Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто вас не лікуватиме». Російська журналістка задокументувала свою хворобу і смерть від коронавірусу


Анастасія Петрова в лікарні
Анастасія Петрова в лікарні

Юрій Куроптєв, Роберт Колсон

Російська журналістка Анастасія Петрова померла в лікарні в російському місті Пермі 31 березня. Офіційною причиною смерті стала пневмонія, але чиновники пізніше визнали, що 36-річна мати двох дітей мала позитивний тест на коронавірус. У записках друзям і постах у соціальних мережах Петрова залишила зворушливий щоденник своєї хвороби й лікування.

Перм, Росія – «Сьогодні мав бути перший день моєї відпустки, а натомість це перший день мого лікарняного», – написала Анастасія Петрова на своїй сторінці у фейсбуці в другій половині дня 23 березня.

Я викликала лікаря і відзвітувала про контакти з людьми, які повернулися з-за кордону

«Впродовж ночі у мене піднялася висока температура, боліло горло і жорсткий кашель, – написала журналістка. – Я викликала лікаря і відзвітувала про контакти з людьми, які повернулися з-за кордону (їх було троє, але всі повернулися більш ніж два тижні тому), вислухала «о, до біса…» від диспетчера. Чекаю на лікаря», – написала журналістка.

Вона додала, що випила парацетамол, за порадою ВООЗ, намагаючись знизити гарячку з 38,4 градуса, й вона знизилася до до 37,3.

Через пів години вона написала, що до неї приходила лікарка.

«На відстані метра розпитувала мене про мої симптоми. Вона пообіцяла, що хтось приїде взяти мазок на коронавірус, що результати прийдуть протягом 24 годин. Тим часом вона сказала не виходити з квартири протягом 14 днів, або ж до негативного результату. Але вона додала: «Не хвилюйтесь. Цьогоріч звичайний грип ніхто не скасовував».

Вночі Петрова знову відкрила фейсбук і написала, що температура підскочила до 39 градусів і нічим її не збити.

«Ніхто не приходив брати тест на коронавірус, і ніхто, звичайно, не відгукнувся на мої дзвінки, – написала вона вранці 24 березня. – Шмарклів немає, але я кашляю». Петрова зазначила, що вона встановила налаштування конфіденційності на свій пост, щоб виключити матір, бо «не хочу її турбувати».

«Будь ласка, не діліться цим з нею», – додала вона.

Вона викликала швидку, яка доставила її до лікарні, де вона померла 31 березня. Але будучи журналісткою до останнього подиху, вона залишала повідомлення в соціальних мережах і посилала текстові повідомлення подрузі, за якими тепер можна відтворити її останні дні й години.

Що робити – ніхто, звичайно, не знає. Бардак пекельний

У наступному пості, який вона пише пізно вночі з лікарні, вона описує «пекельну плутанину»: «Що робити – ніхто, звичайно, не знає. Бардак пекельний. Сиділи з медбратом біля швидкої у дворі інфекціонки, тупили в телефони. Температуру не збили – лікарі розгубилися. Зараз привезли і госпіталізували в МСЧ №1, лаються, що інфекціонка у себе не залишила. Лякають – ви розумієте, що ми вас тут замкнемо до другого тесту? Все я розумію. На градуснику все ще 39. Головне питання від швидкої – навіщо ви нас викликали, нам тепер півночі розсьорбувати. Інструкцій у них немає, кого куди і як везти, ніхто до пуття не знає».

Ще пізніше вона написала, що її поклали в окремий бокс: «Тут три ліжка, але лежу я одна. Дівчатка-медсестри наймиліші за вікном, як рибки в акваріумі. Кажуть, що з усіх палат-боксів зараз вільна тільки одна, але всі, як і я – в одиночній ізоляції. Мені поставили жарознижувальне, дали стандартний набір ліків від ГРВІ й надягли маску кисневу – їм не подобається, як я дихаю. Попереду два тижні або два негативні тести на корону».

Через годину вона написала, що до неї приходили реаніматологи з апаратом ШВЛ.

«Дуже класні і професійні. Ходять в масках для сноркелінгу. Поміряли кисень в артеріальній крові, сказали, що я поки їхньої допомоги не потребую, але взагалі – в групі ризику. Веліли продовжувати дихати киснем, і якщо що, – вони поруч і будуть через п’ять хвилин, якщо мені стане гірше. Розповіли, як лікували свинячий грип, і що в основному до них привозили вагітних. Матюкалися, що швидка на виклик їздить не в повному захисті. Коли лікар-реаніматолог задумливо дивиться в роздруківку твого аналізу – це взагалі-то дуже страшно. Температуру збили до 38».

Петрова мала відразу кілька факторів ризику: зайву вагу, алергію на пеніцилін, а нещодавно вона перенесла кілька важких пневмоній, через які легені були пошкоджені.

Анастасія Петрова
Анастасія Петрова

Вранці 24 березня вона зазначає, що взяли два мазки, на грип і на коронавірус, «і весь традиційний набір аналізів» і залишили чекати. Того ж дня вона написала, що в неї діагностували пневмонію, але лікарі сказали, що якщо коронавірус не підтвердиться, відправлять лікуватися вдома. Але температура в Петрової не спадала, і 26 березня вона почала скаржитися на ставлення медичного персоналу.

Медсестри тут – це якась стидота. Одна мене називає розбещеною гладухою, друга в коридорі заволала, що ні за що до мене заходити не буде

«Медсестри тут – це якась стидота. Одна мене називає розбещеною гладухою, друга в коридорі заволала, що ні за що до мене заходити не буде. Вже сорок хвилин прошу поміняти білизну – не можу через це лягти. І ні фіга… 38,5–39 – межі мого існування. Тесту немає».

Останній запис у її фейсбуці датований цим же днем. 26 березня о 13:13 вона написала: «Перший тест на корону – негативний». Під тим же постом можна прочитати коментар, датований 29 березня. У неї питають, як тест на коронавірус, вона відповідає, що він негативний. А на питання, чому вона не оголосила про це, Анастасія відповідає, що їй важко писати, а температура тримається.

Скріншот листування в фейсбуці
Скріншот листування в фейсбуці

31 березня Анастасія померла. В останні дні вона була підключена до апарату штучної вентиляції легень.

Іще за кілька днів до появи перших симптомів сама журналістка вірила, що коронавірус не залишить по собі пам'яті.

«Я ось думаю, що років через п’ять діти мої дорогі слова «карантин» і «коронавірус» сприйматимуть приблизно як я «талони» або «дефолт». Невиразно пам’ятати, романтизувати і вставляти в легенди про те, як добре жилося в Росії двадцятих», – написала вона за два дні до хвороби.

Влада спочатку заперечує, а потім підтверджує коронавірус

Міністр охорони здоров’я Пермського краю Оксана Мелехова на пресконференції сказала, що Анастасія перебувала на лікуванні в інфекційній лікарні.

Робочий діагноз – пневмонія. Ми чекаємо результатів дослідження, щоб визначити тип збудника
Міністр охорони здоров'я Пермського краю

«Вкрай швидкоплинний перебіг захворювання. Робочий діагноз – пневмонія. Ми чекаємо результатів дослідження, щоб визначити тип збудника», – сказала Оксана Мелехова.

Проте вранці 2 квітня подруга Анастасії журналістка Юлія Балабанова написала, що насправді про підтверджений коронавірус знала вже сама Анастасія перед смертю. Вона розмістила в фейсбуці пост зі скріншотом листування з Анастасією.

Настя знала, що другий тест на коронавірус у неї позитивний. Чому про це нам не кажуть її лікарі, я не розумію
Журналістка Юлія Балабанова

«Публікую фрагмент нашого листування. Настя знала, що другий тест на коронавірус у неї позитивний. Чому про це нам не кажуть її лікарі, я не розумію. Думаю, зараз важливо, щоб з усіх боків була забезпечена максимальна прозорість і повнота даних», – написала вона.

Юлія Балабанова утрималася від коментарів Радіо Свобода, сказавши, що скріншот – це вся інформація, яку вона має.

За словами іншої людини, знайомої з ситуацією, в останні дні Анастасія Петрова була пригнічена, вона розуміла, що якщо розповість про свій діагноз, то почнеться величезний шум. Єдине, чого вона хотіла, – це щоб її залишили в спокої.

Можливо, вона вирішила написати в особистому повідомленні про свій діагноз тим, із ким вона контактувала
Знайомий Петрової

«Можливо, вона вирішила написати в особистому повідомленні про свій діагноз тим, із ким вона контактувала, щоб попередити про потенційну небезпеку», – сказало джерело.

Через кілька годин Міністерство охорони здоров’я Пермського краю підтвердило, що Анастасія Петрова померла від двосторонньої пневмонії, викликаної коронавірусною інфекцією.

Петрова була відомою фігурою в Пермі. У місті-мільйоннику на Уральських горах приблизно за 1500 кілометрів на північний схід від Москви вона була шанованим редактором газети під назвою «Деловой інтерес». Як каже Тетяна Черепанова, керівник Пермського відділення Спілки журналістів, Петрова зуміла змінити газету від тісно прив’язаної до влади в бік більш незалежної лінії.

Петрова була з журналістської родини, її колеги розповідають, що вона була принциповою й цілеспрямованою, сама виховувала двох дітей.

«Настя завжди перемагала. Здавалося, їй все давалося легко, і мало було такого, що не під силу», – сказала Світлана Данилова, редактор вебсайту «Діловий інтерес».

Пермський журналіст Валерій Мазанов вважає, що історія з замовчуванням діагнозу Анастасії Петрової дуже важлива. Адже з неї випливає, що реальне число хворих значно більше, ніж свідчить офіційна інформація.

Приховуючи таку інформацію, відповідально-безвідповідальні особи ставлять під удар десятки, сотні, тисячі людей
Пермський журналіст Мазанов

«Приховуючи таку інформацію, відповідально-безвідповідальні особи ставлять під удар десятки, сотні, тисячі людей. Адже якщо у людини «пневмонія», її контакти ніхто не перевіряє. Стає більш зрозумілим фактично воєнний стан, влаштований владою. Вони знають реальну картину і її перспективи, а також знають реальний стан нашої охорони здоров’я. Остаточно зрозуміло, що кожен сам за себе перед загрозою зараження. Ніхто не допоможе, не вилікує, і навіть в довідці про смерть напишуть інший діагноз», – говорить він.

Але, принаймні на словах, влада намагається посилати й інші сигнали.

Брехні я тут не допущу, особливо це стосується роботи регіонального МОЗ
Дмитро Махонін

На засіданні оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусної інфекції виконувач обов’язків губернатора Пермського краю Дмитро Махонін, дізнавшись, що журналістка померла від наслідків коронавірусу, сказав: «Ми повинні говорити людям правду, тому що, якщо людина знатиме, що вона контактувала з хворим, вона звернеться до лікарні, піде на карантин і не заразить інших! Брехні я тут не допущу, особливо це стосується роботи регіонального МОЗ. Про підтверджені випадки пацієнтам і громадськості необхідно розповідати оперативно».

У Пермському краї Росії офіційно зафіксований 21 випадок захворювання коронавірусом. Крім Анастасії Петрової, двоє людей померли, одна людина видужала, ще 3 511 осіб без симптомів ГРВІ перебувають на самоізоляції.

Із 2 квітня в Пермському краї запровадили режим повної самоізоляції. Людям заборонено покидати місця проживання в місті чи на дачі. Міста патрулюють поліція, «Росгвардія», казаки і народні дружинники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG