Доступність посилання

ТОП новини

«Припиніть вбивати людей»: чому молоді не варто нехтувати карантином


«Ніхто не хоче, щоб молоді люди помирали. То чому нас влаштовує, що помирають старі люди?», – запитують в статті The New York Times.
«Ніхто не хоче, щоб молоді люди помирали. То чому нас влаштовує, що помирають старі люди?», – запитують в статті The New York Times.

Врятувати світ, здається, ще ніколи не було так просто: все що потрібно – просто сидіти вдома. Але для багатьох, й особливо молоді, це завдання виявилося досить непростим. Від Києва до Флориди все ще можна знайти чималу кількість молодих людей, які нехтують правилами поведінки під час карантину, мовляв, «ми молоді, нам нічого не буде». Експерти пояснюють, що не так з цією логікою.

Вигул кози та іграшкових цуценят або здача собак в оренду – чого тільки не придумають люди для того, щоб обійти правила карантину в Іспанії та насолодитися забороненою нині в країні прогулянкою на вулиці.

«Якщо я захворію на «корону», то й захворію», – говорить у широко поширеному інтернетом інтерв’ю американський юнак, який попри коронавірус зібрався разом з іншими студентами на одному з пляжів Флориди, щоб відсвяткувати початок канікул.

«Я не допущу, щоб це зупинило мене від вечірок», – каже студент.

Для чималої кількості людей у різних країнах світу сидіти вдома – завдання не з легких. Вони продовжують так чи інакше нехтувати правилами карантину – будь то закрита вечірка, шашлики на природі, посиденьки з сусідами чи просто відмова носити маску.

Особливо серед цієї групи виділяють молодь, яка продовжує проводити час разом попри епідемію коронавірусу, яка станом на ранок 23 березня інфікувала понад 341 365 осіб, і забрала життя щонайменше 14 717 людей.

«Ви не герої. Ви – недоумки» – французький міністр

«Дехто вважає, що вони – маленькі герої, коли порушують правила, – сказав міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер, – Що ж, ні. Ви недоумки, й особлива загроза для самих себе», – цитує міністра агенція Associated Press.

Часто можна почути широко поширений аргумент про те, що смертність серед молоді надзвичайно низька (статистика, мовляв, краще знає), або, що молодь легше переносить хворобу, що це загроза – виключно для літніх осіб (або взагалі вселенська теорія змови фармацевтів, які хочуть нажитися).

Ось що не так з цими аргументами.

1. Молоді та здорові теж хворіють

«Одна з речей, яка мене надзвичайно лякає… це почуття невразливості серед міленіалів», – говорить старший радник гендиректора ВООЗ доктор Брюс Айлвард в коментарі виданню Time.

Статистика дійсно вказує на те, що шанси потрапити до лікарні або померти від коронавірусу у молодому віці значно нижчі, ніж у людей похилого віку. Менш ніж 1% пацієнтів у віці до 50 років померли в Китаї, пише The New York Times.

Але це не означає, що цих шансів немає.

10% людей в Італії у відділенні інтенсивної терапії – це люди віком від 20 до 40 років


Айлвард попереджає: «10% людей в Італії у відділенні інтенсивної терапії – це люди віком від 20 до 40 років. Це – молоді і здорові люди, які не мають супутніх захворювань чи інших хвороб».

«Ми не розуміємо, чому у деяких молодих здорових людей хвороба прогресує до важкого стану і навіть смерті, а у деяких ні, – каже чиновник ВООЗ, – Ніколи, ніколи не варто недооцінювати нову хворобу, про яку багато чого невідомо».

У мене є повідомлення для молодих людей: ви не є невразливими


«У мене є повідомлення для молодих людей: ви не є невразливими, цей вірус може на кілька тижнів покласти вас у лікарню або навіть вбити. Навіть якщо ви не хворієте, вибір, який ви робите, коли кудись ідете, може бути різницею між життям і смертю для когось іншого», – сказав голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус під час новинної конференції у Женеві.

Коронавірус може протікати без жодних сиптомів, і таким чином непомітно поширюватися з великою швидкістю. Іншими словами, здорова молода людина може заразитися і не відчути цього. Або відчути вже після того, як інфікувала десятки інших людей. І далеко не факт, що інші молоді люди, з якими вона вступає у контакт, так само не мають хронічних захворювань.

Всі люди – частина більшої спільноти. Карантин – це не лише власна безпека, але й безпека інших людей, наголошують експерти.

2. Смертніть – неправильне мірило

«Молоді і не боїтеся пандемії коронавірусу? Молодці. А тепер припиніть вбивати людей» – з таким заголовком виходить стаття у виданні Newsweek, автором якої є лікарка. Смертність – це неправильне міркило. Вірус може зіпсувати ваше життя набагато більшою кількістю способів, ніж просто вас вбити, пише медик.

Іншими словами, можна не померти, а наслідки ускладнень відчувати все життя.

3. Дані можуть змінюватися

Варто також розуміти, що дані щодо інфікованих поступово змінюються. У США 705 з перших 2500 випадків інфікування припадали на вік від 20 до 44 років, йдеться в статті видання Bloomberg з заголовком «Так, молоді люди серйозно хворіють на COVID-19».

«Нові дані з Європи та США говорять про те, що дорослі молоді люди не настільки невразливі до нового коронавірусу, який розповсюджується по всьому світу, як вважалося спочатку», – мовиться у статті.

В умовах нехтування правилами карантину кількість інфікованих молодих людей може зростати, тоді статистика змінюватиметься, і заражених вірусом буде більше.

4. Смерть літніх людей не має заспокоювати

Багато кого з оглядачів збентежив широко поширений аргумент про те, що від вірусу вмирають лише літні люди. Його досить часто можна почути «у якості заспокоєння».

Ніхто не хоче, щоб молоді люди помирали. То чому нас влаштовує, що помирають старі люди


Але чи нормально те, що когось заспокоює смерть літніх людей?

«Ніхто не хоче, щоб молоді люди помирали. То чому нас влаштовує, що помирають старі люди?», – зауважують в статті газети The New York Times.

Якщо молоді люди не будуть обережно ставитися до правил карантину і продовжуватимуть нехтувати правилами безпеки через думку, що все одно хворіють і вмирають лише літні люди, вони продовжуватимуть ставати ймовірною причиною інфікування цих людей і навіть смерті.

5. Молодь як причина спалаху в Італії

Деякі оглядачі припускають, що молоді люди можуть бути ймовірною причиною стрімкого поширення коронавірусу в Італії – нині епіцентру коронавірусу у Європі.

«Молоді люди можуть взагалі не мати жодних симптомів, і це особливо небезпечно для літніх людей, оскільки вони можуть передавати вірус літнім людям, навіть не усвідомлюючи цього», – йдеться у статті Wired, присвяченій пошуку відповіді на питання про причини найвищої наразі смертності від вірусу в Італії.

«В Італії – друге найстарше населення у світі, а молоді італійці частіше спілкуються зі своїми бабусями та дідусями, ніж інші», – йдеться у статті.

Станом на ранок 23 березня, згідно з даними Інституту Гопкінса, на Італію припадало 59 138 інфікованих та 5 476 загиблих. Після Китаю це найбільш уражена країна світу, а за кількістю смертей Італія випередила Китай.

«Ви несете відповідальність, суспільну відповідальність, захищаючи вразливих осіб. І, що особливо цікаво, робите ви це, не дозволяючи інфікувати передусім самих себе», – цитує CNN американського експерта з інфекційних захворювань Ентоні Фаучі.

Тож карантин – важлива частина боротьби з нинішньою пандемією коронавірусу у світі. Нехтування правилами соціальної дистанції призведе до нових складнощів у спробах зупинити вірус та врятувати життя тисяч людей похилого віку.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG