Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина досі не відповіла на запит щодо арешту судна з українським зерном – Офіс генпрокурора


Ілюстраційне фото. Судно Despina V із українським зерном поблизу Стамбула, листопад 2022 року
Ілюстраційне фото. Судно Despina V із українським зерном поблизу Стамбула, листопад 2022 року

Турецька сторона досі не відреагувала на запит Офісу генерального прокурора України про арешт судна Bomustafa O, яке під прапором Панами заходило до турецького чорноморського порту Самсун із 19 тисячами тонн українського зерна. Про це йдеться в офіційній відповіді Офісу генпрокурора України на запит журналістів проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Після отримання інформації, що судно BOMUSTAFA має намір прямувати до Турецької Республіки, прокурор у кримінальному провадженні 12 квітня 2023 року підготував запит до компетентних органів Турецької Республіки. Його метою було накладення арешту на це морське судно, допит членів екіпажу та відбір зразків сільськогосподарської продукції. Наразі відповіді від компетентних органів Турецької Республіки щодо результатів розгляду запиту про надання міжнародно-правової допомоги у кримінальному провадженні до Офісу Генпрокурора не надходило», – сказано у відповіді.

В Офісі генпрокурора України також повідомили, що 7 квітня 2023 року суддя Шевченківського райсуду Києва задовольнив клопотання прокурора щодо накладення арешту на морське вантажне судно Bomustafa О та розміщену на цьому судні зернову сільськогосподарську продукцію.

Читайте також: Росія не зацікавлена в продовженні зернової угоди – президент Украни

«У ході досудового розслідування цього кримінального провадження отримано інформацію про те, що здійснюється підготовка до вивезення близько 19 тисяч тонн викраденого українського ячменю на морському судні, про яке йдеться у Вашому запиті (BOMUSTAFA O IMO 9114476, MMSI: 352001900) стоянці порту «Кавказ», У Керченському морському порту протягом березня - початку квітня 2023 року на судна ANT, Nadezhda, SORMOVSKIY-48, VERA проводилося незаконне завантаження викраденого українського ячменю. Після цього ці судна прямували до порту «Кавказ», де здійснювали його перевалку на морське судно BOMUSTAFA за схемою bort-to-bort», – повідомили в українській прокуратурі.

Раніше The Wall Street Journal повідомив, що Офіс генерального прокурора України звернувся до влади Туреччини із проханням заарештувати судно Bomustafa O, яке під прапором Панами прибуло до турецького чорноморського порту Самсун. На його борту було 19 тисяч тонн ячменю. Українська влада наполягає, що судно вантажило ячмінь у порту анексованого Криму.

Пізніше, як повідомила журналістка розслідувального проекту SeaKrime Центру «Миротворець» Катерина Яресько, Туреччина відпустила це судно.

Читайте також: Тимчасова заборона ЄС на експорт з України чотирьох видів агропродукції набрала чинності

1 травня Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила, що український суд заарештував п’ять морських суден, які причетні до перевезення через Крим зерна з інших окупованих територій України. Серед заарештованих суден було судно VERA, яке було задіяне у перевалюванні зерна на Bomustafa O.

Кореспонденти Крим.Реалії неодноразово фіксували вивіз зерна з материкової України на територію анексованого Криму. Також Крим.Реалії неодноразово повідомляли, як у зернового терміналу у Севастополі стоять на завантаженні суду.

Російська влада публічно підтверджувала, що вивозить українське зерно з окупованих територій на анексований півострів. Російський голова Криму Сергій Аксьонов визнавав, що Росія продає українське зерно.

XS
SM
MD
LG