Доступність посилання

ТОП новини

«Це виклик для вчителів»: в Україні стартувала загальнонаціональна онлайн-школа на період карантину


Порожній клас школи під час карантину
Порожній клас школи під час карантину

В Україні стартувала онлайн-школа для учнів п’ятих-одинадцятих класів. Відеоуроки з усіх предметів для відправлених на карантин дітей підготували 40 київських учителів. Транслювати записані заняття будуть одразу декілька загальнонаціональних телеканалів. Переглянути уроки можна також і в інтернеті.

Із 12 березня класи, бібліотеки й лабораторії в українських школах спорожніли. Приблизно 4 мільйони школярів українська влада відправила на карантин. Майже три мільйони – це учні середніх і старших класів.

Це великий виклик, тому що немає учнів, ти не бачиш їхніх очей, ти не знаєш, як вони сприймають матеріал
Юлія, вчителька

«Це великий виклик, тому що немає учнів, ти не бачиш їхніх очей, ти не знаєш, як вони сприймають матеріал – чи вони зрозуміли, чи ні. Тому це певний виклик для вчителя. Потрібно дуже ретельно готуватися. Зрозуміло, що твої уроки будуть дивитися не лише учні, а й батьки, і вчителі-колеги. Тому часу підготовки є значним», – каже Юлія, вчителька української мови.

Карантин в Україні офіційно діє наразі до 24 квітня. Однак точну дату його закінчення не береться назвати ніхто – все залежить від того, коли закінчиться пандемія.

Коронавірус вніс зміни й у плани випускників – адже для вступу у виші вони повинні скласти зовнішнє незалежне оцінювання. У березні зазвичай проходять пробні тести, коли учні можуть оцінити свої сили перед справжніми іспитами. Через обмеження ЗНО спочатку перенесли на початок квітня, а тепер і зовсім невідомо, коли воно відбудеться. Терміни проведення не пробних, а справжніх тестів також поки що під сумнівом.

«Щодо термінів – це буде, звичайно, залежати від часу закінчення карантинних обмежень. Основна версія – якщо карантинні обмеження закінчаться у той термін, на який ми сьогодні розраховуємо, то тестування планується з 25 червня по 17 липня», – каже Олег Шаров, генеральний директор Директорату вищої освіти та освіти для дорослих.

Сама вступна кампанія теж зміститься в часі.

Затяжний карантин для школярів не подобається багатьом батькам. Не лише через перенесення іспитів, а й через те, що багатьом дітям вдома просто нічим зайнятися, адже парки, спортивні майданчики і прогулянки на свіжому повітрі тепер недоступні. Медики ж наполягають: залишити дітей вдома – правильне рішення.

Частіше за всіх джерелом інфекції є діти, які можуть інфікувати групу ризику
Федір Лапій

«Летальні наслідки трапляються частіше у людей похилого віку і в людей, які вже мають супутні ті чи інші хронічні стани, хронічні патології. Коли ми говоримо, хто є частіше за всіх джерелом інфекції, – це діти, які можуть інфікувати ось цю групу ризику», – пояснює лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Багато вчителів вважають, що навчання через телевізор та інтернет не може замінити аудиторне. Але все ж поки це найдоступніший спосіб хоч якось передавати знання.

Оригінал матеріалу – на сайті телеканалу «Настоящее время» (проєкту Радіо Свобода у співпраці з «Голосом Америки»)

  • Зображення 16x9

    Іван Любиш-Кірдей

    Оператор телеканалу «Настоящее время» (проєкт Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»). За освітою – журналіст. За покликанням – митець:). На телебаченні – з 2005 року. Із 2017 року активно працюю для «Настоящего времени».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG