Доступність посилання

ТОП новини

Що варто пам'ятати про COVID-19: питання та відповіді


Методи захисту в одному з магазинів Києва під час пандемії коронавірусу (ілюстративне фото)
Методи захисту в одному з магазинів Києва під час пандемії коронавірусу (ілюстративне фото)

У боротьбі з вірусом COVID-19 чисельні організації охорони здоров'я намагаються забезпечити людей потрібною інформацією щодо хвороби. Цього разу Європейський центр попередження та контролю захворювань, незалежний орган ЄС, відповів на актуальні питання щодо коронавірусу.

1. Які симптоми зараження COVID-19?

Найпоширенішим клінічним симптом підтверджених випадків є підвищена температура (88%), яка супроводжується сухим кашлем (68%), втомою (38%), мокротинням (33%), ускладненням дихання (19%), болем у горлі (14%), головним болем (14%) та болем у м'язах (15%). Менш поширеними симптомами є діарея (4%) та нудота (5%).

Згідно з поточними оцінками, у середньому інкубаційний період COVID-19 триває від 5 до 6 днів з діапазоном від одного до 14 днів. Останні дослідження методом моделювання підтвердили, що доцільно вважати, що інкубаційний період триває щонайменше 14 днів.

2. Чи деякі люди є схильніші до хвороби, ніж інші?

Вважається, що загалом люди похилого віку та ті, хто мають проблеми зі здоров'ям, наприклад, гіпертонію, діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні респіраторні хвороби чи рак, схильні до розвитку ускладнених симптомів.

3. Чи схильні діти до ризику захворіти?

У дітей хвороба проявляється відносно рідко та слабко. Велике дослідження з Китаю свідчить про те, що трохи більше 2% випадків – це особи молодші 18 років. З них менше, ніж у 3% розвивалася тяжка або критична форма захворювання.

4. Що я маю робити, якщо я близько контактував з кимось, хто мав COVID-19?

Повідомити місцеві державні органи охорони здоров'я, які нададуть рекомендації щодо подальших кроків. Якщо у вас з'явилися будь-які симптоми, ви негайно повинні зателефонувати своєму лікарю для консультації, зазначивши, що ви контактували з людиною, хворою на COVID-19.

5. Чи існує вакцина проти вірусу? Скільки часу потрібно для створення вакцини?

Наразі не існує вакцини проти коронавірусів людини, зокрема проти вірусу, який викликає COVID-19. Саме тому важливо запобігти захворюванню та стримувати подальше поширення вірусу.

Створення вакцини займає час. Низка фармацевтичних компаній працюють над ймовірними варіантами вакцини. Однак, знадобляться місяці чи навіть роки до того, як вакцину зможуть широко використовувати, оскільки потрібно провести чисельні тестування, щоб визначити її безпечність та ефективність використання.

6. Чи я захищений від COVID-19, якщо цього року мені зробили щеплення від грипу?

Грип та вірус, що викликає COVID-19 – це два різні віруси, тому щеплення від сезонного грипу не захистить від COVID-19.

7. Який ризик зараження COVID-19 через контакт з домашніми улюбленцями та іншими тваринами?

Деякі види коронавірусів можуть інфікувати тварин і можуть передаватися до інших тварин та людей. Немає доказів, що домашні тварини, як собаки та коти, становлять ризик зараження для людей. Як запобіжний захід, завжди розумно дотримуватися основних правил гігієни при контакті з тваринами.

8. Як довго триватиме цей спалах?

На жаль, неможливо передбачити, як довго триватиме спалах та як розвиватиметься епідемія. Ми маємо справу з новим вірусом, а отже залишається багато невизначеності. Наприклад, невідомо чи зараження зменшиться природним чином з приходом літа у північній півкулі, як це буває у випадку із сезонним грипом.

9. Як я можу уникнути зараження?

Вірус проникає у тіло через очі, ніс або рот, тому важливо не торкатися обличчя немитими руками. Руки потрібно мити з милом та водою принаймні 20 секунд, або ж обробляти їх розчинами, гелями чи серветками на основі спирту за будь-яких умов.

Також рекомендується триматися на відстані один і більше метрів від людей з COVID-19, які проявляють симптоми, аби зменшити ризик зараження через респіраторні краплини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG