Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков: «Путіна не стосується указ про самоізоляцію літніх людей. Перед зустріччю з ним люди здають аналізи»


Жінка у московському метро. 19 березня 2020 року
Жінка у московському метро. 19 березня 2020 року

Мер російської столиці Сергій Собянін оголосив, що з 26 березня до 14 квітня жителі Москви, старші за 65 років, і люди з хронічними захворюваннями зобов'язані дотримуватися домашнього режиму. Відповідний указ від 23 березня опублікований на його сайті. Указ був виданий у зв'язку з різким зростанням числа випадків коронавірусу в Москві і, за словами Собяніна, повинен захистити людей похилого віку як найвразливішу для вірусу категорію.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив 23 березня, що на Володимира Путіна не поширюється згаданий указ мера Москви.

Путіну зараз 67 років, але, за словами Пєскова, самоізолюватись за наказом Собяніна він не буде. Тим більше, що указ робить виняток «для керівників і співробітників, чиє перебування на роботі життєво важливо для функціонування підприємств, організацій, установ та органів державної влади».

«Робота є робота, тим більше робота президента. Вона здійснюється поза тими критеріями, які вказані в обмежувальних і рекомендаційних документах, заявив він. – Президент поки працює, але ви бачите, що масових заходів, природно, ніхто не проводить і про них не замислюється – зараз було б нерозумно це робити».

Володимир Путін (справа) на зустрічі з жителями міста Іваново, березень 2020 року
Володимир Путін (справа) на зустрічі з жителями міста Іваново, березень 2020 року
Найчастіше Путін де живе, там і працює, і навпаки
Дмитро Пєсков


Пєсков окремо зауважив, що президент Росії «живе в державній резиденції, а не в своїй квартирі у Москві».

«У нього є помешкання в Москві, але він там не живе. Він живе в державній резиденції. Відповідно, найчастіше він де живе, там і працює, і навпаки», – зазначив прес-секретар російського президента.

Там, де публічні заходи, ми звертаємося з проханням до медиків, щоб учасники цих заходів могли здати тести
Дмитро Пєсков


Путін, за словами Пєскова, також поки не буде носити маску: замість цього учасників зустрічей із президентом будуть зобов'язувати здавати тести.

«Що стосується носіння маски, то там, де публічні заходи, ми звертаємося з проханням до медиків, щоб учасники цих заходів могли здати тести, як було перед відрядженням Путіна до Криму», – повідомив Пєсков .

Мер Москви Сергій Собянін у своєму указі рекомендував літнім і хронічно хворим людям не відвідувати жодні громадські місця, а до крамниці чи аптеки виходити тільки в разі потреби. «Якщо є можливість, найкраще – поїхати на дачу, тим більше погода в найближчі дні обіцяє бути теплою», – радить мер Москви.

«В разі необхідності доставки продуктів, ліків і вирішення інших побутових проблем люди похилого віку та хронічно хворі москвичі можуть телефонувати за номером (який наводиться у зверненні Собяніна – ред.). На допомогу їм прийдуть соціальні працівники та волонтери. За цим же телефоном можна замовити доставку додому безкоштовних і пільгових ліків і медичних виробів», – заявив мер Москви.

Відео телеканалу телеканалу «Настоящее время»

Для компенсації додаткових витрат, які можуть виникнути у зв'язку з режимом самоізоляції, москвичам, старшим від 65 років і хронічно хворим людям мер обіцяв разову матеріальну допомогу в розмірі 4000 рублів (1410 гривень у перерахунку – ред.). Собянін уточнив, що половина цієї суми буде виплачена авансом, ще 2000 рублів – після закінчення домашнього режиму за умови його відповідального дотримання.

Ми закрили школи не для того, щоб вони з ранку до вечора каталися по місту
Сергій Собянін

Мер російської столиці також оголосив, що на час закриття шкіл у громадському транспорті скасовується пільговий проїзд для школярів від п'ятого класу і старших. «Чому це важливо? Ми закрили школи для того, щоб мінімізувати контакти учнів, а не для того, щоб вони з ранку до вечора каталися по місту», – написав мер Москви.

Крім цього, учні, у яких є право на безкоштовне харчування, зможуть отримати продуктові набори в школах.

Прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін закликав глав регіонів узяти приклад із мера Москви Сергія Собяніна, який ухвалив рішення про ізолювання літніх людей. «Ми сподіваємося, що в регіонах країни це також зроблять багато губернаторів», – сказав Мішустін на нараді з віце-прем'єрами.

За останню добу в Москві підтвердили 71 новий випадок зараження коронавірусом, загальне число інфікованих у Росії сягло 438, померла 1 людина, вилікувалися 17.

Матеріал підготовлений за кількома публікаціями телеканалу «Настоящее время»

XS
SM
MD
LG