Доступність посилання

ТОП новини

Макрон у розмові з Путіним висловив сподівання на деескалацію кризи довкола України


Розмова президентів Росії (ліворуч) та Франції затягнулася на понад три години
Розмова президентів Росії (ліворуч) та Франції затягнулася на понад три години

Президент Франції Емманюель Макрон на початку зустрічі із російським президентом Володимиром Путіним у Москві в понеділок висловив сподівання, що переговори призведуть до послаблення напруженості довкола України. Розмова президентів у російській столиці затягнулася на понад три години.

«Ця дискусія може започаткувати той напрямок, у якому нам треба рухатися, тобто до деескалації», – сказав Макрон 7 лютого перед початком зустрічі двох лідерів.

Він додав, що сподівається «уникнути війни» та «створити елементи впевненості, стабільності та прозорості для всіх».

Путін привітав роль Франції у формуванні європейської безпеки та зазначив, що переговори проходять у річницю підписання договору про дружбу 30 років тому.

«Я розумію, що ми поділяємо занепокоєння через те, що відбувається в Європі у сфері безпеки», – сказав Путін Макрону, додавши, що цінує його зусилля щодо сприяння «безпеці в Європі» та посередництво у врегулюванні кризи довкола України.

Напередодні зустрічі Кремль вустами речника Дмитра Пєскова заявляв, що рішучого прогресу не передбачається.

Макрон 6 лютого розмовляв телефоном із президентом США Джо Байденом. Розмова тривала 40 хвилин. Білий дім заявив, що два лідери обговорили «дипломатичні зусилля зі стримування у відповідь на нарощування Росією військових сил біля кордонів України».

Захід заявляє, що Росія зосередила на кордоні з Україною понад 100 000 військовослужбовців, що може бути прелюдією до вторгнення в Україну. Росія заперечує свої плани вторгнення, але вимагає широких гарантій безпеки, зокрема заборони Україні вступати до НАТО.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також має провести переговори з Джо Байденом з українського питання. Візит Шольца до Вашингтона є його першим візитом після того, як він змінив Ангелу Меркель у грудні. Він також спрямований на підвищення авторитету Берліна як посередника у врегулюванні ситуації довкола України після того, як нового лідера Німеччини розкритикували за відмову відправити зброю Україні. Перед від’їздом до Вашингтона 6 лютого Шольц повторив, що Німеччина не відправлятиме зброю Україні, але сказав, що Берлін буде готовий відправити війська до країн Балтії. Німеччина проводить операцію НАТО в Литві і має там близько 500 солдатів.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла у Києві беззастережну підтримку Україні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG