Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс Сержа Лифаря відкриває нові імена світового балету


Донецьк – Упродовж цього тижня Донецьк буде містом світового балету. Тут з 27 березня до 2 квітня проходить сьомий Міжнародний конкурс балетного мистецтва імені Сержа Лифаря, який не проводився впродовж п’яти років. Відродження в Донецьку конкурсу, за яким Україну знали в цілому світі, не обійдеться без відкриття нових імен світового рівня, припускає один із організаторів конкурсу народний артист України Вадим Писарєв. Адже цього року взяти участь у змаганні зголосилося рекордне число учасників.

Балетний конкурс імені Сержа Лифаря, започаткований у 1994 році, перемістився з Києва у Донецьк. Після п’ятирічної перерви конкурс має неабиякий успіх – у змаганнях беруть участь понад 160 танцюристів із 16 країн світу. Окрім цього, зараз в Донецьку перебувають представники усіх професійних хореографічних шкіл України.

Творчий керівник конкурсу Вадим Писарєв зазначає, що після 5 років затишшя настав час відкривати нові імена для світового балету. Так, як це було раніше – київський конкурс Сержа Лифаря свого часу зробив відомими таких сучасних знаменитостей, як Ірина Дворовенко, Андрій Іванов, Наталія Калініченко, Яна Саленко та інших.

Майбутніх зірок світового балету шукатимуть в новій категорії конкурсу – «Маленький Серж Лифар», в якій змагатимуться танцюристи віком 12–14 років.

«Покоління в балетному мистецтві змінюються дуже швидко. І повірте, дуже прекрасна «Барселона» до нас приїхала з Казахстану, але це вже день сьогоднішній. А в категорії «Пті Серж Ліфар» – ми побачимо день завтрашній. Це наше майбутнє – ми працюємо на майбутнє українського і, можливо, світового балету, бо представництво у нас велике», – говорить член журі, директор Київської академії танцю імені Сержа Лифаря Андрій Лягущенко.

Увага до молоді

Міжнародне журі з 9 країн світу також виявляє увагу саме до наймолодшої категорії учасників.

«Що я хочу побачити – це майбутніх танцюристів. І для них самих змагання дають можливість повчитись один в одного. Це дуже важливо для мене. Молоді танцівники з різних країн побачать, що вміють інші – як вони артистично і технічно спрямовані», – зауважує член журі, професор хореографічного факультету Паризької консерваторії Олів’є Пате.

Знайомство з велетами балету відкриває перед танцюристами великі можливості. Це шанс завоювати світову сцену, вважає художній керівник конкурсу Вадим Писарєв.

«По-перше, молода людина може знайти роботу в гарному театрі і отримати статус соліста, тобто перейти одразу на контракт, – каже він. – По-друге, танцівник буде запрошений на багато гала-концертів, що існують в різних країнах світу. З точки зору фінансової це дає йому право виступати вже на міжнародному рівні».

Вадим Писарєв згадує початок власної кар’єри – світове визнання прийшло після виступів у Москві. Керівник Донецького театру опери та балету сподівається, що сьогоднішні конкурсанти так само будуть запрошені до участі у міжнародних фестивалях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG