Доступність посилання

ТОП новини

25 років без ремонту. Спалах коронавірусу «допоміг» з ремонтом у лікарні


У Стебницькій лікарні, 3 квітня 2020 року
У Стебницькій лікарні, 3 квітня 2020 року

4 квітня у Центрі легеневих хвороб у Львові помер 69-річний чоловік, який мав численні супутні захворювання. Це перша смерть, підтверджена, від COVID-19. Людей із підозрою на коронавірус із усієї Львівщини шпиталізують у Львівську обласну інфекційну лікарню, де зараз 66 пацієнтів. Загалом в області 27 людей із підтвердженим коронавірусом. Наразі, при такій кількості хворих, медичний персонал забезпечений захисними костюмами і достатньо апаратів ШВЛ, переконують медики. Але при високому рівні епідемії хворих лікуватимуть у місцевих лікарнях, де забезпечення значно гірше, аніж в обласних. Які умови і яка ситуація у Стебницькій міській лікарні?

Спалах коронавірусу «допоміг» з ремонтом у лікарні у Львові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Заміна вікон, дверей, фарбування стін, встановлення душових кабін, яких тут ніколи не було. Такого ремонту в інфекційному відділенні на 35 ліжкомісць у Стебницькій міській лікарні Дрогобицької міськради не пригадують останні 25 років поспіль. Ліжка в інфекційному відділенні отримали, свого часу, завдяки гуманітарній допомозі з Німеччини. Є багато меблів ще з радянського часу, відколи у 70-роках збудували відділення.

Більш комфортні зробили умови
Наталія Стецик


«Ми проводимо «косметичний ремонт» у двоповерховому приміщенні. Перебілювали стіни, які зможемо потім продезінфікувати і прокварцувати. Більш комфортні зробили умови для перебування людей, бо коронавірус до 3 тижнів протікає і доведеться тут довше перебувати людям у лікарні. Навіть поставили пральні машинки, бо потрібно прати одяг», – каже Наталія Стецик,виконувач обов’язки головного лікаря Стебницької міської лікарні.

На першому поверсі в інфекційному відділенні було 13 кисневих точок, які не працювали. Їх прочистили і можна використовувати при потребі. Ще обладнали 10 нових таких кисневих доступів і на 2 поверсі відділення.

Чекаємо на поставку кисневих кранів
Наталія Стецик


«Чекаємо на поставку кисневих кранів, тому що у нас це дефіцит в Україні, а ще потрібні нам кисневі зволожувачі. Маємо два своїх апарати ШВЛ і один новий переносний отримали. Тобто, якщо буде потреба у транспортуванні пацієнтів, то маємо реанімамобіль із кисневими балонами. Захисні костюми маємо 92, плюс нам довезли 100, які можна дезінфікувати і обробляти, маємо до 300 одноразових захисних костюмів, шапочки, маски, захисні щитки, 16 тисяч пар медичних рукавичок і медикаменти на 10-14 днів, але маємо договір із аптекою, що вони доставлять медикаменти», – розповіла Наталія Стецик.

Лікарню у Стебнику готують до прийому пацієнтів
Лікарню у Стебнику готують до прийому пацієнтів

У Стебницькому міському шпиталі ­– жодного пацієнта. Оскільки лікарню обрано, як резервну для хворих із коронавірусом, то людей виписали або ж додому, або перевели в найближчі шпиталі у Дрогобичі, Бориславі. Реанімаційне відділення, куди колись змушено привозили на лікування алкоголіків, теж підготували для пацієнтів на COVID-19.

Якщо кількість хворих на коронавірус перевищуватиме півсотню, то вони лежатимуть у терапевтичному корпусі лікарні, який розрахований на 110 ліжкомісць. Загалом, кажуть медики, вони зможуть у Стебнику госпіталізувати близько 210 людей. Попри звільнення кількох медичних працівників, переконують у лікарні, медики дадуть собі раду. Бо на сьогодні у шпиталі працює 267 осіб медичного персоналу.

«Є заяви на звільнення, особливо від працівників старшого віку, які мають хронічні захворювання, а це молодший медичний персонал і санітарки. Всі працівники були відкликані з відпусток, курсів», – говорить головний лікар.

Замінили вікна і двері у шпиталі
Замінили вікна і двері у шпиталі

Ремонт – терміновий

Терміновий ремонт в інфекційному відділенні Стебницької лікарні проводять за резервні кошти місцевих бюджетів. Усі шість шпиталів у Львівській області, які визначені, як опорні, готують для прийому пацієнтів стараннями і можливостями місцевих органів влади. Звісно, що до належного високого рівня довести ці установи досить складно у короткі терміни, коли довший час не виділялись відповідні кошти і на медицину не вельми звертали увагу.

Ремонт проводимо за кошти місцевого бюджету
Володимир Чуба


«Ремонт проводимо за кошти місцевого бюджету, багато речей допомагають спонсори, люди допомогли. Це кошти резервного бюджету міст Борислава, Стебника, Дрогобича, Меденицької ОТГ. Бо сюди й привозитимуть пацієнтів. Добудували приміщення для зберігання кисневих балонів. Колись можна було їх лише 3 розмістити, а тепер – 23. І зробили це своїми силами», – каже Володимир Чуба, керівник управління охорони здоров’я Дрогобицької міськради.

Добудували приміщення для зберігання кисневих балонів
Добудували приміщення для зберігання кисневих балонів

Медики розповіли Радіо Свобода, що у січні-лютому у них було багато пацієнтів із діагнозом пневмонія. Однак, чи був це коронавірус, чи ні – невідомо. Бо ніякого тестування тоді нікому не проводили.

За час епідемії 12 осіб із Дрогобицького району були скеровані в інфекційну лікарню у Львові з підозрою на коронавірус. Наразі ні в кого не підтверджений COVID-19. У Львівському обласному лабораторному центрі є вірусологічна лабораторія і лабораторія особливо небезпечних інфекцій, які проводять у добу близько сотні тест-досліджень на ПЛР, за інформацією департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації. До 26 березня аналізи пацієнтів відправляли на дослідження у Київ і доводилось чекати від 5 до 7 днів на результати, а тепер їх роблять протягом дня. Планують відкрити ще дві лабораторії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG