Доступність посилання

ТОП новини

Декілька російських військових написали заяви на своє командування у Слідчий комітет РФ


Російські вояки заявляють, що проти них командуванням було застосоване перевищення посадових повноважень, викрадення та незаконне позбавлення волі
Російські вояки заявляють, що проти них командуванням було застосоване перевищення посадових повноважень, викрадення та незаконне позбавлення волі

Декілька російських військових, відправлених на війну в Україну, звернулися до Слідчого комітету РФ із заявами про скоєні проти них злочини їхнім же командуванням.

Двоє з тих, хто звернувся до СК, – житель Москви Олександр Афонін і Пскова – Андрій Васильєв. Вони просять притягнути командирів до відповідальності за статтями про перевищення посадових повноважень, викрадення людини та незаконне позбавлення волі.

Як розповіли військовослужбовці, у серпні 2022 року вони уклали контракт із міністерством оборони та проходили службу в одній із московських військових частин. Пізніше їх відправили в Україну для участі у так званій «спеціальній військовій операції». Але, зіткнувшись із недостатнім медичним та матеріальним забезпеченням, чоловіки відмовилися від участі у бойових діях.

Після цього їх силоміць відправили у підвал в Зайцевому Луганської області, де вони, в числі кількох сотень росіян, які відмовилися воювати, протягом кількох тижнів були фактично позбавлені волі і утримувалися в нелюдських умовах (зокрема, без належного харчування). Афонін та Васильєв змогли вибратися з підвалу лише тому, що закінчилися терміни їхніх контрактів, у зв’язку з чим їх звільнили та вивезли на територію Ростовської області.

Таку ж заяву у Слідчий комітет написав також мобілізований житель Примор’я Михайло Носов. За його словами, його призвали 23 вересня, а вже через десять днів, не пройшовши належної підготовки, чоловік опинився на передовій у Донецькій області. Носов відмовився від участі у бойових діях, після чого його разом з іншими перевели у підвал будівлі у населеного пункту Завітне Бажання. Як стверджує чоловік, протягом двох тижнів він та ще 17 мобілізованих перебували у приміщенні площею 15 квадратних метрів.

21 вересня президент Росії Володимир Путін повідомив про початок так званої «часткової мобілізації» у РФ. 31 жовтня він оголосив про її завершення, проте відповідного указу не підписав. Днями Путін доручив створити в Росії електронну базу військовозобов’язаних, яка має бути запущена 1 квітня 2024 року – з початком весняного призову у Росії.

XS
SM
MD
LG