Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент схвалив резолюцію на підтримку Навального


ЄС закликають запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до рішення про затримання та арешт Навального
ЄС закликають запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до рішення про затримання та арешт Навального

Європейський парламент 21 січня схвалив резолюцію н підтримку російського опозиційного політика Олексія Навального.

У документі, зокрема, вимагається, від керівництва ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2» та запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до рішення про затримання та арешт Навального.

У резолюції міститься пропозиція запровадити санкції проти «олігархів, пов’язаних з режимом, та членів найближчого оточення Володимира Путіна», як і «пропагандистів зі ЗМІ», а також членів їх сімей. Обмежувальні заходи можуть передбачати заморожування активів, які знаходяться у ЄС, та заборона на в’їзд на територію блоку.

Члени Європарламенту вимагають негайно звільнити Навального з-під варти, припинити переслідування його та його прихильників, а також придушення політичної опозиції. Також у резолюції згадується про відповідальність влади Росії за отруєння Навального і висловлюється солідарність з «демократичними силами» в Росії.

Навального у документі називають «надією для тих в Росії, хто вірить в можливість демократії, політичного плюралізму та відповідальності влади в цій країні». Також міститься заклик забезпечити вільні і справедливі вибори в Держдуму.

За документ голосував 581 депутат – представники найбільших фракцій Європарламенту, проти – тільки 50.

Навальний перебуває в московському СІЗО «Матроська тиша». Його затримали 17 січня 2021 року відразу після повернення з Берліна.

Затримання і арешт Навального пов’язані з вимогою Федеральної служби виконання покарань замінити йому умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний. На думку відомства, політик ухиляється від виконання зобов’язань умовно засудженого. Засідання суду за заявою служби призначене на 2 лютого.

Захист Навального оскаржив арешт політика на 30 діб.

XS
SM
MD
LG