Доступність посилання

ТОП новини

Гарантувати безпеку японського реактора стає складніше


Під захисним синім покриттям – потерпілі від опромінення працівники станції, яких ведуть у лікарню в місті Фукусіма. Фото 25 березня 2011
Під захисним синім покриттям – потерпілі від опромінення працівники станції, яких ведуть у лікарню в місті Фукусіма. Фото 25 березня 2011

Прага – Японські рятувальники, які потрапили в приміщення атомних станцій, що постраждали внаслідок землетрусу і цунамі, говорять, що зустрілися з більшими проблемами, ніж вони очікували. Ядерні експерти припускають, що були пошкоджені паливні стрижні, що спричинило витік радіації.

Японські рятувальники зуміли дістатися до внутрішнього приміщення пошкодженої атомної станції лише через три тижні після землетрусу і нищівного цунамі, яку він викликав. Вони з’ясували, що морська вода, якою охолоджували реактори в екстреній ситуації й яка стала високо радіоактивною, тепер витікає і несе зі собою радіоактивне зараження.

Інша група дослідників, яка взяла пробу ґрунту навколо станції, зафіксувала вищий від норм вміст радіоактивного плутонію. Це, на їхню думку, свідчить про те, що був витік радіоактивних речовин зі стрижнів всередині реактора.
Фотографії пошкодженого 4-го енергоблоку, 27 березня 2011. REUTERS/Japan Ground Self-Defence Force via Kyodo
Як вважає британський експерт з ядерної технології Тім Ейбрам, вміст плутонію в ґрунті свідчить про серйозне пошкодження реактора. «Це підтверджує нашу підозру, що принаймні в одному реакторі є пошкодження стрижнів, що означає, що саме ядерне паливо витекло принаймні у приміщенні атомної станції, і, ймовірно, поза ним», – зазначив фахівець.

Інший атомний експерт із Стокгольма Ларс Ґунселл говорить, що, за його оцінкою, з пошкодженого другого реактора витекло від 10 до 16 відсотків ядерного палива. Але при цьому експерт зауважив, що не варто очікувати катастрофічного сценарію, за яким вибухає сам реактор, викидаючи свій вміст у навколишнє середовище.
Аварійні енергоблоки «Фукусіми-1», від 4-го (попереду) до 1-го (позаду), фото 24 березня 2011. REUTERS/Air Photo Service

Намагаються запобігти потраплянню радіації в море

Після землетрусу і цунамі 11 березня станція «Фукусіма-1» відключилася автоматично, але були пошкоджені її системи охолодження. Команда рятувальників була змушена охолоджували реактори за допомогою морської води.

Ця вода нині залила фундамент і підземний тунель, який веде до моря. Дослідники досі не з’ясували, чи це сталося через пошкодження корпусів реакторів, чи тому, що не працює система відводу води.

Рятувальники тепер намагаються знайти спосіб, як запобігти потраплянню радіації в море. Японська преса повідомила про один із планів, за яким воду відкачуватимуть до спеціального корабля. Нині рівень радіоактивного йоду поблизу берега, де розташована станція «Фукусіма-1», у понад 4 тисячі разів перевищує норму.

Тож нині експерти працюють над питанням, як уникнути подальшого витоку радіації з пошкоджених стрижнів. Поки що їх планують далі охолоджувати тим самим шляхом, як це роблять з відпрацьованим ядерним паливом. План, над яким вчені працюють зараз, буде здійснюватися впродовж багатьох років, бо стільки триватиме охолодження ядерного палива.
Перевірка на радіацію в евакуаційному центрі міста Фукусіма, що більш як за 50 кілометрів від АЕС «Фукусіма-1», фото 30 березня 2011
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG