Доступність посилання

ТОП новини

Зростання цін на продукти, відсутність масок, черги біля «Ощадбанку» – провінційне містечко Львівщини у час карантину


Кам'янка-Бузька, де розташована одна з резервних лікарень. 25 березня 2020 року
Кам'янка-Бузька, де розташована одна з резервних лікарень. 25 березня 2020 року

У Львівській області, окрім 4 великих шпиталів, визначено ще 5 резервних, які прийматимуть, при потребі, хворих на коронавірус. З необхідним медичним забезпеченням є проблеми і до допомоги долучились меценати і волонтери. Одна з таких резервних лікарень розташована у містечку Кам'янка-Бузька. Як живе це місто в умовах карантину? Чи свідомі люди надзвичайної ситуації?

У Чорному парку у центрі Кам’янки-Бузької, улюбленому місці для прогулянок місцевих мешканців, тепер ґаздують ворони. Другий тиждень тут не чути дитячих голосів, а лише воронячий крякіт. На вулицях не багатолюдно, але й не безлюдно. На дверях продуктових крамниць висять оголошення з проханням заходити по одному і у масці. Однак, попри те, що у Кам’янці-Бузькій досить багато аптек, у жодній із них масок немає.

«Я купила маску за 33 гривні, але хіба можу собі дозволити щодві-три години змінювати її?». Чула від багатьох людей, із якими спілкувалась. Фармацевти розповіли, що найбільш запотребований товар – медичні маски, а їх останнім тижнем не отримували.

Черга в «Ощадбанк»
Черга в «Ощадбанк»

Хоча багато мешканців дослуховуються до рекомендацій сидіти вдома, але й не бракує тих, хто цим легковажить. Десятки людей стоять у черзі біля «Ощадбанків». Як розповіли літні мешканці, вони прийшли оплатити комунальні послуги, щоб не нарахували їм пені, або щось з’ясувати щодо своєї пенсії. Дистанції один від одного люди не дотримуються та й маска не у кожного.

Мешканці несерйозно ставляться до карантину
Сергій

«Щодня тут біля «Ощадбанку» є люди. Мешканці несерйозно ставляться до карантину. Мене щодня шарпають, бо роблять ремонти. Хоча я ще 16 березня вивісив оголошення, що магазин електротоварів – на карантині. Ніхто не має спокою: хтось ремонт робить, а хтось щось на подвір’ї. Я відпускаю фірми, з якими працюю по договору, безготівково. Телефонують мені і я видаю товар. Але ніяких продажів на кштал – «один-два шурупи», – розповів Радіо Свобода підприємець Сергій, який у Кам’янці-Бузькій має три магазини, з яких сьогодні працює лише продуктовий.

Ціни на продукти у районному містечку суттєво зросли. Не лише на польські товари чи італійські, але й українські. Подорожчало борошно, крупи, фрукти та овочі.

«Люди ходять містом, не дуже сидять вдома, заходять у крамницю. Купують лимони, імбир, бо це, кажуть вітаміни. Лимони вже 74 гривні, а десь 71 гривню за кілограм. А були по 50 гривень, а перед карантином – 34. Базар розганяють, хіба якась бабця сховається і підпільно продає сир, молоко», – каже продавчиня крамниці.

В очікуванні на спецтранспорт
В очікуванні на спецтранспорт

Місцеві підприємці пояснюють, що на зростання цін впливає курс долара і євро, а також ажіотаж серед населення, що спричинило спекуляції.

«Гречка подорожчала, бо на все виросли ціни у гуртовні. Люди піднімають спекулятивно ціни. Десь на все зросли ціни на 30%. Капуста була 5 гривень, а тепер – 7, яблука були 8, а тепер – 10. Борошно, крупи виросли у ціні на 2-3 гривні за кілограм», – говорить підприємець Віктор.

З резервного шпиталю виселили всіх пацієнтів

З Кам’янки-Бузької, як і десятків інших галицьких містечок, де немає роботи і гідної зарплати, тисячі людей виїхали на заробітки в Польщу, Чехію, Італію, Португалію. І трудова міграція донедавна продовжувалась. Однак, у зв’язку з поширенням коронавірусу, дехто повернувся додому. Звісно, що дотримувались самоізоляції далеко не всі.

За останні 2 тижні у 6 осіб з Кам’янко-Бузького району була підозра на коронавірус. У 2 випадках це не підтвердилось і вони виписані додому, а ще 4 осіби очікують на результати дослідження. Власне, це ті люди, які контактували з тими, хто повернувся з-за кордону.

Резервний шпиталь
Резервний шпиталь

За словами заступниці головного лікаря з медичної частини Кам’янко-Бузької центральної районної лікарні Марії Хаби, є чіткий облік осіб, які приїхали з країн, де поширений коронавірус, і за ними спостерігають лікарі амбулаторій. У разі погіршення стану здоров’я, за цими особами приїжджає швидка допомога і доставляє їх у Львівську обласну інфекційну лікарню. А районна лікарня має 2 машини швидкої допомоги.

Тим часом районний шпиталь у Кам’янці-Бузькій у списку резервних, як і лікарні у Сокалі, Яворові, Стебнику, Рудках Львівської області. На сьогодні з Кам’янко-Бузької лікарні виписали всіх пацієнтів, розмістили в інших лікарнях. У разі великої кількості хворих на коронавірус, тут лікуватимуть пацієнтів.

Однак, як в усіх шпиталях, тут є проблеми з кисневим забезпеченням. І не лише з цим. Загалом лікарня має лише 5 апаратів штучної вентиляції легень, а кисневою підтримкою можуть забезпечити тільки 30 хворих. Є проблема з засобами індивідуального захисту медиків. Шпиталь розрахований на 160 місць.

Для початку маємо 20 наборів захисту
Марія Хаба

«Для початку маємо 20 наборів захисту. Замовили і шиємо багаторазові костюми, які будуть дезінфікуватися. Замовили одноразові костюми захисту, але ще не отримали. Два тижні тому лікарня за районні кошти їх замовила. Ми кущова лікарня і будуть залучені ще два райони – Бродівський і Буський. Медики всі на місці, ніхто не звільнився і не пішов на лікарняний. Звісно, що є острах через поширення коронавірусу, але доносимо до персоналу всю інформацію», – каже Марія Хаба.

У магазин пропускають по одному
У магазин пропускають по одному

Найбільше навантаження у час епідемії коронавірусу матимуть чотири медичні заклади у Львові – Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня, госпіталь у Винниках, 8-ма міська лікарня, Центр легеневого здоров’я.

Медичні заклади потребують апарати штучної вентиляції легень, костюми захисту, маски, медичні функціональні, пульсоксиметри, безконтактні термометри, апарати для визначення артеріального тиску автоматичні (напівавтоматичні), манометри для точок доступу до кисню, зволожувачі кисню, кисневі концентратори, бактерицидні опромінювачі, експрес-тести на визначення антигену коронавірусу.

Допомогти медикам зголосились підприємці і волонтери. Кілька швейних підприємств перепрофілювали свою діяльність і почали шити захисні костюми, маски, підприємці купують апарати штучної вентиляції легень.

Сьогодні хворі пацієнти з підозрою на коронавірус перебувають лише в інфекційній лікарні Львова. Таких є 44, які очікують на результати дослідження. За весь час карантину у 2 людей підтвердили коронавірус, але обоє вже одужали.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG