул підпрацьовує в службі доставки.

Служба доставки фаст-фуду
Служба доставки фаст-фуду

В аптеках масок нема, але люди знаходять

Захисні маски в аптеках Дніпра – в дефіциті. Радіо Свобода поцікавилось цим товаром у десяти аптеках різних мереж – у жодній не продали. В деяких відповідали, що не мають навіть для власних співробітників. Убезпечуються тим, що просять відвідувачів тримати метрову дистанцію від провізора.

В аптеці
В аптеці

Водночас ті, кому не вдалось закупити маски, виходять із ситуації, як можуть. Хтось шиє власноруч, а хтось намагається дати «друге дихання» одноразовій.

Валентина працює на ринку. Бавовняна хустка, дві гумки, якими скріпляють банкноти, – й імпровізована маска готова.

«Захотіла – і зробила. Сама вигадала цю «модель», – сміється жінка.

Дніпрянин Роман придбав маску заздалегідь. У нього вона одна й одноразового використання. Але, каже, знає кілька лайфхаків, як зробити з неї багаторазову.

Можна маску спробувати продезінфікувати спиртом, відпарити праскою, щоб іще раз використати
Роман

«У мене маска та, яку рекомендують для захисту. Але вона одноразова. Можна потім її спробувати продезінфікувати спиртом, відпарити праскою, щоб іще раз використати. Не знаю, чи захистить. Насправді ж маска – для захисту не мене, а вас, оточуючих, якщо раптом я є носієм вірусу», – зазначив Роман.

Та навіть ті, кому пощастило зробити хоч невеликий масковий запас, не знають, як їх правильно використовувати й утилізувати.

«Я не знаю, що це за маска. Мабуть, не багаторазова. Оскільки такого карантину ще не було, то я не уявляю, як довго її можна носити», – сказав дніпрянин Олексій.

«Пишіть листи». У мерії Дніпра відкрили скриньку «скарг і побажань»

Мерія Дніпра убезпечила своїх співробітників від масового відвідувача, перевівши на дистанційний режим роботи – телефоном та електронною поштою. У холі будівлі відкрили спеціальну скриньку, куди можна вкидати письмові звернення.

Скринька для звернень в мерії Дніпра
Скринька для звернень в мерії Дніпра

Тетяна прийшла написати заяву на матеріальну допомогу.

«Раніше я це робила в 110-му кабінеті. Тепер треба робити тут, в холі. Є форми, які треба заповнити. Є чисті аркуші, є візитівки з контактами. Непогано організовано. Але якби ще одного співробітника посадили – щоб консультував. Але, мабуть, це небезпечно», – зауважує Тетяна.

Міський голова Дніпра Борис Філатов анонсував соціальну ініціативу з безконтактного доправлення продуктових наборів 12 тисячам хворих та самотніх літніх людей. Запевнив, що проєкт неполітичний, і закликав приєднуватись волонтерів та підприємців.

«Звертаюся і до представників великого бізнесу: ми готові отримувати будь-яку допомогу», – сказав Борис Філатов.

Дніпро без опери: вистави перенесені, артисти – на обсервації

Заклади культури Дніпра попереносили свої заходи, заплановані на березень-квітень, переважно на травень. Про це сповіщають оголошення на дверях театрів, музеїв, бібліотек. Дехто відбувся офіційним сповіщенням, що стосується одразу всіх імпрез, за підписом адміністрації, дехто ж – як-то оперний театр – розмістив й індивідуальні плакати-вибачення від артистів. На дверях театру – «привіт» від Олександра Пономарьова.

На дверях оперного театру
На дверях оперного театру

Цими днями Дніпропетровський театр опери та балету був у топі новин про коронавірус. Майже пів сотні артистів й працівників сцени не доїхали на гастролі в Швейцарію й були змушені повернутись додому, де на них чекала двотижнева обсервація. За попередніми даними, тільки в трьох співробітників помітили симптоми ГРВІ, тепер вони чекають на результати аналізів.

Біля оперного театру
Біля оперного театру

«Коронавірус» очима художника

Утім, загроза коронавірусу не заважає дніпрянам жити й творити. А декого навіть спонукає взяти до рук пензля: дніпровський художник Валерій Сосна створив картину «Коронавірус». Картина, написана олійними фарбами, каже, народилась за день.

«Я уявляв, що це коловорот, вир, який затягує. Той вірус, який зображують, схожий на м'ячик з голочками, на дитячу іграшку, а я ж хотів зобразити щось більш масштабне – саме явище пандемії», – сказав митець.

Свою роботу він поки презентував у соцмережах, але згодом планує показати на персональній виставці, розповів Радіо Свобода автор.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG