Доступність посилання

ТОП новини

Китай погрожував Україні зупинкою поставок вакцини через уйгурів – Associated Press


Генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар назвала дії Пекіну в Сіньцзяні «антиутопічною пекельною картиною приголомшливого масштабу»
Генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар назвала дії Пекіну в Сіньцзяні «антиутопічною пекельною картиною приголомшливого масштабу»

Китай погрожував Україні зупинкою поставок вакцини від COVID-19, якщо Київ не відмовиться від заклику до ретельнішого розслідування ситуації з правами людини у китайському регіоні Сіньцзян. Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на дипломатичні джерела.

Україна приєдналася до заяви з цього приводу більш ніж 40 держав, яку Канада представила у Раді з прав людини ООН у Женеві у вівторок. Заява містить заклик до Китаю дозволити незалежним спостерігачам відвідати провінцію Сіньцзян. Правозахисні групи звинувачують Китай у несправедливому поводженні з уйгурами та іншими переважно мусульманськими меншинами в регіоні.

Associated Press із посиланням на дипломатів двох західних країн зазначає, що у четвер Україна відкликала свій підпис під заявою після того, як китайська влада попередила Київ, що заблокує поставку принаймні 500 тисяч доз китайської вакцини. Дипломати говорили на умовах анонімності, тому що вони не були уповноважені обговорювати це питання публічно.

Агентство зазначає, що влада Китаю і раніше використовувала тиск, щоб країни підтримували або, навпаки, не підтримували ті чи інші заяви, які стосувалися порушень прав людини у країні.

Один із західних дипломатів назвав це ознакою «неприкритої» дипломатії Китаю. Інший дипломат процитував «повідомлення про значний тиск на Київ», додавши, що ввечері 24 червня представники української делегації заявили, що мають відкликати підпис під заявою.

Міністерство закордонних справ Китаю в Пекіні і представник китайської дипломатичної місії в Женеві наразі не відповіли на прохання AP прокоментувати цю інформацію. Коментаря від української влади також наразі немає.

Поточна 3,5-тижнева сесія Ради з прав людини у Женеві, яка почалася в понеділок, триватиме до 13 липня.

Посол Канади Леслі Нортон у вівторок проголосила багатосторонню міжрегіональну заяву, що «достовірні повідомлення вказують на те, що в Сіньцзяні було довільно затримано понад мільйон людей». Заяву Нортон спочатку підтримала 41 країна, зараз їх 44. Україна ненадовго була серед країн-підписантів.

У відповідь на заяву західних країн Білорусь зачитала спільну заяву понад 60 країн на захист права Китаю самостійно керувати внутрішніми справами не тільки у Сіньцзяні, але й у Гонконзі, не зважаючи на застереження ззовні щодо прав людини.

Втім, представник секретаріату Ради зазначив, що Білорусь не надала список цих країн. Дипломатичне представництво Білорусі в Женеві поки не відповіло на листа Associated Press із проханням надати список цих країн.

XS
SM
MD
LG