Доступність посилання

ТОП новини

«У машині було більше 30 кульових отворів, у мені п'ять»: оперний співак Сергій Іванчук


Оперний співак із Полтави Сергій Іванчук на своєму авто евакуював людей із Харкова, Охтирки
Оперний співак із Полтави Сергій Іванчук на своєму авто евакуював людей із Харкова, Охтирки

ЛЬВІВ ‒ 29-річний оперний співак із Полтави Сергій Іванчук від початку повномасштабної війни в Україні на власному автомобілі евакуював понад 100 мешканців Харкова, Охтирки, інших населених пунктів, де тривали ворожі обстріли. 10 березня під час чергової евакуації його автомобіль переслідувала і обстріляла ворожа диверсійно-розвідувальна група. Сергій Іванчук отримав п’ять кульових поранень. Ніхто з пасажирів, яких перевозив, не постраждав.

Днями «Лікарі без кордонів» евакуаційним потягом привезли Сергія у Львів для подальшого лікування.

На третій день широкомасштабної війни Росії проти України оперний співак Сергій Іванчук сів за кермо власного автомобіля і почав допомагати людям у тих містах і селах, які постійно обстрілювали російські війська. Розвозив гуманітарну допомогу, а це ліки, продукти, пальне. Люди просили підвезти до вокзалу або ж перевезти у більш безпечніше місце і так він почав евакуювати мирних мешканців Харкова, Охтирки.

Розумів, наскільки ризикую, але не міг цього не робити
Сергій Іванчук

«Все, що у мене було, це машина. Я не вмів воювати, стріляти, я не військовий, а оперний співак. Людей евакуювали з вокзалу у Харкові, але туди доїхати вони не могли. Таксисти брали по 3-5 тисяч, щоб просто довезти до вокзалу з якогось району Харкова.

У людей не було грошей. Банкомати не працювали. А вибратись якось треба було. Я їздив саме в такі гарячі райони і з кожним разом я заїжджав усе далі до кордону, де вже Росія захоплювала територію. Забирав людей і наступного дня чи через день в їхній будинок влітала ракета. Я усвідомлював, що роблю. Розумів, наскільки ризикую, але не міг цього не робити», ‒ розповідає Сергій Іванчук.

Сергій Іванчук у лікарняній палаті
Сергій Іванчук у лікарняній палаті

Від світанку він із друзями шукав пальне, вантажив гуманітарну допомогу і вирушав у дорогу. Спершу розвозив людям усе необхідне. А ввечері збирав тих, хто хотів виїхати і повертався у Полтаву. Короткий відпочинок удома ‒ і знову в дорогу.

Сергій Іванчук під час евакуації людей
Сергій Іванчук під час евакуації людей

Поранення

Протягом двох тижнів Сергій перевіз у різні місця, за його підрахунками, понад 100 людей. 10 березня була чергова поїздка, але для Сергія цей день став другим днем його народження. Тільки-но волонтер виїхав із чотирма пасажирами і двома котами з Харкова, як автомобіль почала переслідувати і обстрілювати російська диверсійно-розвідувальна група.

Бачив, коли мені відстрілило пальці
Сергій Іванчук

«Я допомагав виїхати медичній клініці по реабілітації спини з Харкова. Взяв великий причеп, який був наповнений медичним обладнанням і це стало для нас під час обстрілів «бронежилетом». Було вже темно, комендантська година. Почався обстріл, одразу автоматна черга, я звернув до гаражів і вони могли лише ззаду обстрілювати. Всі речі в причепі були діряві. Я розумів, що треба доїхати до українського блокпоста.

Коли виїжджав із гаражів, у мене влетіло. Відчував усі кулі: дві потрапили у ноги, одна в спину, легені, печінку. Бачив момент, коли мені відстрілило пальці. Це дуже страшно, коли бачиш, що у тебе щось відривається на очах. У мене в голові було одне ‒ довезти людей до блокпоста. Зупинився там і відключився. Лише встиг сказати, що куля потрапила у спину. В машині була медичка Вікторія і вона встигла мені рукою закрити дірку в спині. Бо буквально п'ять вдихів -видихів і я міг померти, вона мене врятувала. Майже нічого не пам’ятаю, думав, що помер, із життям попрощався. Це було 100% відчуття смерті», ‒ каже Сергій Іванчук.

Протягом 16 днів співак-волонтер перебував у реанімаційному відділенні в Харкові. Лікарі оперували його під звуки обстрілів і потім повідомили, що він дивом вижив із такими важкими пораненнями.

Ніхто в машині, окрім мене,  взагалі не постраждав, навіть коти
Сергій Іванчук

«Половину мізинця на лівій руці ампутували, а я ‒ лівша. Прооперували мені печінку, легені. Куля, яка потрапила мені в спину, влетіла кілька міліметрів від хребта. І це чудо. Кулі, які повлітали мені в ноги, не зачепили кісток і суглобів. А міг бути інвалідом. Ніхто в машині, окрім мене, взагалі не постраждав, навіть коти. Нас коробки врятували, які притримали багато куль, нас врятувало, що в якийсь момент ми всі пригнулись і в цей момент прилетіло багато куль, які мали голови всім пробити. У машині було більше 30 кульових отворів, у мені ‒ 5. З людьми все добре ‒ це реально це чудо», ‒ говорить Сергій.

Щоби переїхати з лікарні у Харкові додому в Полтаву, рідні Сергія Іванчука винайняли приватну машину швидкої допомоги, заплативши 10 тисяч гривень. Щоби доїхати у Дніпро, щоб там евакуюватись потягом «Лікарі без кордонів», довелось заплатити ще 15 тисяч гривень.

Лікарі без кордонів» безкоштовно перевезли
Сергій Іванчук

«Потрібна була швидка, щоб поруч був лікар. Коли у Дніпрі поцікавились вартістю доїзду у Львів, то приватна послуга коштує 2500 доларів. Мені дуже пощастило, що «Лікарі без кордонів» у таких гарних умовах мене безкоштовно перевезли і довезли у лікарню», ‒ розповів Сергій.

За словами Гната Герича, завідувача хірургічного відділення Першого медоб’єднання Львова, стан пацієнта середньої важкості. Попереду його ще чекають операції з корекції перелому фаланг пальців і на відкритих ранах.

Сергій Іванчук, оперний співак із Полтави, навчався в Італії оперному мистецтву
Сергій Іванчук, оперний співак із Полтави, навчався в Італії оперному мистецтву
  • Щонайменше півроку потрібно на відновлення організму.
  • Сергій Іванчук дуже сподівається, що поранені пальці вдасться врятувати. Тому що він професійно грає на фортепіано, бандурі, гітарі, а не лише співає в опері.
  • Сергій Іванчук навчався в Італії і торік мав підписати контракт із одним з італійських театрів. Утім вирішив повернутись в Україну, перечекати карантин.
Коли почалась війна зрозумів, чого я тут
Сергій Іванчук

«Шкодував, що виїхав з Італії, але тільки до початку війни. Коли почалась війна зрозумів, чого я тут. Бо потрібно рятувати людей. Багато людей пишуть, щоб я повернувся до вокалу. Але на даний момент не дуже можу, бо мені пробило діафрагму і треба зачекати, поки все загоїться», ‒ каже оперний співак з Полтави Сергій Іванчук.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG