Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус і діти – інформує американський інфекціоніст


Діти у захисних масках в районі спалаху коронавірусу COVID-19. Алжир, 16 березня 2020 року
Діти у захисних масках в районі спалаху коронавірусу COVID-19. Алжир, 16 березня 2020 року

Валона Тела

За статистикою, найменш враженою коронавірусом групою є діти. Тому деякі уряди подумують над тим, щоб почати знімати карантин саме з відкриття шкіл, садочків і, можливо, вищих навчальних закладів. Про те, чи дійсно дітям нова хвороба загрожує найменше і чи є серед дітей групи ризику, кореспондентка Балканської служби Радіо Вільна Європа Валона Тела говорить із Баруном Матемою, дослідником інфекційних хвороб Колумбійського університету в Нью-Йорку.

У той час як кількість коронавірусних інфекцій зростає по всьому світі, діти, схоже, виявляють більшу стійкість, ніж старші люди.

Хоча діти можуть заражатися коронавірусом, серед дітей загалом зареєстровано порівняно небагато випадків, а летальних випадків серед дітей до дев’яти років практично немає. За китайськими даними, основна маса інфекцій, які призвели до важкого перебігу хвороби, була серед людей похилого віку.

Але приблизно близько 6 відсотків випадків COVID-19, які призвели до серйозніших захворювань, були все ж у дітей. Як каже американський дослідник, здебільшого в дітей хвороба не перебігає складно, хоча картина змінюється, бо ця епідемія наростає.

Ми вже знаємо про досить велику кількість молодих людей, які заразилися коронавірусною інфекцією, і у США, і в Європі

«Насправді ми вже знаємо про досить велику кількість молодих людей, які заразилися коронавірусною інфекцією, і у США, і в Європі. Отже, наша інформація змінюється, і змінюється дуже швидко», – каже інфекціоніст.

Якщо заражаються діти чи молоді люди, вони також мають симптоми хвороби, але вони, як правило, не дуже серйозні, такі, як легкі пневмонії з нетиповим перебігом, – хоча в деяких випадках настають і важчі наслідки.

Карантин у Львові – майданчики дезінфікують, діти з батьками гуляють. 19 березня 2020 року
Карантин у Львові – майданчики дезінфікують, діти з батьками гуляють. 19 березня 2020 року

Як пояснює інфекціоніст, існує багато теорій, чому діти менше вразливі перед новим коронавірусом SARS-CoV-2 – це його офіційна повна назва.

Як правило, мають здорові легені, і це дуже важливий чинник

«Вірус потребує певного рецептора, який називається рецептором АСЕ2, і він є в легенях. І саме його вірус використовує, щоб, так би мовити, потрапити всередину. У дітей саме цей рецептор недостатньо розвинений. Тому вірус не може ефективно потрапити глибоко в легені, тому, ймовірно, не спричиняє серйозних захворювань. Це одна теорія. Інша полягає в тому, що діти, як правило, мають здорові легені, і це дуже важливий чинник. Бо з перших попередніх даних із Китаю ми знаємо, що люди, які мали історію куріння або інших захворювань легень, як правило, погано закінчували», – пояснює американській дослідник.

На його думку, ще немає достатньо деталізованих даних, щоб знати, які групи дітей можуть мати високий ризик. «Але можна, напевно, уявити, що у дітей із захворюваннями легень, із захворюваннями, які спричиняють пневмонії, можливо, з астмами можливі більш серйозні або й дуже важкі наслідки», – каже лікар.

Якщо у когось у вас удома діагностували коронавірус, то варто особливо уважно стежити, чи й у дитини не з’являться симптоми

Як каже доктор Матема, дитина повинна пройти тестування, якщо вона має симптоми. «І якщо у когось у вас удома діагностували коронавірус, то варто особливо уважно стежити, чи й у дитини не з’являться симптоми», – радить дослідник.

Батькам він радить усе те, про що щодня говорять по радіо і телебаченню: «соціальне дистанціювання» (зараз його радше називають фізичним дистанціюванням) і миття рук. Хоча у випадку маленьких дітей це може бути складним завданням: «Діти торкаються всього, а потім беруть пальці в рот. Я знаю про це не з книжок – у мене двоє маленьких дітей. Тож потрібно за цим стежити».

Щодо ненароджених іще дітей, то попередні дані свідчать про відсутність доказів коронавірусу в навколоплідних водах вагітних, каже дослідник. «Це дозволяє припустити, що передача плодові, можливо, не відбувається», – каже доктор Матема. При цьому він додає, що зовсім нове і невелике дослідження в Китаї припускає, що вірус може передаватися внутрішньоутробно.

Передача плодові, можливо, не відбувається, але дані не зовсім зрозумілі

«Вагітність, як для матері, так і для ненародженої дитини – досить вразливий період. І нам абсолютно потрібно це вивчити. Але дані не зовсім зрозумілі», – признається вчений.

Дуже важливо, на його думку, розуміти, що людина живе не сама по собі, а в суспільстві.

Можливо, це – шанс людства по-іншому поглянути одне на одного

«Головне – намагатися думати про суспільство. Ми всі в цьому разом. Дії кожного з нас дійсно мають значення для довколишніх. І ми можемо не знати, як це впливає на них. Але наші сусіди можуть бути вразливішими до захворювань та поганих наслідків, тому нам справді потрібно захистити себе не тільки заради себе, а заради них, заради суспільства. Тож, можливо, це – шанс людства по-іншому поглянути одне на одного», – розмірковує лікар.

XS
SM
MD
LG