Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року


Рада проголосувала за ринок землі

Верховна Рада підтримала закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. За документ проголосували 259 народних депутатів. Перед фінальним голосуванням парламент підтримав низку поправок. Зокрема, тепер ринок землі має запрацювати 1 липня 2021 року замість 1 жовтня 2020-го.

А купувати землю зможуть громадяни України, територіальні громади, держава та юридичні особи, «створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади».

Іноземці зможуть придбати українську землю винятково лише після того, якщо за такий продаж буде проголосовано на референдумі. Більше про те, що передбачає закон, читайте за лінком.

Як Верховна Рада нових міністрів у МОЗ і Мінфін призначала

27 – саме стільки днів провели у міністерських кріслах очільник МОЗ Ілля Ємець та голова Мінфіну Ігор Уманський. Не давши добути їм і місяць на посадах, Верховна Рада звільнила обох. За проголосували 271 та 249 депутатів відповідно.

Міністра Ємця до відставки довели, зокрема, скандальні заяви про те, що «зараз помруть всі пенсіонери» і, що фінанси у сфері охорони здоров'я «треба виділяти на живих людей, а не на трупи». Натомість міністр фінансів втратив посаду, зокрема, через проблеми з перерозподілом бюджету в кризових умовах.

А от їхніх наступників – Максима Степанова та Сергія Марченка – парламентарям вдалось призначити не одразу, лише з другої спроби і в присутності президента Зеленського. Чим відомі нові міністри і ким раніше працювали?

А тут подивіться фото, як народні обранці захищали себе від коронавірусу.

Святослав Юраш («Слуга народу»)
Святослав Юраш («Слуга народу»)

Далі коротко про важливе:

  • Верховна Рада проголосувала за так званий «антиколомойський закон» у першому читанні. Він має унеможливити повернення «Приватбанку» бізнесмену Ігорю Коломойському.
  • Сергія Сивоха звільнили з посади радника секретаря Ради національної безпеки і оборони України на громадських засадах.
  • Прокурор офісу ГПУ Олександр Божко просить генпрокурора Ірину Венедіктову оголосити підозру адвокату Портнову, який йому погрожує.
  • Через записи розмов Дениса Єрмака Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «зловживання впливом».
  • А Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо народного депутата від «Слуги народу» Гео Лероса, який раніше оприлюднив так звані «плівки Єрмака».

Статистика COVID-19 в Україні

В Україні станом на вечір 30 березня підтверджено 548 випадків захворювання на COVID-19. Про це повідомив Центр громадського здоров’я. 13 хворих померли, 8 людей одужали.

Як розповсюджується коронавірусна інфекція – дивіться в інтерактивній карті, яка оновлюється щогодини.

Повернення українців із Катару призвело до скандалу

У ніч на 30 березня в аеропорту Бориспіль приземлилися два евакуаційні літаки із Дохи, що у Катарі. Рейси здійснювала українська авіакомпанія SkyUp Airlines, а більшість пасажирів – українці, які поверталися додому із Балі. Попри те, що літаки в аеропорту були вже о 2-й ночі, покинути їх відразу, як сподівалася більшість пасажирів, не вийшло. І причиною цьому стала затверджена напередодні ввечері постанова Кабінету міністрів про обов'язкову обсервацію тих, хто повертається з-за кордону. Чому українці, які повернулися з-за кордону, відмовлялися від обсервації в той час, як в Україні щодня збільшується число хворих? Та як коментують ситуацію урядовці? Читайте у матеріалі.

Як передається коронавірус і що вважається близьким контактом із інфікованим?

Як саме новий коронавірус передається від однієї людини до іншої, що можна вважати тісним контактом з інфікованим та коли заражену людину можна вважати здоровою? Відповіді на ці запитання містить довідка від італійського Міністерства охорони здоров’я.

Досі не дезінфікуєте свій телефон? А варто було б, і ось як це зробити

Необхідність уникати фізичних контактів, які можуть поширити коронавірус – це хороша причина, чому у ці дні краще скористатися телефоном, щоб з кимось зв'язатися. А завдяки самоізоляції та закликам залишатися вдома, телефони стають особливо корисними. Однак варто не забувати, що їх потрібно тримати в чистоті, і ось декілька порад, як це зробити.

Дотримуйтеся правил карантину і не хворійте!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG