Доступність посилання

ТОП новини

Майстри світового балету – в Києві.


Леся Олійник Майстри світового балету – в Києві

Київ, 07 квітня 2004 - Понад 100 танцівників та хореографів із 12 країн світу беруть участь у п’ятому Міжнародному конкурсі балету імені Сержа Лифаря, який відбувається в Національній опері України кожні два роки. Цьогорічний конкурс присвячений 100-річчю від дня народження видатного танцівника та хореографа, який народився і навчався в Києві. У середу вже стали відомі переможці у номінації “хореографи”.

У Парижі, на могилі “бога танцю”, як називали Сержа Лифаря його сучасники, зроблений лаконічний запис: “Серж Лифар з Києва”. “Для киянина немає нічого дорожчого за Київ з його Дніпром, що з дитинства входить у все єство!”, - освідчувався легендарний українець, нащадок древнього козацького роду. У 19-річному віці Сергій Лифар виїхав на запрошення Сергія Дягілєва до Парижа, де розпочався його тріумфальний артистичний шлях. І вже за кілька років він дебютує як постановник на сцені “Гранд-Опера” ліричним балетом Прокоф’єва “На Дніпрі”. Як згадує дружина Лифаря, графиня Алефельдт, Сергій Михайлович, який незадовго до смерті побував у місті свого дитинства, плакав і цілував землю на могилі батьків. Міжнародний конкурс балету, освячений його ім’ям, - говорить графиня, - це данина поваги до великого Митця і Людини, яка своєю спмовідданою працею і могутнім талантом здобула право на велику шану і любов своєї Батьківщини і свого народу. Голова журі конкурсу, до складу якого входять учні Лифаря з Франції, а також представники української, японської, швейцарської, російської, словацької та угорської хореографії, Юрій Григорович сказав: “Українець Сергій Лифар об’єднав своєю творчістю культуру України, Росії та Франції. З дитинства він увібрав у себе самобутні скарби рідного українського мистецтва, його щедру танцювальну і пісенну стихію. Згодом, під керівництвом Дягілєва Сергій Михайлович опанував традиції видатних митців Росії і став першим хореографом та найяскравішою зіркою балету Франції. Столиця України може пишатися своїм славним сином сином, який вписав прекрасні сторінки в історію світової культури ХХ століття.”

За рішенням журі, в номінації “хореографія” другу премію розділили Сергій Бондар (Україна) та Максим Скляр (представник України, який працює в Словаччині). Третю премію присуджено італійському хореографу Бонавіті. Першу ж премію журі вирішило не призначати. У четвер будуть оголошені переможці серед артистів балету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG