Доступність посилання

ТОП новини

Українці, які залишились у Польщі, будуть на вагу золота для польської економіки – роботодавці


Автовокзал «Варшава Західна» в час епідемії коронавірусу
Автовокзал «Варшава Західна» в час епідемії коронавірусу

Варшава – Без українських працівників економіка Польщі, яка через епідемію коронавірусу зазнає серйозних збитків, може ще більше сповільнитися. Польські аналітики твердять, що невдовзі роботодавці змагатимуться за робочі руки з України. Згідно з їхніми даними, наразі переважна більшість українських заробітчан, які працюють на польських підприємствах, вирішила не повертатися додому. Ті ж, які хочуть перечекати складні часи удома, в Україну повернуться 20 березня чотирма спецпотягами «Укрзалізниці».

Варшавський автовокзал «Варшава Західна» спорожнів. Нині у цьому головному транспортному вузлі української трудової міграції в Польщі можна зустріти не більше від трьох десятків громадян України. Здебільшого це люди середнього віку. Через карантин поляки на цьому донедавна багатолюдному вокзалі майже не з’являються.

Українські заробітчани кажуть, що пік повернень на батьківщину минув кілька днів тому. Ті, які сьогодні сидять із валізками на польських вокзалах, переважно мандрують на нові місця роботи. Епідемія коронавірусу захитала польським ринком праці, та попит на робочі руки з України є.

Заробітчани бояться безгрошів’я більше, ніж коронавірусу

50-літні Мар’яна з Херсона та Ірина з Дніпра чекають на автобус до Кракова. Їдуть працювати на макаронну фабрику, яка шукає працівників через збільшений попит на макаронні вироби. Розмовляючи з Радіо Свобода, вони кажуть, що донедавна працювали на заводі, де виготовляють обігрівачі для помешкань. Звільнилися, бо через брак запчастин, які не надходять із Китаю, роботодавець скоротив кількість робочих днів. Після цього Ірина встигла недовго попрацювати доглядальницею у будинку для літніх. Робота їй подобалася, та у зв’язку з епідемію керівництво закладу «подякувало» українці.

Порожній автовокзал «Варшава-Захід». Донедавна там були десятки українських автобусів
Порожній автовокзал «Варшава-Захід». Донедавна там були десятки українських автобусів

«Вони боялися, що я можу принести літнім підопічним хворобу, тому мене звільнили. Взагалі я зауважила, що деякі поляки почали насторожено ставитися до працівників з України, лякаються нас, хоч, звісно, не всі. У мене склалося враження, що мешканці Кракова більше панікують, ніж варшав’яни», – пояснює жінка.

За словами заробітчанок, паніці піддалася й частина громадян України, які працюють у Польщі. Ірина пояснює: «Коли наші люди почули, що в Україну треба повернутися до 17 березня, бо потім їх не пустять додому, то деякі злякалися, кинули роботу й тікали в бік кордону. Я сердита на політиків, які так збаламутили людей. Тут є робота для українців, і більшість з нас залишилася у Польщі».

Жінки кажуть, що завод, на якому вони зібралися працювати, організував медогляд безпосередньо на варшавському вокзалі.

«Сюди приїхали лікарі, повністю нас обстежили, брали вимази з горла. Коронавірусу у нас нема, тому ми спокійні. На вокзалі в різних місцях є дезинфікуючі розчини, миємо руки і не хвилюємося», – розповідає Мар’яна.

До розмови приєднується 40-річний чоловік. Запитує, чи в нас нема для нього роботи. Роман із Івано-Франківська опинився без житла і роботи. Сидить тепер на вокзалі й чекає на телефонний дзвінок від знайомих, які, можливо, допоможуть десь влаштуватися. Будівництво, на якому він працював, припинилося. Додому повертатися не хоче, адже в нього четверо дітей, яких потрібно утримувати.

Він твердить, що не боїться коронавірусу. «А чого мені боятися. Я в Сибіру при 40-градусних морозах працював, мене важко чимось злякати. А от без грошей до дітей їхати не можу», – каже Роман.

Почувши про скрутну ситуацію земляка, енергійна Мар’яна береться йому допомогти, кудись телефонує й запевняє чоловіка, що той без роботи точно не залишиться.

Українським працівникам автоматично продовжать візи – Банись

Не можна допустити до того, щоб здорові люди, які можуть і хочуть працювати, залишалися без роботи через закінчення терміну віз
Моніка Банись

У тому, що Польща, попри кризову ситуацію, зацікавлена в українських працівниках, переконують польські аналітики та урядовці. В середу уряд Матеуша Моравецького оголосив пакет заходів, спрямованих на порятунок економіки країни – так званий Антикризовий щит. Серед іншого, в урядовому списку – автоматичне продовження віз та дозволів на роботу іноземцям, які перебувають на території Польщі. Моніка Банись, речник рекрутингової компанії Personnel Servis, каже, що уряд прислухався до закликів польських роботодавців, які забили на сполох через можливу втрату робочої сили. За її словами, передусім ідеться про громадян України. Банись пояснює: «Ми спільно з асоціацією польських роботодавців Pracodawcy RP звернулися до уряду. Попросили на час карантину продовжити дозволи на працевлаштування тим працівникам з України, які перебувають на території Польщі. Не можна допустити до того, щоб здорові люди, які можуть і хочуть працювати, залишалися без роботи через закінчення терміну віз».

Моніка Банись, речник рекрутингової компанії
Моніка Банись, речник рекрутингової компанії

Речник рекрутингової компанії зазначає, що внаслідок закриття кордонів найближчим часом не відбудеться заміни одних українських працівників іншими. Раніше ті, в кого закінчувалися візи, поверталися дому, а на зміну їм приїжджали нові, тож польські підприємства працювали безперебійно. Банись розмірковує: «Тепер ці нові не приїжджають, їх затримують на кордоні. За такої ситуації для того, щоб кадрова вирва не збільшувалася, потрібно затримати тих, які вже є в Польщі, й не допустити до того, щоб вони тут залишилися без дозволу на роботу». Аналітик сподівається, що протягом найближчого часу на польському ринку праці відбудуться зміни, які допоможуть українським заробітчанам знайти нову роботу, якщо вони її втратили.

«Скажімо, працівники паралізованого карантином готельного і ресторанного бізнесу можуть знайти роботу у промисловості. За мить працівники з України будуть у нас на вагу золота», – підсумовує Моніка Банись.

Деякі підприємства вже проводять заходи, щоб не втратити працівників – Кулаґа

Понад 90 відсотків українців, які у нас працюють, залишаються у Польщі
Павел Кулаґа

Поки що з понад мільйонної армії українських заробітчан у Польщі в Україну повернулася незначна частина. Таке припущення для Радіо Свобода робить Павел Кулаґа, експерт з Польсько-української господарчої палати, голова правління агентства праці Foreign Personnel Service. Він зазначає: «На мою думку, понад 90 відсотків українців, які у нас працюють, залишаються у Польщі. З даних українських дипломатичних установ, які фігурують у польських ЗМІ, на виїзд із Польщі, організований дипломатами, зареєструвалося лише кілька тисяч громадян України. Це відносно мала кількість порівняно із щонайменше мільйоном українців, які, за різними оцінками, працюють у Польщі. Взагалі можна припустити, що не більше ніж кілька відсотків українських заробітчан залишили Польщу, я думаю, не більше від 5 відсотків».

Павел Кулаґа, експерт з Польсько-української господарчої палати
Павел Кулаґа, експерт з Польсько-української господарчої палати

Павел Кулаґа схвально оцінює рішення польського уряду про автоматичне продовження віз і дозволів на роботу іноземним працівникам. Він звертає увагу на те, що відтепер громадяни України, які перебувають у Польщі, відповідні заявки можуть надсилати поштою. Кулаґа наголошує, що, попри сповільнення в деяких секторах польської економіки, попит на працівників з України не зменшиться. Експерт ділиться спостереженнями: «На багатьох підприємствах Польщі вже тепер активізувались заходи щодо захисту від нестачі персоналу, тому невдовзі між підприємствами, які все ще працюватимуть, розпочнеться справжня боротьба за тих працівників, які залишились у Польщі».

Водночас аналітик визнає, що попереду у польської економіки нелегкі часи. За його словами, не всі підприємства виживуть в кризовій ситуації, до якої ніхто не готувався. Він розмірковує: «Мабуть, в цілому кількість підприємств впаде. Ринок не повернеться до дотеперішньої ситуації. Відбудуться зміни як з боку попиту, так і пропозиції. Я маю на увазі працевлаштування українців у Польщі. Мабуть, їх буде менше, а водночас буде менше роботодавців. Багато підприємств обмежить виробництво чи припинить його, або ж узагалі збанкрутує. Побачимо, чи деякі галузі підведуться, адже частина з них більш вразлива до ситуації, якої ніхто не передбачав».

Громадян України евакуюють 20 березня спецпотягами

За даними посольства України в Польщі, на евакуацію додому зголосилися 3,5 тисячі українських громадян. 20 березня їх вивезуть на батьківщину чотирма спецпотягами «Укрзалізниці», які курсуватимуть за маршрутом Перемишль-Львів-Київ. До Перемишля громадяни України мусять добиратися самі, проте дипломати в разі необхідності можуть порадити, як доїхати до цього прикордонного міста.

За офіційними даними, станом на 19 березня у Польщі зареєстровано 325 випадків захворювань на коронавірус, 5 заражених померли. 22 тисячі поляків, які могли мати контакт із зараженими, охоплені 14-денним карантином. За даними польського Міністерства охорони здоров’я, 99,5 відсотків цих громадян дотримуються правил карантину.

Починаючи з 14 березня, у Польщі діє особливий стан «загрози епідемії», який мав би тривати до 25 березня. По всій країні припинилися стаціонарні заняття в дошкільних, шкільних та вищих навчальних закладах, не діють заклади культури, ресторани і бари. Понад два мільйони поляків працює у «домашніх офісах». Кордони країни закриті для іноземців, а міжнародні пасажирські авіа- та залізничні сполучення припинено. Натомість міжміський наземний транспорт, а також єдине у Польщі варшавське метро діє в звичному режимі.

19 березня польський міністр охорони здоров’я Лукаш Шумовський заявив, що якщо кількість заражених коронавірусом зростатиме, то стан «загрози епідемії» можуть продовжити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG