Доступність посилання

ТОП новини

Обмін утримуваними: хто вони – звільнені, а хто залишився у полоні?


Обмін на КПВВ Майорськ, 16 квітня 2020 року
Обмін на КПВВ Майорськ, 16 квітня 2020 року

Україна звільнила з полону 20 своїх громадян, яких утримували в окупованих російськими гібридними силами районах Донецької та Луганської областей, повідомив Офіс президента. Ось повний список. Що про цих людей відомо?

Сергій Русинов
Сергій Русинов

Сергій Русинов

Йому лише 22, і він студент Луганського коледжу культури та мистецтв. Бойовики взяли Сергія за коментарі та лайки у російській соцмережі «ВКонтакте». Сергій провів у полоні угруповання «ЛНР», підконтрольного Росії, два роки – з квітня 2018-го.

Віктор Шайдов

Боєць 53-ої окремої мотопіхотної бригади. Разом з іще п’ятьма побратимами потрапив у полон угрупування «ДНР» у травні 2019 року. Спрацювала людська помилка – їхня автіка заїхала на блокпост противника під час виконання бойового завдання.

Віталій Желдак
Віталій Желдак

Віталій Желдак

Його затримали на одному з КПВВ після того, як чоловік повертався з лікування у Лисичанську. Бойовики звинуватили місцевого жителя у зборі «розвідувальної інформації». Утримувався у Слов’яносербській колонії №60. Щоб полонені, «засуджені» за «політичними» статтями, не спілкувалися між собою, у колонії №60 їх постійно переводять з камери у камеру. Втім, в’язні спілкуються між собою. У тому числі, завдяки цьому рідні Желдака дізналися, що Віталій живий.

Сергій Миронич

Був незаконно затриманий на День незалежності у 2016 році. Контрольовані Росією бойовики звинуватили його у начебто підготовці теракту на луганській нафтобазі. Так званий «військовий суд» незаконно засудив 57-річного чоловіка до 20 років ув’язнення.

Олександр Яковенко

Про нього відомо, що він водій з Довжанська (Свердловська), цивільний 1981 року народження.

Микола Гриненко
Микола Гриненко

Микола Гриненко

Він – 21-річний розвідник з 79-ої окремої десантно-штурмової бригади. Потрапив у полон під час виконання бойового завдання 23 січня 2019 року.

Олександр Табачний та Алевтина Попова

Про них у фейсбуці розповідає омбудсмен Людмила Денісова: «Олекснадр Табачний – інвалід та ветеран МВС України, один з найстарших, хто потрапив у полон. Алевтина Попова незаконно утримувалася з 2018 року у виправній установі на тимчасово окупованій території міста Луганськ. Вона була засуджена так званим судом «ЛНР» за «державну зраду».

Проте про частину звільнених людей досі нічого не було відомо. Це з окупованої частини Донецької області:

Алакоз Олександр (цивільний);

Ілюхін Микола (цивільний);

Карась Володимир (правоохоронець);

Костєв Євген (цивільний);

Помеляйко Олександр (цивільний);

Садовський Олександр (цивільний);

Сірик Вадим (цивільний)

З окупованої частини Луганської області:

Можаєв Валентин;

Полозов Микола (цивільний);

Сливка Іван (цивільний);

Сливка Олександр (цивільний);

Штиль Олександр (цивільний);

За даними правозахисників «Східноукраїнського центру громадських ініціатив», у заручниках в ОРДЛО залишається щонайменше 50 осіб. Історії принаймні 29-ти з них на сьогодні добре відомі, з ними ви можете ознайомитися в публікацїі Радіо Свобода:


Президент України Володимир Зеленський заявив, що процедура, яка відбулась 16 квітня, – лише один з етапів великого обміну «всіх на всіх».

Будемо боротися, поки кожен українець повернеться додому
Володимир Зеленський


«Я радію щоразу, коли ми повертаємо і військових, і політв'язнів, і звичайних громадян України, тому що вони такі ж герої, бо вони були за ґратами і захищали саме нашу країну і наш суверенітет і територіальну цілісність. Ми повертаємо всіх у рамках домовленостей нормандської четвірки, будемо боротися, поки кожен українець повернеться додому», – заявив Зеленський після обміну, який пройшов без участі медіа.

XS
SM
MD
LG