Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус а-ля Лукашенко: «психоз, який долають 100 грамів і сауна»


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Керівництво Білорусі обрало у ставленні до пандемії коронавірусу свій шлях. Це, в першу чергу, применшування небезпеки, і, в другу, суворе обмеження інформації про поширення хвороби в країні.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко пообіцяв відкритість у повідомленнях про спалах коронавірусної інфекції в його країні, повідомивши про вже четвертого померлого від неї.

Міністерство охорони здоров’я, зі свого боку, після кількаденного мовчання про кількість хворих повідомило про загалом 304 випадки хвороби і додало, що померли четверо літніх пацієнтів, у яких були «численні хронічні захворювання, обтяжені коронавірусною інфекцією».

І нині, 2 квітня, сказавши про вже четвертого померлого, Лукашенко додав, що дані про наявність коронавірусу в цьому випадку ще перевіряють.

Влада «нічого не приховує»?

Підхід Білорусі до спалаху дехто критикує за непрозорість, особливо в повідомленнях про числа випадків. Але Лукашенко наполягав, що його влада не приховує нічого.

За його словами, він підготує «всю інформацію, всю статистику» щодо епідемії до засідання уряду, що призначене на 7 квітня.

А лише попереднього дня, 1 квітня, посадовці повідомили, що смерть відомого актора 30 березня, про яку повідомляли як про першу смерть від коронавірусної інфекції, вже не пов’язується з коронавірусом.

Віктор Дашкевич, архівне фото
Віктор Дашкевич, архівне фото

75-річний актор Вітебського театру Віктор Дашкевич іще за життя мав позитивний результат тесту на коронавірус. Але у виданій його родичам свідоцтві про смерть як її причина записана «пневмонія».

Лукашенко, говорячи нині про чотирьох померлих від коронавірусного захворювання, не уточнив, чи зарахував Дашкевича до їхнього числа.

Майже ніяких обмежень

Білорусь, на відміну від сусідніх країн, не закривала своїх кордонів і не запроваджувала ніяких обмежень на пересування людей усередині країни. Чи не єдиний протиепідемічний захід – зобов’язання для прибулих до Білорусі з країн, де реєструються випадки коронавірусної інфекції, йти на 14-денну самоізоляцію, запроваджене лише 26 березня.

Метро в Мінську в час пандемії, 2 квітня 2020 року
Метро в Мінську в час пандемії, 2 квітня 2020 року

У Білорусі далі працюють крамниці, не припиняли заняття у школах і вишах. Міністерство освіти країни проігнорувало петицію з проханням зупинити навчання в вишах, яку підписали понад 17 тисяч осіб, і схожий заклик опозиції щодо навчання в школах, у якому продовження шкільних занять названо «злочином».

Ба й спортивні масові заходи там теж не скасовували. Футбольний чемпіонат Білорусі – єдиний у Європі, який не зробив перерви через коронавірус, незважаючи на численні заклики. У відповідь на рішення Білоруської федерації футболу не зупиняти чемпіонат, бо «немає критичної ситуації», вболівальники вже кількох білоруських клубів заявили, що надалі будуть бойкотувати матчі.

На трибунах під час футбольного матчу, Жодіно, 27 березня 2020 року
На трибунах під час футбольного матчу, Жодіно, 27 березня 2020 року

А військові далі тренуються до параду 9 травня, що його Лукашенко цього року переніс на вечір – щоб уранці, як він планує, бути присутнім на параді в Москві.

Чи не єдине на цей час – те, що 2 квітня скасували урочистий початок байкерського сезону, який багато попередніх років відкривав старший син президента Лукашенка Віктор.

«Їсти жирне, пити 100 грамів і працювати в полі на тракторі», а ще свята вода

Олександр Лукашенко відомий своїм критичним – принаймні, на публіці – ставленням до коронавірусної інфекції. Нині він виступив із черговим – і, так само, як і попередні, неправдивим – твердженням про те, як нібито можна уникнути інфікування. Цього разу він, із посиланням на неуточненого «дуже розумного росіянина», твердив, ніби для протидії вірусові, мовляв, потрібна «жирна їжа». Насправді ВООЗ радить у час нинішньої пандемії утримуватися від жирної їжі і споживати лише обмежену кількість тваринних і рослинних жирів, віддаючи перевагу ненасиченим жирам.

Минулого місяця Лукашенко, зібравши нараду фахівців із приводу епідеміологічної ситуації в Білорусі, взявся розказувати їм, буцімто проти коронавірусу ефективна горілка (за його словами, треба мити нею руки і приймати «внутрішньо сто грамів»; це від коронавірусу ніяк не допомагає) і сауна, бо, мовляв, коронавірус «не любить високих температур» (дійсно «не любить», але навіть найгарячіша сауна не підніме до таких рівнів температуру всередині людського тіла, де вже може бути вірус). Він також заявив зібраним фахівцям, що він цей коронавірус називає «психозом» і «ніколи не відмовиться» від такого визначення.

Попередніми днями він рекламував іще один «спосіб не захворіти»: працювати в полі. «Приємно дивитися по телевізору: люди на тракторі працюють, ніхто не говорить про віруси – там трактор вилікує всіх, поле всіх лікує!» – запевняв Лукашенко.

Олександр Лукашенко, відомий любитель хокею, особисто бере участь у матчі аматорських команд, Мінськ, 2 квітня 2020 року
Олександр Лукашенко, відомий любитель хокею, особисто бере участь у матчі аматорських команд, Мінськ, 2 квітня 2020 року

На іншій зустрічі він публічно виступав проти наказної ізоляції людей під час пандемії, яку останнім часом самостійно обирає дедалі більше білорусів, і заявляв, що «ми вбиваємо людей у квартирах», а треба «на вулицю виходити, дихати свіжим повітрям».

А ще він радив спецслужбам розбиратися з засобами інформації, які, на думку Лукашенка, «розводять паніку» через коронавірус.

Іще один зі «способів боротьби з коронавірусом» знає Російська православна церква. 22 березня глава її Білоруського екзархату митрополит Мінський і Заславський Павло облетів із іконами і мощами святих столицю Мінськ на вертольоті, кроплячи місто згори свяченою водою.

«Антикоронавірусний рейс» митрополита Павла
«Антикоронавірусний рейс» митрополита Павла

2 квітня схожу процедуру повторили вже з усією Білоруссю, облетівши більшу частину її території на орендованому бізнес-літаку.

Сумніваєшся в діях влади? Будемо розбиратися

А тим часом у країні 25 квітня затримали керівника і головного редактора новинного сайту за звинуваченням в отриманні хабаря. І так уже сталося, що якраз за два дні до того цей журналіст, антикорупційний розслідувач Сергій Сацук, опублікував на своєму сайті ej.by редакційну статтю з критикою підходу Лукашенка до коронавірусної епідемії і сумнівами щодо офіційних чисел хворих.

Сергій Сацук
Сергій Сацук

Організація захисту журналістів «Репортери без кордонів» назвала справу проти Сацука «попередженням засобам інформації, які ставлять під сумнів політику білоруської влади в галузі охорони здоров’я».

Також із закликом звільнити Сацука і зняти з нього кримінальні обвинувачення виступила делегація Європейського парламенту у зв’язках із Білоруссю.

Звинувачення, висунене проти Сацука, може призвести до вироку в 10 років позбавлення волі.

Сумніви в офіційних цифрах висловлюють і лікарі. Кілька з них – зокрема, з Мінська і з одного з більш уражених міст Вітебська – сказали Білоруській службі Радіо Свобода на умовах анонімності, що багато людей нині перебуває в лікарнях, у тому числі терміново перепрофільованих для лікування «легеневих хвороб», із офіційним діагнозом «пневмонія», «грип» тощо, і якщо вони помирають, у причинах смерті «коронавірус» не пишуть.

Вітебськ, інфекційна лікарня – передачі пацієнтам крізь ворота, 31 березня 2020 року
Вітебськ, інфекційна лікарня – передачі пацієнтам крізь ворота, 31 березня 2020 року

Серед причин такої ситуації, кажуть лікарі, – не тільки бажання влади замовчати справжній стан, щоб дотриматися державної політики «не нагнітати ситуацію», а й просто брак тестів для виявлення інфекції. А причина анонімності лікарів – не тільки страх, а й пряма заборона білоруським лікарям давати коментарі журналістам без узгодженням із МОЗ.

А вітебську лікарку Наталю Ларіонову, яка під своїм іменем написала в соцмережі «ВКонтактє», що через коронавірус ситуація в місті «починає виходити з-під контролю», бо багато лікарів самі злягли з діагнозом «запалення легенів», а цифри, які Білорусь подає в ВООЗ, «абсолютно міфічні», викликали на розмову до прокуратури.

1 квітня представник ВООЗ у Білорусі Батир Бердикличев заявив, що Міністерство охорони здоров’я країни має поліпшити інформування громадян про ситуацію з коронавірусом у країні. «Населення повинно мати повну інформацію про ризики і про те, як розвивається ситуація і які заходи вживаються. Брак інформації може спровокувати страх», – наголосив він.

У серпні цього року в Білорусі мають відбутися чергові президентські вибори, на яких, як очікують, 65-річний Лукашенко отримає шостий президентський термін. Але нинішні дії його влади під час коронавірусної пандемії можуть знизити його рейтинг.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG