Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Контактної групи з оборони України зустрінуться на авіабазі Рамштайн 19 березня


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський (праворуч), міністр оборони Рустем Умєров (посередині) і начальник ГУР Кирило Буданов під час попереднього засідання Контактної групи з оборони України, 14 лютого 2024 року
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський (праворуч), міністр оборони Рустем Умєров (посередині) і начальник ГУР Кирило Буданов під час попереднього засідання Контактної групи з оборони України, 14 лютого 2024 року

19 березня на авіабазі Рамштайн у Німеччині пройде 20-те засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Засідання очолить міністр оборони США Ллойд Остін. «Остін знову запросив міністрів оборони і старших військових посадових осіб світу, щоб обговорити кризу в Україні й різні проблеми безпеки, з якими стикаються союзники і партнери США», – повідомили раніше Радіо Свобода у пресслужбі Військово-повітряних сил США в Європі.

Як пише агентство Reuters, на сьогоднішній зустрічі Остін переконуватиме союзників у подальшій підтримці України в той час, як у США фактично закінчилися кошти на це.

«Я думаю, що наші союзники чітко усвідомлюють ситуацію з нашим фінансуванням, а українці більше, ніж будь-хто, через дефіцит, який є результатом того, що ми не можемо здійснювати поставки для них», – сказав агентству високопоставлений чиновник з питань оборони США на умовах анонімності.

12 березня США оголосили новий пакет військової допомоги для України на суму 300 мільйонів доларів.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Попереднє, 19-те, засідання, що відбувалося у форматі онлайн, пройшло 14 лютого. На ньому обговорили питання посилення протиповітряної оборони, артсистем і дронів, повідомляв міністр оборони України Рустем Умєров.

Контактна група з питань оборони України (у форматі «Рамштайн») об’єднує близько пів сотні країн, які долучаються до виділення зброї Україні у її протидії російській агресії.

Форум

XS
SM
MD
LG