Доступність посилання

ТОП новини

Театрали закликають ЄС до рішучих дій щодо Лукашенка


Під час вистави білоруського «Вільного театру»
Під час вистави білоруського «Вільного театру»

Прага – Європейський Союз має зайняти суворішу позицію щодо режиму Олександра Лукашенка у Білорусі. У цьому переконана співзасновниця білоруського «Вільного театру» Наталія Каляда. Вдома її саму та колег по театральному цеху влада вважає «ворогами народу». Натомість білоруський «Вільний театр» підтримав всесвітньовідомий драматург, сер Том Стоппард. Він представляв театр цього тижня у Лондоні. На його думку, білоруський лідер так вміло маніпулює громадською думкою, що пошив Європу в дурні.

Наталію Каляду затримали в Мінську у грудні минулого року, коли вона виступала проти результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко зберіг президентське крісло. Наступного дня її відпустили, але обшукали квартиру, а в ефірі державного телебачення назвали «ворогом народу».

Реагуючи на перебіг білоруських виборів та арешти після них, офіційний Брюссель заморозив активи Лукашенка та ще 170 його соратників, заборонив їм в’їзд до Європейського Союзу.

Але цього не достатньо, вважає співзасновниця білоруського «Вільного театру». Наталія Каляда закликає Європейський Союз взяти приклад зі Сполучених Штатів і запровадити економічні санкції проти білоруських фірм.

Каляда відкидає побоювання деяких європейських лідерів, що такі санкції ускладнять життя пересічним білорусам. «Я ніколи не погоджуся з тим, що це нашкодить білорусам. Нам шкодили стільки років. Що ще може бути гіршого?» – запитує білоруська театралка.

Каляда приїхала з Білорусі до Лондона разом зі своїм чоловіком та 12-річною донькою. На Захід також змогла прорватися частина трупи білоруського «Вільного театру», яка цього тижня виступала в приміщенні британського парламенту в Лондоні, а незабаром знову гастролюватиме у Сполучених Штатах.

Але пощастило не всім. Тих, хто залишився у Білорусі, переслідують, дехто досі сидить у в’язниці.

Драматург: Лукашенко зробив з Європи посміховисько

Становище у Білорусі – це сором для Європи, вважає славетний драматург, сер Том Стоппард. Він автор оскароносної драми «Закоханий Шекспір», багатьох інших відомих п’єс.

Стоппард сам колись був змушений втекти з Чехословаччини на Захід, тому з радістю відгукнувся на пропозицію Білоруського вільного театру про співпрацю. Він представляв трупу у британському парламенті, а на шпальтах британської преси часто виступає з критикою білоруського режиму.

Драматург сказав Радіо Свобода, що Лукашенко вміло маніпулює думкою європейців. «Він грає у свою гру набагато краще, ніж Європа. Я думаю, що він зробив з нас посміховисько. Він подавав нам надію, коли йому було потрібно, а потім повернувся до нас спиною, пошиваючи Європу в дурні, якщо говорити відверто», – вважає Том Стоппард.

Відомий драматург, так само як і його білоруська колега Наталія Каляда, виступає за економічні санкції проти білоруської влади. «Я думаю, що економічні санкції були б бажані, якщо б вони послабили позиції диктатора, а вони, безумовно, це зроблять», – зауважив Том Стоппард.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG